Bibliai ételek bemutatója, kóstolója Nagyváradon

0
983

Huszonhét bihari és szatmári pedagógus, lelkipásztor részvételével zajlott bibliai workshop a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tankonyhájában. A foglalkozást Sipos Edit hittan-történelem szakos tanár, pécsi Franz Kett-pedagógus vezette. A program célja, hogy a résztvevők megismerjék a „Biblia kóstoló” szervezésének módját.

Huszonhét Bihar és Szatmár megyei pedagógus és lelkipásztor, valamint Böcskei László megyés püspök részvételével, Benedek Ramóna hitoktató főszervezésében, illetve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) támogatásával bibliai workshop zajlott a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tankonyhájában.

A foglalkozást Sipos Edit hittan-történelem szakos tanár, pécsi Franz Kett-pedagógus vezette, a program célja pedig az volt, hogy a résztvevők megismerjék egy ,,bibliai kóstoló” szervezésének és lebonyolításának lépéseit, tartalmát, módszereit, eszköztárát. Sipos Edit azt nyilatkozta: olyan ételeket raktak ki az asztalokra, amelyekről vagy régészeti kutatások, vagy pedig a Szentírás alapján tudják, hogy Jézus korában fogyasztották az emberek, sőt, azt feltételezik, hogy Jézus maga is evett ilyenekből. A recepteket úgy állították össze, hogy a lehető legegyszerűbb főzési vagy sütési eljárással készülhessenek el, és arra kérték a résztvevőket, hogy először nézzék, szagolják meg a hozzávalókat, és a már elkészült ételeket bátran kóstolják meg.

Megjegyezte: minden évszak terményeiből, termékeiből válogattak, ezért ez a bőség nem volt jellemző az ókorban, vagy csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak azt, hogy hosszú ideig tároljanak magas minőségben ételeket. Sőt, mivel húst nem tettek ki, ezért még csak nem is a leggazdagabbaknak az asztala. Ami hétköznapivá tette az asztalt, az az, hogy voltak rajta lencse-, bab- és hagymafélék, tejtermékek és fűszernövények. Gyümölcsből amúgy az ókorban kevesebbet fogyasztottak, mint gondolnánk, de azért kitettek almát, körtét, citrusféléket, fügét, szilvát, datolyát. A kutatások szerint egyébként az ókori emberek gyakran nyersen fogyasztották az ételeket, anélkül hogy megfőzték volna, magyarázta Sipos Edit.

Ciucur-Losonczi Antonius

Képek: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Facebook-oldala

MEGOSZTÁS