Öt érdekesség Mongóliáról, a pápa következő úti céljáról

2
1141
Mongol sztyeppe. (Fotó: Dembee Tsogoo/Unsplash.com)

Mongólia a nála sokkal nagyobb és erősebb Kína és Oroszország közé ékelődve a világ egyik legnagyobb, tengerparttal nem rendelkező országa. Világviszonylatban ebben az országban él a legkevesebb keresztény – de ezt a kis közösséget felpezsdítette Ferenc pápa közelgő, augusztus 31. és szeptember 4. között esedékes apostoli látogatásának híre.

A pápa történelmi jelentőségű útja előtt íme néhány érdekes tudnivaló Mongóliáról

1. A világ országai közül itt a legkisebb a keresztények számaránya

Hivatalos adatok szerint Mongóliában csupán 1300 katolikust tartanak nyilván, ami az ország 3,3 milliós lakosságának egy százalékát sem teszi ki. Ez nagyon kis közösség, azonban azt is tudni kell, hogy 1990-ben egy mongol származású katolikus sem volt az országban. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy az 1920-tól hetven éven át fennálló kommunista rezsim a vallásos megnyilvánulás minden fajtáját (legfőképpen az országban domináns tibeti buddhizmust) elnyomta. Katolikus misszionáriusok a kommunista rendszer bukása után tértek vissza az országba, hogy alapjaitól építsék újra a közösséget. A Vatikán 1992 óta áll diplomáciai kapcsolatban Mongóliával. Az országban 2003-ban építették fel a Szent Péter és Pál apostolfejedelmek tiszteletére szentelt katedrálist, és 2016-ban szentelték az „új időszámítás” utáni első mongóliai származású papot.

Annak ellenére, hogy ma másfél ezren sincsenek, a mongóliai kereszténység kezdete a hetedik vagy nyolcadik századra tehető, ekkor látogatták meg először a vidéket a nesztoriánusok (jelentős missziós elkötelezettséggel élő perzsa keresztények), majd a korai 13. században ferences misszionáriusok is hirdették az igét az országban. Jelenleg Mongólia lakosságának több mint fele buddhista, a muszlim lakosság 3,2%-nyi, a sámánizmus követőinek aránya 2,5%, a keresztények összesen 1,3%-nyian vannak, a katolikusok az ország lakosságának csupán 0,039%-át teszik ki. Az ország lakosságának negyven százaléka vallás nélkülinek vallotta magát.

Missziós terület lévén, és mivel nincs elegendő hívő, ezért nem szerveződhetnek egyházmegyébe, Mongólia katolikusai az ulánbátori apostoli prefektúra fennhatósága alá tartoznak egyházi szempintból. A prefektúrát a 49 éves Giorgio Marengo aposoli prefektus vezeti, aki a világ legfiatalabb bíborosa.

A pápalátogatás logójának alapja Mongólia körvonala, amelyet az ország zászlajának színeivel, pirossal és kékkel rajzoltak meg. Egy gert, azaz egy hagyományos mongol lakóhelyet ábrázol, sárga füsttel, amely a Vatikán színe. A ger jobb oldalán egy kereszt látható, és a mottó mongol nyelven van mindkét oldalon.

2. Mongólia a világ legkevésbé sűrűn lakott országa

Hárommillió fő – soknak hangzik, ám csak ahhoz viszonyítva sok, hogy mekkora területen oszlik meg. Mongólia népsűrűsége 2 fő/km2, ezzel pedig a világ legkevésbé sűrűn lakott országának minősül, mindez úgy, hogy az ország fővárosában, Ulánbátorban él a lakosság majdnem fele, 1,6 millió fő. A lakosság másik fele pedig a nagy és üres sztyeppéken szétszóródva, nomád életmódot folytatva és állatokat tartva, jurtában él.

3. Mongólia az extrém éghajlatáról ismert

Lévén, hogy Ulánbátor magasfennsíkon fekszik, a szeptemberi csúcshőmérséklet ott 19 Celsius-fok, a minimum pedig 2 Celsius-fok. Ezzel együtt is Ulánbátor a világ leghidegebb fővárosának számít. Az ország egészének szeles, hideg, száraz és változékony éghajlata van, ez azonban a globális klímaváltozás hatására egyre barátságtalanabbá és kiszámíthatatlanabbá válik, és egyre több ember kényszerül arra, hogy a fokozottan zsúfolttá váló fővárosba vándoroljon megélhetés után kutatva.

4. Mongóliának több statisztika szerint sincsenek jó kilátásai

Az ország lakosságának többsége nomád állattenyésztőként él, ami egyre nehezebb szakma, részben a változó éghajlat miatt, és részben amiatt, hogy a szarvasmarhák legelői a kasmírkecske-tenyésztés elterjedése következtében nagy mértékben károsodtak. Ugyanakkor a főváros túlzsúfolt, az országot a magas szintű környezetszennyezés jellemzi, ez pedig a szegénység, az alkoholizmus és a családon belüli erőszak növekedéséhez vezetett sok (korábbi) pásztor családban. A keresztényekre néha gyanakvással tekintenek, és Mongóliának meg kellett küzdenie azzal, hogy polgárai körében egyre inkább elharapódznak az idegengyűlölő ideológiák, főként a Kínából érkezőkkel szembeniek.

5. A pápa teljes programját közzétették

Ferenc pápa többek között udvariassági látogatást tesz Ukhnaagiin Khürelsükh elnöknél, röviden találkozik a mongol parlament, az Állami Nagy Hurál elnökével, és meglátogatja Oyun-Erdene Luvsannamsrai miniszterelnököt. Találkozik továbbá püspökökkel, papokkal, misszionáriusokkal, szerzetesekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent Péter és Pál-székesegyházban, Ulánbátor apostoli prefektusának széktemplomában. A pápa részt fog venni egy ökumenikus és vallásközi találkozón is az ulánbátori Hun Színházban, illetve a fővárosi Sztyeppe arénában mutat be szentmisét. Ferenc pápa szeptember 4-én, hétfőn 9.30-kor, mongóliai apostoli útjának utolsó nyilvános programján találkozik a helyi karitatív szervezetek dolgozóival és a találkozó keretében felavatja az Irgalmasság Házát, amely záloga és jelképe annak a jótékony szeretetnek, amely Mongolföldön a kis katolikus közösség jelenlétét élteti.

Jonah McKeown / CNA alapján fordította és összeállította D. G.

2 HOZZÁSZÓLÁSOK