Ferenc pápa megérkezett Ulánbátorba: Jó lenne megérteni Mongólia csendjét!

0
781
Ferenc pápát megérkezésekor szárított joghurttal kínálták, a vendéglátás hagyományosan jeleként. Fotók: Vatican News

A tervezett program szerint érkezett meg Ferenc pápa repülőgépe a mongol főváros repülőterére szeptember elsején, helyi idő szerint kevéssel tíz óra előtt. A nagy és száraz melegben szívélyes fogadtatás várta a szentatyát, aki a közel tíz órás repülőúton azt mondta az újságíróknak, hogy „jót tesz nekünk megérteni Mongólia csendjét.”

A pápa a repülőgép fedélzetén újságíróknak elmondta, hogy az ázsiai országba való látogatása lehetőséget kínál a csend elfogadására. „Mongóliába menni annyi, mint egy [számszerűen] kis néphez menni egy hatalmas földre – mondta. – Mongóliának látszólag nincs vége, és lakói kevesen vannak. Egy nagy kultúrájú, számszerűen kis nép. Azt hiszem, jót fog tenni nekünk, ha megértjük ezt a csendet, amely olyan hatalmas, olyan nagy. Segíteni fog megérteni, hogy mit jelent nem intellektuálisan, hanem az érzékekkel élni. Mongóliát az érzékekkel kell megérteni. Hadd mondjam azt, hogy talán jót tenne nekünk, ha meghallgatnánk egy kicsit Borogyin zenéjét, amely képes volt kifejezni, hogy mit jelent Mongólia e szélessége és nagysága.”

Ferenc pápa Ázsia szívében egy olyan országba utazott, ahol még nem jártak elődei és már csak ezért is „történelminek” lehet nevezni ezt a látogatást. Ebben a hatalmas területű országban azonban másként járnak a hírek, mint a világon máshol, ennek is tudható be, hogy szemmel láthatólag kevés plakát és zászló látható a Dzsingisz Kán nevét viselő nemzetközi repülőteret és a fővárost összekötő úton. Helyi tudósítók szerint azonban egyre növekszik az érdeklődés a római pápa útja iránt, mind az állami média híradásaiban, mind a lakosság soraiban.

Annál is inkább, mert egy „olyan nemzetközi vallási tekintély” érkezik a mongolok hazájába, aki sok más ország helyett éppen őket választotta. Ezzel a csendes és méltóságteljes fogadtatással szemben érthetően nagyon is lelkes a kicsi helyi katolikus közösség, amely „messziről jött kedves rokonként” fogadja Róma püspökét – ahogy elmondták az ottani Consolata missziós nővérek. A repülőtéren a méltóságok első sorában állt Giorgio Marengo bíboros, Ulánbátor apostoli prefektusa, akit Ferenc pápa éppen egy éve, 2022. augusztus 27-én nevezett ki kardinálissá.

A szentatya megérkezése után az ulánbátori apostoli nunciatúra hajtott, ahol megpihent és készülődött a szombat-vasárnapi programokra, melynek nyitánya a szombati hivatalos, állami szintű fogadtatás.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News