A klímaváltozás globális társadalmi probléma

0
232

A szélsőséges időjárás egyik egyértelmű jele az éghajlatváltozásnak és hatásainak. A klímaváltozás globális társadalmi probléma. Mongólia intenzív hideghullámtól és annak súlyos humanitárius következményeitől szenved. Ferenc pápa imára buzdított, hogy e téren is bölcs és bátor döntések születhessenek a teremtett világ gondozása érdekében.

Ferenc pápa 2023. augusztus 31. és szeptember 4. között történelmi jelentőségű apostoli látogat tett Mongóliába, annak előzeteseként írtunk az ország éghajlatáról. Ulánbátor magasfennsíkon fekszik, a szeptemberi csúcshőmérséklet 19, a minimum 2 Celsius-fok. Az országnak szeles, hideg, száraz és változékony az éghajlata, ez a globális klímaváltozás hatására egyre barátságtalanabbá és kiszámíthatatlanabbá válik, és egyre több ember kényszerül arra, hogy a fokozottan zsúfolttá váló fővárosba vándoroljon megélhetés után kutatva.

A súlyos hideghullámok nemcsak nomád pásztorok ezreinek megélhetését veszélyeztetik, hanem Mongólia élelmezésbiztonságát is megterhelték. Ferenc pápának a vasárnapi Angelus imádkozása után Mongóliáról tett említése az éghajlatváltozás egyik kritikus aspektusát hangsúlyozza, a világ legkiszolgáltatottabb népességére gyakorolt aránytalan hatását. Ez éles emlékeztetőül szolgál arra vonatkozólag is, hogy a tétlenség következményei nem elvont jövőbeli forgatókönyvek, hanem valós időben kibontakozó jelenlegi katasztrófák.

A pápa közel áll Mongólia népéhez is, amely intenzív hideghullámtól és annak súlyos humanitárius következményeitől szenved. A szentatya utalt rá, hogy ez a szélsőséges jelenség is egyik jele az éghajlatváltozásnak és hatásainak. A klímaváltozás globális társadalmi probléma, amely mélyen érinti sok testvérünk életét, különösen a legkiszolgáltatottabbakét – állapította meg Ferenc pápa, imára buzdítva, hogy bölcs és bátor döntésekkel hozzájárulhassunk a teremtett világ gondozásához.

Forrás: Vatican News; bnnbreaking.com

Fotó: unsplash.com