Nemzetközi művészeti konferenciával zárultak a Szent István Napok Nagybányán

0
935
Fotók: a nagybányai Szentháromság-plébánia Facebook-oldala

Szent István király erényeit, értékalkotó tevékenységét és keresztény életpéldáját kilenc napot átölelő rendezvénysorozattal elelevenítették fel Nagybányán, augusztus 14–22. között – adtunk hírt korábban az eseményről. Hétfőn Indulj el egy úton… címmel Koncz Attila nyújtott útikalauzt zarándokoknak. Az idei Szent István Napok nemzetközi művészettörténeti konferenciával és szakrális művészeti kiállítással zárult kedden, a Philia Oázis galériavendéglőben.

Egy Szent Ágostonnak tulajdonított mondás szerint a világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el. Más írók arról szeretnének meggyőzni, hogy a zarándoklatban nem az úti cél a fontos, hanem maga az utazás. A Szent István Napok 2023 rendezvénysorozat keretében hétfőn, augusztus 21-én ezt az üzenetet jött el átadni a nagybányaiaknak Koncz Attila, a kezdő és tapasztalt zarándokoknak Indulj el egy úton… című, a Szentháromság-templomban megtartott előadásával.

A meghívott vendég beszélt a zarándoklat ismertető jegyeiről, történetéről, hagyományairól, és összehasonlította a keresztény zarándoklatot más világvallások zarándoklataival. A Szentföld jelentősebb, szentírási zarándokhelyeit bemutató úti filmet is megtekintettek a jelenlevők.

Az országalapító szent király életpéldáját feleleveníteni hivatott idei rendezvénysorozat utolsó napján nemzetközi művészeti konferenciát és kiállítást szervezett a Szentháromság-plébánia Szmutku Róbert esperes-plébános vezetésével a Philia Oázis galériavendéglőben. Közreműködött a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész-elnök képviseletében, valamint a Budapesti Keresztény Kulturális Akadémia, Pajor András elnök, a Herminamezői Szentlélek-templom (Budapest, Kassai tér) plébánosának vezetésével. Az egységes nemzetben való gondolkodáshoz elengedhetetlenül szükséges a nemzetrészek sajátos kulturális gazdagságának megismerése – vallották a szervezők. A konferencia témája ehhez kívánta hozzásegíteni a résztvevőket, ezért a Kárpát-medencei magyar kultúrán belül, a képzőművészetben zajló értékmentést állította fókuszba, amelyben oroszlánrészt vállalt, különösen a rendszerváltást követően, a magát az egykori híres nagybányai festőiskola utódjának valló, Véső Ágoston festőművész által irányított tájképfestészeti irányzat.

Az egész napos rendezvény programja, amelyet Schönberger Jenő szatmári megyés püspök nyitott meg és áldásával zárt, magába foglalta híres hazai és magyarországi művészek és művészettörténészek előadásait. Pajor András Művészet a szakralitásban címmel tartott, különösen papoknak és egyházi munkakört betöltő személyeknek előadást. A korondi származású Józsa Judit keramikus, művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Történettudományi Doktori Iskolájának doktorandusza a nemzeti történelemnek és örökségnek a képzőművészetben való tükröződéséről beszélt. Az Istentől kapott szépség gyökerei volt a témája Simon András, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett grafikusművész előadásának, míg Hegedűs Enikő művészettörténész, a gyulafehérvári főegyházmegye egyházművészeti referense az erdélyi egyházmegyében történő értékmentő művészeti törekvésekről számolt be vetített előadásában.

Verses-zenés momentumot László Zita, a Szatmárnémeti Harag György Társulat színművésze, valamint Kristofori Ferenc, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Posz Vilmos kántor-karnagy zenei kíséretével nyújtottak.

Többen az előadók közül elhozták szakrális alkotásaikat is Nagybányára, amelyek a Lakatos Attila történész, a nagyváradi egyházmegye kulturális referense által bemutatott tárlatnak a részét képezik. A kiállított művek a következő hetekben ingyen látogathatóak a Philia Oázis galériavendéglő (Veresvíz u., 10. sz.) kiállító felületein.

Micaci Cristian