Szent István Napokat tartanak Nagybányán

1
999
Szent István Napok. Fotók: a nagybányai Szentháromság-plébánia Facebook-oldala

Szent István király erényeit, értékalkotó tevékenységét és keresztény életpéldáját kilenc napot átölelő rendezvénysorozattal elelevenítik fel Nagybányán, augusztus 14–22. között. Az első magyar királyról emlékeztek meg, akinek tiszteletére az elődök templomot építettek a cinteremben, évszázadokig ott kérve az ő közbenjárását Istennél.

Hétfőn a nyitóest vendége a város szülöttje, Péter Bernadette volt, aki számos alkalommal ajándékozta meg a nagybányai közönséget színvonalas előadásaival. Bach, Palestrina, Viadana, Da Vittoria és Mozart zeneszerzők művei hangzottak el orgonán, illetve a Cantate Domino kórus előadásában.

Péter Bernadette a római Pontificio Istituto di Musica Sacra-n szerzett mesteri fokozatot 2009-ben. Jelenleg a nagybányai Művészeti Kollégium tanára, Misztbányán végez kántori szolgálatot és vezeti a Cantate Domino reneszánsz kórust. A kórus tagjai: Odongtoo Arpad, Tesileanu Ela, Tesileanu Katerina, Elianti Sara (szoprán); Paula Bondre (alt); Posz Vilmos (tenor); Nicu Covaci (basszus). Videóösszefoglalót ITT találnak.

A Boldogságos Szűz Mária Mennybevételének ünnepén, akihez Szent István király hite szorosan kapcsolódik, hiszen az ő oltalmába ajánlotta országát, örökségét, a vendégelőadó a város szülöttje, Mares Hanna volt, aki a marosvásárhelyi Berekméri Ágoston közreműködésével orgona és zongorazenével örvendeztette meg az ünneplőket. Videó ITT.

Az előző estékhez hasonlóan, szerdán is a zene hangjai segítettek a vasárnapi Szent István ünnepre való ráhangolódásban, a billentyűs hangszerek helyét azonban átvette a vonós hangszerek gyönyörű hangzása. Nagyváradról érkeztek az előadók, mégpedig a Kaganovskiy házaspár, Artúrt és Eszter. A nemzetközileg elismert duó tizenöt éve lép fel együtt Észak-Amerika, Dél-Amerika és Európa különböző országaiban. Nagybányán egy Artur Kaganovskiy által 2018-ban készített brácsán, és az 1720-ban, Carlo Antonio Testore által készített „Ex-Pikayzen” hegedűn szólaltattak meg Händel, Mozart, Rolla és Sibelius műveket. Videóösszefoglaló ITT.

A hét közepén, csütörtökön a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia orgona, csembaló, hangszer és kamarazene tanára, Erich Türk orgonaművész játszott Clérambault, Kerll, Carl Philipp Emmanuel Bach, valamint Johann Sebastian Bach műveket. Videó ITT.

Pénteken helyszínváltozás volt, a Szentháromság-templomból a Philia Oázis galériavendéglőbe költöztek a Szent István Napok rendezvényei, ahol a nagybányai RMDSZ szervezett hungarikum gálaestet. A meghívott előadó Gregor Bernadett Jászai Mari-díjas magyar színművésznő volt, aki a Vörös Szerelem című sanzonestjét adta elő, élő zongorakísérettel, Karády Katalin és Ruttkai Éva legismertebb slágeréiből.

Az ünnep előestéjén, a legméltóbb módon készültek a vasárnapi megemlékezésre, imádság, zene és ének által a Szentháromság-templomban. A helyi Schola Rivulina éneklésével, Posz Vilmos kántor-karnagy vezetésével, ünnepi vesperást imádkoztak Szent István király tiszteletére, majd a debreceni Ács János karnagy, szólistái kíséretében A hit csodája az opera és az oratórium remekműveiben címmel Szent István-napi meditációt adott elő. George Bizet, Giacomo Puccini, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Cesar Franck, valamint Kodály Zoltán zeneszerzők művei hangzottak el. Az előadást a közönség vastapssal fogadta.

Vasárnap szabadtéri püspöki szentmisével ünnepelték meg a szent királyt. A szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László nagyváradi megyés püspök volt, Schönberger Jenő szatmári megyés püspök koncelebrálásával.

A nagyváradi püspök prédikációjában elmondta, hogy „valamennyiünk feladata az, hogy tovább építsük Szent István országát, és tennünk kell ezt ott, ahol élünk, és azokkal az eszközökkel, amelyeket Isten a rendelkezésünkre bocsájt, azért, hogy az ő álma valósuljon meg környezetünkben azáltal, amit Istenért és egymásért teszünk”. Az élő közvetítés felvétele ITT nézhető vissza.

A rendezvénysorozat hétfőn is folytatódik, Indulj el egy úton címmel Koncz Attila nyújt útikalauzt kezdő zarándokoknak a Boldog Scheffler János közösségi házban.

Az idei Szent István Napok nemzetközi művészettörténeti konferenciával és szakrális művészeti kiállítással zárul kedden, a Philia Oázis rendezvényteremben. A nagybányai Szentháromság-plébánia, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület, valamint a Budapesti Keresztény Kulturális Akadémia Értékmentés a képzőművészetben címmel szervezi meg az eseményt. Előadást tart Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke, Józsa Judit keramikus, művészettörténész, Simon András, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett grafikusművész, Hegedűs Enikő művészettörténész, a gyulafehérvári főegyházmegye egyházművészeti referense, Lakatos Attila történész, a nagyváradi egyházmegye kulturális referense, valamint Véső Ágoston Munkácsy-díjas festőművész, a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület elnöke.

Micaci Cristian

1 HOZZÁSZÓLÁS