Krisztus háromdimenziós ábrázolása a torinói lepel alapján

0
851

A torinói lepel által őrzött képből készült hiperrealisztikus háromdimenziós szobrot, a spanyolországi közönségsikert követően, július 31-től jövő januárig az itáliai Veneto tartományban, a kis Velencének is nevezett Chioggiában lehet megtekinteni a The Mystery Man (A titokzatos ember) című kiállítás keretében.

A torinói lepel évszázadokkal ezelőtti felfedezése óta, miután előkerült a történelmi feledés homályából, megmenekült különböző veszélyektől és tulajdonosokat váltott, mindig is megoldhatatlan rejtélyt jelentett és jelent ma is a tudomány lehetőségei számára, annak ellenére, hogy időszakonként egyre kifinomultabb technológiai eszközökkel végeznek el rajta újabb és újabb vizsgálatokat. Az elmúlt év során azonban a Jézus által elszenvedett kínzásokhoz hihetetlenül hasonló, embertelen kínzásokkal megölt ember megfejthetetlen lenyomata úgyszólván „kilépett” az őt őrző vászonszövet kétdimenziós korlátaiból, hogy háromdimenziós arccá és testté váljon. Ezt az eredményt a The Mystery Man (A titokzatos ember) című kiállítást szervező olasz-spanyol cég, az ArtisSplendore érte el, amelynek csúcspontja az a hiperrealista szobor, amely a torinói lepel emberének képét 3D-ben reprodukálja, az egész testen ejtett sebek összességének pontos és ugyanakkor lenyűgöző részletességével.

Egy lepedő, amely lelkiismeretvizsgálatra késztet

A háromdimenziós szobor tavaly október óta a spanyolországi Salamanca székesegyházában volt kiállítva, ahol 120 ezer látogató nézte meg a kiállítást. A titokzatos ember július 31. és jövő január 7. között Olaszországba, Chioggiába költözik. A kiállítást — amelynek médiapartnerei a Vatikáni Rádió/Vatican News és az Osservatore Romano vatikáni napilap – július 11-én délelőtt Mauro Armelao polgármester mutatta be a lagúnavárosban, többek között Giampaolo Dianin püspök és Francisco Moya, az ArtisSplendore vezérigazgatója részvételével.

A sajtótájékoztatót bevezető polgármester, Mauro Armelao az eseményt „a művészet, a tudomány, a történelem és a vallási ikonográfia rendkívüli találkozásának” nevezte, míg Giampaolo Dianin püspök a lepel „provokációjáról” beszélt, amely „kérdéseket intéz azokhoz, akik hisznek, és azokhoz is, akik nem hisznek”, és amely feltárja, hogy az ember milyen kegyetlenségre képes. A sajtótájékoztatón Dianin püspök azt is hangsúlyozta, hogy a kiállítás helye, a chioggiai Szent Domonkos/San Domenico történelmi templom különösen megfelelő választás volt, hiszen őriz egy másik misztériumot. Arról az ősi és monumentális fából készült feszületről van szó, amely feltételezhetően a Szentföldről érkezett és amely „kettős tekintetéről” híres. Ha valaki alulról, jobb oldalról nézi a feszületet, akkor Jézus szenvedését, haláltusáját látja, viszont baloldalról nézve a feszületen lévő szobor tekintete a feltámadásra váró halál nyugalmát fejezi ki.

Vándorkiállítás

Az elkövetkező napokban a kiállítást egy hat szakaszból álló útvonalat követve rendezik meg, ún. immerzív módszert alkalmazva, amely bevonja a látogatókat a történetbe, segíti őket, hogy kontextusba helyezzék Jézus alakját, elítélését és halálát, a torinói leplet, a szöveten végzett pontos méréseket, törvényszéki tanulmányokat, egészen a szilikonból és latexből készült háromdimenziós szobor megalkotásáig. A kínzás nyomaitól kezdve a testtartáson, a haj és a bőr színén, a Júdeából származó holttest olajbogyószínén át, az egész alkotás hat művész munkájának eredménye, akik 15 éven át tanulmányozták és rendkívül sok tudományos vizsgálatnak vetették alá a torinói leplet. Erről a sajtótájékoztatón az ArtisSplendore két képviselője számolt be. Francisco Moya kifejtette, hogy A titokzatos embert „vándorkiállításnak” tervezték, amelyet „nemcsak a hívők, hanem a nem hívők is megtekinthetnek”. Alvaro Blanco, aki a különböző hátterű művészek munkáját irányította, a háromdimenziós szobor megvalósításának technikai részleteit idézte fel, utalva rá, hogy a vizsgálatok során figyelembe vették a törvényszéki tudomány szempontjait is.

Jézus tükrözi a mai emberiség szenvedéseit is

A sajtótájékoztatót a Vatican News szerkesztőségének igazgatója, a chioggiai születésű Andrea Tornielli videóüzenete zárta, aki beszámolt a város polgármesterének felajánlott kapcsolatokról. Annak a lepedőnek, amelyre a Krisztus kínszenvedését idéző jelek vannak rányomva, még mindig olyan sok mondanivalója van Jézus szenvedéseiről, és ezért bizonyos értelemben a mai emberiség számos szenvedésének tükre – mondta a Vatikáni Rádió szerkesztő igazgatója.

A polgármester és a püspök a sajtótájékoztató végén közös reményének adott hangot, miszerint a kiállítás nem marad egy szép, de elszigetelt kulturális kezdeményezés, hanem ösztönözhet egy új dinamizmus kialakulására Jézus alakja körül, akit olyan sok ember öntudatlanul keres, várva az irgalmasság egy szavára.

Vertse Márta

Forrás és fotó: Vatican News