Több ezren öltöztek népviseletbe az Ezer Székely Leány Napján

0
565
Fotók: Vargyasi Levente/Tamás Sándor Facebook-oldala

A székely népviselet népszerűsítése, a hagyományok őrzése a célja az Ezer Székely Leány Napjának, amelyet július 1-jén, szombaton tartottak Csíkszeredában, illetve a csíksomlyói hegynyeregben. „Népviseletünk, néptáncunk, népzenénk tisztelete és a magyar nyelven elmondott ima székelységünk egyik fontos küldetése, melynek teljesítéséért minden nap tennünk kell” – fogalmazott a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Facebook-esemény leírásában.

A Székelyföld számos településének lakosságát megmozgató Ezer Székely Leány Napja a tömbmagyar térség egyik legfontosabb közösségi rendezvényévé nőtte ki magát – írta az MTI az eseményt megelőző közlemény alapján. Az ünnepre hangolódás már pénteken, június 30-án elkezdődött a Székely Népviselet Napjával, amikor sokan népviseletben mentek dolgozni, ügyeiket intézni, bevásárolni. Az Ezer Székely Leány Napja szombaton a csíkszeredai Szabadság téren kezdődött. Itt gyülekeztek a résztvevők, majd rövid közös tánc után innen vonultak – többen szekerekkel – a csíksomlyói hegynyeregbe.

A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben szentmisét ünnepeltek, amit Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébános mutatott be, majd Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szólalt fel. Ezt követően a hagyományőrző néptánccsoportok előadása következett. Kísérőprogramként kézművesbemutatókat és vásárt, mesterségbemutatókat, a gyerekek számára ügyességi játékokat tartottak. A Hargita-együttes viselettárából összeállított népviseleti kiállítást is megtekinthették az érdeklődők, és a népviseleti divatsarokban egy-egy tájegység viseletét, fejdíszét fel is próbálhatták.

Füleki Zoltán, a főszervező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes aligazgatója szerint becslésük szerint több mint ötezren öltöztek népviseletbe az idei Ezer Székely Leány Napjára. A rendezvény tiszteletbeli házigazdájaként Csíkszereda önkormányzata díszesen faragott székeket ajándékozott a szerepet jövőre betöltő Csíkszentdomokos községnek, amiket Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester vett át.

A rendezvény részeként pénteken délután a csíkszeredai városházán bemutatták Daczó Katalin Ha ezer lány útra indul… A csíksomlyói Ezer Székely Leány Nap első éveinek krónikája című könyvét. A kötet a rendezvénysorozat 1931–1940 közötti időszakát tárja fel visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, levéltári iratok és fényképek alapján.