Hagyományőrző nap a Salamon Ernő-gimnáziumban

0
619

Tizennyolc évvel ezelőtt, 2004 májusában indult útjára a Tarisznyás Márton útján nevet viselő hagyományőrző nap a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő-gimnáziumban. Ferenczi Attila igazgató visszaemlékezése szerint „akkor még a földszinti folyósón táncolt a nagyszünetben úgy tizenöt népviseletbe öltözött leányka”. A program az idén „nagykorúvá” érett, és ma már minden Salamonos tanár és diák népviseletbe öltözik. Május 11-én közel ötszázan tették ezt.

Ünnepnyitó beszédében az igazgató azt kívánta a diákoknak, hogy őrizzék meg azt a lázas lelkületet, amellyel erre a napra készültek, hogy „példa legyen majd a jövő generációk számára is”. Az idén nagykorúvá érett hagyományőrző nap már túlnőtte az iskola falait, és „igazi gyergyóikum lett, amelynek a híre nemcsak a mi vidékünkre, hanem még külföldre is eljutott”.

Az Erasmus programhoz kapcsolódva most lengyel, török és észak-macedón vendégek tartózkodtak az iskolában, az Împreună-Együtt elnevezésű program keretében pedig a Brassói Unirea-líceumból érkeztek diákok és tanárok. Sőt, egy magyarországi iskola is bejelentkezett a rendezvényre, amely ilyenformán ebben az évben multikulturálisra sikerekedett.

2019-ig az iskola korábbi igazgatója, Lakatos Mihály irányításával ezt az ünnepséget egy-egy sajátos tematikának szentelték: emléktáblát avattak Jakab Antal püspök tiszteletére; Tarisznyás Márton-évfordulót ünnepeltek; leplezték az iskola rekonstruált, első tablóját; a gimnázium homlokzatára visszakerült magyar nemzeti jelkép előtt tisztelegtek, majd Salamon Ernő születésének 100., és halálának a 70. évfordulójára emlékeztek; iskolaharangot szenteltek; az iskolaépület százéves évfordulójára emlékeztek; tisztelegtek Boldogemlékű Márton Áron püspök előtt (aki az iskola tanára is volt); iskolamúzeumot avattak, megünnepelték a Tarisznyás Márton útján-nap indulásának 15 éves évfordulóját, az iskola 2019 előtti tíz évét felölelő kismonográfiát mutattak be.

A május 11-i ünnepen felszólat Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere, majd diákszavalatok és énekek után Dávid György főesperes a jó Isten áldását közvetítette a közösségépítő és értékközvetítő munkára és a szép ünnepre.

Ezek után a rendezvény az iskola előtti téren a hagyományos körtánccal folytatódott. A körtánc és a közös fényképkészítés után megnyíltak a látogatók előtt az igazi különlegességnek számító osztálymúzeumok is.

A körtáncról a videót ITT lehet megnézni, a napi összefoglalót pedig ITT.

Forrás: Hittan.ro

Fotók: Barti Tihamér Facebook-oldala