Közösségi szemináriumi kirándulás Kézdiszéken

0
268

Május 2-5. között a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről elnevezett Papnevelő Intézet elöljárói és kispapjai szemináriumi kiránduláson vesznek részt, amelynek célpontja Kézdiszék, vagyis Felső-Háromszék vidéke. Az első két napról szóló összefoglalót ITT találják. A kirándulás harmadik napján, május 4-én, szombaton az elöljárók és kispapok Kézdikővárra utaztak, a negyedik és egyben utolsó nap, május 5-én, húsvét 6. vasárnapján az elöljárók és kispapok négy csoportra tagolódva szentmiséken vettek részt négy különböző kézdiszéki településen.

Kézdikőváron Varga Rezső plébános bemutatta a helyi plébániatemplomot és ismertette a település helytörténetét. A Szent Lőrinc diakónusnak dedikált plébániatemplomban a szemináriumi kirándulás résztvevői elimádkozták a reggeli dicséretet, melyet reggeli étkezés követett a plébánián.

A délelőtti órákban Csernátonba látogattak, ahol Kedves Tibor plébános fogadta az elöljárókat és kispapokat, bemutatta a csernátoni templomot, majd vezetésével felkeresték a Haszmann Pál Múzeumot.

A déli órákban Hatos Mihály altorjai plébános kalauzolásával megtekintették az altorjai Szent Miklós plébániatemplomot, közösen elimádkozták a Regina cæli kezdetű Mária-antifónát, ebéden vettek részt, majd Futásfalvára utaztak.

Itt a szemináriumi kiránduláson résztvevők Szűz Mária iránti tiszteletüket kifejezve megtekintették Tifán Lajos plébános közreműködésével a plébániatemplomban található Madonna-kegyszobrot, amely az esztelneki ferences kolostor 1921. évi leégése után került Futásfalvára. Az esztelneki Madonna-kegyszobor előtti imádságukat befejezve Kézdimartonos települést keresték fel, amely Hosszu Norbert Lajos hatodéves kispap, papszentelés előtt álló diakónus szülőfaluja. Kézdimartonoson az elöljárókat és kispapokat Nagy József plébános fogadta, aki ismertette a kis kézdiszéki település múltját és jelenét, valamint bemutatta a Szent Anna és Joachim tiszteletére épített plébániatemplomot.

A szombati nap utolsó állomása Lemhény volt. Itt Hölgyes Pál Zsolt plébános körbevezette az elöljárókat és kispapokat az egykori plébániaépületből átalakított templomban, majd közösen ellátogattak a Szent Mihály tiszteletére épített templomba, amely az elmúlt években került felújításra, szentelésére pedig 2023. novemberében került sor. Megemlítendő, hogy a lemhényi-kézdialmási Szent Mihály-templom tavalyi benedikálásakor jelen voltak a gyulafehérvári szeminárium kispapjai is, akik 2023. novemberében pasztorális hétvégén (PHV) vettek részt Lemhényen és Kézdiszentkereszten.

A felújított templomban az elöljárók és kispapok az egybegyűlt hívőkkel közösen énekelve elimádkozták a májusi Mária-ájtatosságot, melyet szentmise követett, melynek főcelebránsa Kiss Endre szemináriumi spirituális volt. A kispapok aktívan hozzájárultak a liturgia méltó megünnepléséhez kórusművek, énekek éneklésével, liturgikus szolgálatukkal. A szentmisét vacsora, majd közösségi est követett a lemhényi kultúrotthonban, melyen jelen volt Miklós István alpolgármester is.

A kirándulás negyedik és egyben utolsó napján, május 5-én, húsvét 6. vasárnapján az elöljárók és kispapok a lemhényi panzióban reggeliztek, majd ezt követően négy csoportra tagolódva szentmiséken vettek részt négy különböző kézdiszéki településen.

Kiss Endre spirituális vezetésével a kispapok egy csoportja Gelencén kapcsolódott be a helyi közösség ünnepébe, ahol Kajtár Zsolt László hatodéves diakónus hirdette az igét. A szeminaristák egy másik csoportja Kézdiszentkereszten vett részt szentmisén, ahol Balázs Barnabás ötödéves diakónus tartott homíliát, míg a szentmise főcelebránsa András István szemináriumi rektor volt.

A kézdivásárhelyi kantai Szentháromság-templomban Diósi Dávid dékán-vicerektor volt a főcelebráns, a szónok Nagy Ferenc hatodéves diakónus volt. Az utolsó, negyedik csapat Lemhényen kapcsolódott be a helyi közösség vasárnapi ünneplésébe, ahol a főcelebráns Hurgoi Sándor fegyelmi prefektus volt és Czirják Ottó hatodéves diakónus szónokolt.

A négy különböző helyen ünnepelt szentmisét követően az elöljárók és kispapok a gelencei plébánián gyűltek össze, ahol ebéden vettek részt, melyet követően megtekintették a középkori gyökerekkel rendelkező Szent Imre-templomot, melyet a helyi harangozó mutatott be az érdeklődőknek.

Köszönet a kerületi főesperesnek, minden plébánosnak, az egyházközségek híveinek, gondnokainak, egyháztanácsosainak és alkalmazottainak, a vendégszeretetért és befogadásért! Hálás köszönet mindenkinek mindenért!

Fotók: Kováts Álmos Botond/SIS

Forrás: Seminarium Incarnatae Sapientiae