Életerő-szaporítás az idősek otthonában

0
632

A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet idősek otthonának nagykönyvébe 2023. január 17-én délben a 1686. személyt írták be. Ennyien laktak megnyitása óta mostanáig a Caritas intézményében. Jelenleg 156 személynek viseli gondját 104 alkalmazott.

Tervekkel teli az idei esztendő, a lakók kényelmét olcsóbb áron hivatott szolgálni az a napelemes rendszer, melyet norvég alapos pályázatból sikerül kiépíteni, hogy a megnövekedett energiárakat a Nap energiájának felhasználásával csökkenteni tudják, környezettudatosabb fűtésre váltsanak.

Magyari Vencel intézményigazgató elmondta, a beruházás révén jelentős költségmegtakarításra lehet számítani. Amikor a rendszer működése megmutatja, milyen mértékű a spórolás, akkor fog újabb beruházások tervezéséhez.

Várólista

A komfort adott, tudják az otthonban élők. A jóhírű intézményben sokan igényelnek helyet, a várólistán jelenleg huszonnégyen szerepelnek. „Szerencsére nem halnak az emberek olyan ütemben, ahogy jönnek a kérések, ezért van egy hosszabb várakozási lista” – mutat rá Magyari Vencel, hozzátéve, hogy a számolást bizonytalanná teszi az a tény, hogy ha az igénylő megoldotta másként idős hozzátartozója gondozását, azt nem jelzi vissza. Akkor derül ki, hogy már nem aktuális a kérés, amikor ürül hely és értesítik erről a hozzátartozót.

Hosszabb a várakozási idő, de addig sem marad magára a gondozó családtag, dr. Kiss Gabriella szakmai vezető elmondta, rendszeresen érdeklődnek, hogy miben lehet nekik segíteni. Ha demens személyről van szó, szakmai csapatával együtt tanácsadással szolgál a gondozását illetően, van olyan kérés, amelynek megoldásáért az otthoni beteggondozókhoz irányítják.

A Szent Erzsébet idősek otthonában 4170 lej egy hónapra egy személy teljes ellátása, plusz gyógyszer és pelenka. Március elsejétől áremelésre lehet számítani, amelyet a gondozói pénz és rokkantsági nyugdíj növekedéséhez arányítanak. Kellene igazítani a munkatársak bérezésén is annak érdekében, hogy az infláció hozta pénzhígulást ellensúlyozzák, ne kényszerítsék munkahelyváltásra, mert az idős embereket valaki el kell lássa minőségi szolgáltatással.

Tudás és élmény a munkaközösségnek

Az idei tervek között külön fejezet a személyzet fejlesztése. „A mozgáskompetencia-fejlesztésre nagyobb hangsúlyt fektetünk, trénerképzés indult, a frissen érkezett munkatársak a közeljövőben bevezető, majd haladó kinesztetika-képzésen vesznek részt. Addig a képzettebb kollégák segítik őket a saját és a gondozottak egészségének védelme, életminőségének szinten tartása érdekében.

A humánerőforrás által szervezett vezetőképzést folytatnák, mert eredményei megmutatkoznak a hétköznapokban. Ugyancsak fontos a demencia ismertetését szolgáló tudás átadása.  A veszteséggel való szembesülés témájú képzés folytatást igényel, mert enélkül a mélylélektani út bejárása nélkül az ápolók nem fogják tudni ellátni az egyre több ágyban fekvő, utolsó stádiumú beteget. A tervek között szerepel hospice, paliatív témájú képzés megszervezése is.

Tavaly első alkalommal szerveztek konferenciát Jó gyakorlatok a demenciával élők gondozásában címmel, ezt folytatni szeretnék, hiszen a különböző intézményekben dolgozó szakemberek tudását érdemes egymással megosztani.

Továbbra is szükség van az esetmegbeszélésekre, intervíziókra részlegenként. A csapatépítés fontos, igény van kisebb csoportokban való kikapcsolódásra is. Mert a szakképzések mellett a töltekezésre is szükség van. Hamarosan pótszilvesztert tartanak, majd a nőnapot ünnepli meg a munkaközösség. A lelki napok, lelki beszélgetések szintén az erőforrást pótolják, erre a Caritas lelki igazgatója, Sajgó Balázs által van rendszeres lehetőség, a Szent Miklós-plébániáról pedig György Balázs lelkipásztor is szívesen látott vendég az otthonban. A személyközpontú gondozás feltétele, hogy a gondozó lelki egyensúlya meglegyen, visszaálljon, ezért van szükség a sokféle közös tevékenységre – közölte Kiss Gabriella.

Gazdag eseménynaptár

Az otthonban lakó idősek számára is bőséges a programkínálat. Az év során az egyházi ünnepek mindegyikét megülik, amit otthon is megtartottak, köréjük tematikus tevékenységeket szerveznek. Havonta egyszer megünneplik a születésnaposokat, minden vasárnap szentmise van.

Az év a vízkereszttel, házszenteléssel kezdődött, szobáról szobára járt Sajgó Balázs plébános, az idősek pedig úgy készültek erre az alkalomra, mintha otthon, saját családjukban várták volna a papot.

Zajlik a farsangra való készülődés, témája az X-faktor, már meg is volt az előválogatás, aki akart, jelentkezhetett, a tehetsége megmutatását pedig videófelvétel őrzi. Szerdánként, a zenés délelőttökön folytatódik a felkészülés a farsangi megmérettetésre, ahol asszisztensek alkotják majd a zsűrit.

Tervezgetik a nőnapi műsort, arra összpontosítva, hogy az otthonban lakó időseket is jobban bevonják az eseménybe. „Jó az, ha kintről érkeznek előadók, de érdemes a bentlakók szunnyadó tehetségét is felszínre hozni, mert az megszaporítja az életerőt” – így gondolja Kiss Gabriella, aki meg van győződve arról, hogy az idősek lelkesítésében jó szolgálatot tesznek a gyerekek. A munkatársak gyerekeit, unokáit továbbra is behívják egy-egy programra, a tavalyi gyurmázás és karácsonyra készülődés igazolta az ilyen együttlét jótékony hatását. Ugyanakkor jó az is, hogy a gyerek ily módon belelát abba, anyának, apának milyen is a munkahelye, mit dolgozik ott. „Amikor a gyerekek megjelennek, az idős nem az a mogorva öreg, akinek mindene fáj, aki megunta az életét, a gyermektől új erőt, kedvet kap. Ugyanakkor lassanként egy új segítő generációt nevelünk fel, mert egyáltalán nem mindegy felnőttként, a családtagok gondozásában, hogy gyerekként mit tapasztalt, milyen hatások érték” – fogalmazott a szakmai vezető.

Az ünnepségek naptárában szerepel anyák napja, kirándulások, múzeumi kiállításnézés, kerti partik, az idősotthon felvirágoztatása, gyógynövényes kert kialakítás, mert a havi palacsintasütésekkor ezekből a gyógynövényekből készül a tea.

Lesznek még versenyek, a lakók szeretik a vetélkedőket, a társas játékokat, a zene és tánc jó eredményeket hoz. „Senkire nincs ráírva a demencia, a tánc, az ének egyforma síkra hozza az időseket. Nincs megkülönböztetés.”  Ősszel pedig szüreti bál, idősek világnapja, az elhunytakra való emlékezés, az otthon védőszentjének búcsúünnepe, majd advent, a karácsonyra való várakozás következik. Fontos a tánccsoport is, a Napraforgó életben maradása, itt együtt tanulnak és adnak elő újabbnál újabb táncokat otthonban lakók és gondozók alkotta párok.

Alzheimer café

Demenciával élőt otthon gondozó családok támogatására úgy is figyelmet fordítanak, hogy meghívják az Alzheimer café rendezvényeire, melyekre minden hónap utolsó szerdáján 17 órától az idősek otthonában kerül sor.

Dr. Kiss Gabriella doktori disszertációja immár román nyelvű kötetben is megjelent, így a többségében románok lakta településeken is könyvbemutatóra, segítségnyújtásra készül szakmai csapatával. Számíthatnak tudására, tapasztalatára azok a demens személyeket ápolók is, akik a Caritas kötelékében szezonálisan svájci idősek gondját viselik. A technika adta lehetőségek révén virtuálisan találkoznak minden hónapban, és az általános kórismertető mellett aktuális, gyakorlati kérdésekre keresik együtt a választ.

Bejegyzés küszöbén áll az Erdélyi Alzheimer Café Egyesület, a civil szervezet létrehozása fontos a pályázati lehetőségek miatt is, Kiss Gabriella abban reménykedik, sikerül szert tenni anyagi alapra, melyből több településen is el lehet indítani a gondozó családtagok képzését. Fontos a támogató csoportok számának gyarapítása és az ingyenes részvétel biztosítása – mondja a szakember –, mert az egyre nehezebb anyagi körülmények között élő családokat is el kell érje a segítség.

Balázs Katalin