Milyen lehet hátrányos helyzetűnek lenni?

0
380
A fő téma a szegénység témakörének feldolgozása volt. Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Az udvarhelyi, gyergyói és marosvásárhelyi Iránytű a munka világába projekt munkatársai Vácra utaztak. A bevált gyakorlatok cseréjét támogató stratégiai partnerségi projekt utolsó találkozójához és közös munkájához érkezett novemberben. A három régió mentorai és a TANDEM n. o. Vácon, a Piarista Kilátó Központban találkozhattak, közösen tanulhattak egymástól és magukról.

Az első napot érkezéssel, hangolódással kezdték Szabó László piarista szerzetes vezetésével. ,,Honnan jöttél?’’, ,,Ki vagy te?’’, ,,Mi hiányozna, ha már nem lennél ott?” típusú kérdések megválaszolásával a partnerek megismerhették egymás munkáit. A fő téma a szegénység témakörének feldolgozása volt. Mindamellett, hogy a kapott feladatok interaktívak voltak, lehetőség volt önismeretre, saját személyiségünk összetevőinek, határainak és lehetőségeinek felmérésére. Az egymástól kapott pozitív visszajelzések hozzájárulnak majd a jövőbéli munka sikereihez, valamint a viszonyulásokhoz és felelősség vállaláshoz a hátrányos helyzetű fiatalokkal való munkában. A napot a Duna-Dráva Cement Kft. elnök-vezérigazgatójának interaktív előadásával zárták. Az érintett témák közt szerepeltek az értékek, a család, valamint a hivatás.

A második, és egyben utolsó nap, számos érdekességet és kihívást tartogatott a résztvevők számára. Négyes csoportokat alkotva egy hátrányos helyzetű család egy hónapját ,,játszhatták el” korlátozott lehetőségekkel, a Szociopoly – Érzékenyítő interaktív színházi társasjáték keretén belül. Ezalatt a négy hét alatt a résztvevőknek meg kell élniük a játék adta keretek között: két gyereket nevelnek, munkanélküliek, esetleg közmunkára vagy alkalmi munkára számíthatnak, de minden héten be kell vásárolniuk, ki kellene fizetniük a lakásuk rezsijét, illetve az esetlegesen felmerülő más kiadásaikat is. A játék elején megkapják az összes olyan segélyt, támogatást, amihez ma Magyarországon egy ilyen család hozzájuthat. Színészek segítségével még élethűbbé vált a helyzet.

Mindenki számára megdöbbentő és elgondolkodtató volt, születtek meglepő megoldások. Javaslatok is érkeztek, amelyeket a későbbiekben figyelembe lehet, és kell venni. A végén szakmai beszélgetésre került sor az interaktív társasjáték alkotóival. Az egyik alkotó, Bass László megdöbbenve észlelte, hogy voltak olyan esetek a játékban, amikor a gyerekek érdekeit nézték elsősorban, elmondása szerint ez a való életben nem jellemző ezekben a közösségekben.

A kétnapos találkozót zárás és értékelés követte, ami egyben visszatekintő is volt az elmúlt találkozókra. Ha néhány szóval jellemezni kellene a közösen töltött időt, akkor azok a nyitottság, figyelem, érzékenység és hatékonyság lennének.

Árkosi Andrea, Gyulafehérvári Caritas