Elismerés: Tomcsányi Tibor-emlékdíjjal tüntették ki Bíró Istvánt

0
566
Bíró István (jobbról), és az őt méltató Forró László (balról). Fotók: Bíró István Facebook-oldala

Portálunk rendszeres szerzőjét, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferensét, Bíró Istvánt a sajtóban kifejtett eddigi munkásságáért Tomcsányi Tibor-emlékdíjjal tüntette ki a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). Az egyesület közel negyven tagjának részvételével zajlott az október 7–9. közötti hétvégén a MÚRE őszi találkozója, illetve tisztújító közgyűlése a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központban, valamint a községi művelődési házban. A találkozó keretében, szombaton adták át a MÚRE szakmai díjait. Forró László Bíró Istvánnak szóló laudációjával gratulálunk szerzőnknek!

Bíró Istvánt, azt mondanám, hogy öt éve ismerem szakmai kapcsolatunk révén, de a laudáció írása közben jutott eszembe, hogy állj meg vándor, nem öt, hanem hét éve, mert ugye a járvány miatt majdnem két év kimaradt sokunk életéből, mármint ami a nyilvános, közösségi életet, rendezvényeket jelenti.

Bíró István a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának kommunikáció szakán végzett és szinte azonnal gyerekkori vágyának teljesítésébe fogott, azaz rádiós, tévés újságírói pályáját kezdte megalapozni. Az MTVA csíkszeredai tudósítói csoportjánál kezdte pályafutását, Csúcs Mária és Péter egyengették útját az újságírás terén. A Bukaresti Rádiónak is ebben az időben lett csíkszeredai, Hargita megyei tudósítója, de ezzel párhuzamosan folyamatosan jelentek meg anyagai a magyarországi közmédiában, itthon a TVR marosvásárhelyi adásában és az Echo TV-ben is. Nyaranta Budapesten tanulta a szakmát, a rádiós munka olyan nagyjaitól, mint például Moszkovits János, de a budapesti Kodolányi János Főiskolán is képezte magát egy fél évig. Két éve a Hargita Népe munkatársa lett, vezércikkeket ír mindennapi életünkben legtöbbünket foglalkoztató kérdésekről, társadalmi jelenségekre világít rá tisztánlátással. Az írott sajtóba történt „átigazolása” után is megmaradt a Bukaresti Rádió tudósítójának, hetente, kéthetente készít interjúkat Hargita megyei személyiségekkel, riportokat a helyi közösségeket megmozgató eseményekről, társadalmi jelenségekről. Munkáját mindig alaposan, alázattal végzi, nyitott az újra. Még most is, amikor egy tudósítást, interjút, riportot kapunk tőle, mindig azzal zárja mondandóját, hogy olvassátok el, hallgassátok meg és jelezzetek vissza, mit javítsak a jövőben.

Szakmai felkészültségét, alapos munkáját, jó kommunikációs készségét, helyes beszédét önkéntes tevékenysége során is kamatoztatta, hiszen közel tíz évig dolgozott, majd vezette a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó médiacsapatát, készített interjúkat, filmeket a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes saját archívumának, jelenleg az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense is.

Forró László (elhangzott október 8-án Szárhegyen). Forrás: MÚRE

A MÚRE további díjazottjai:

ÉLETMŰ-DÍJ: Józsa Erika (RTV Magyar Adás, Magyar Élet, Sydney, Ausztrália) és Nagy Miklós Kund (Népújság, Marosvásárhely)
CSÉP SÁNDOR-DÍJ (televíziós újságírás): Antal Joós Erika (Erdély TV)
SZILÁGYI ALADÁR-DÍJ (írott sajtó): Gazda Árpád (MTI)
BALLÓ ÁRON PÁLYAKEZDŐ DÍJ: Lőrincz Anna (Maszol)
BENKŐ J. ZOLTÁN-DÍJ: Benedek-Székedy Sándor (korrektor, Hargita Népe)
MÉDIAMENEDZSMENT DÍJ: Megosztva a Népújság és a Szabadság napilapok kiadói között
TOMCSÁNYI-EMLÉKDÍJ: Bíró István (Bukaresti Rádió)

Tomcsányi Tibor rádió- és tévészerkesztő 1934. március 3-án született Brassóban. Szülővárosában tanult, a Magyar Vegyes Líceumban érettségizett 1952-ben. A bukaresti egyetem Nyelvtudományi Karán szerzett diplomát angol nyelv és irodalomból 1956-ban. A Román Rádió angol nyelvű szerkesztőségében dolgozott szerkesztő-bemondóként 1956-tól 1994-es betegnyugdíjazásáig. A Román Televízió 1969-ben indult magyar nyelvű műsorának alapító-szerkesztői közé tartozott, műsoraiban 1971 után külső munkatársként is rendszeresen szerepelt: tévészerkesztőként tudósításokkal, interjúkkal, tudományos ismeretterjesztéssel, útleíró dokumentumfilmekkel volt jelen. Utóbbiakból emlékezetes afrikai útjáról készített dokumentumfilm-sorozata. Cikkei, útijegyzetei, fordításai az Előre, A Hét, Ifjúmunkás oldalain jelentek meg. 2002. június 17-én Bukarestben hunyt el. (Forrás: Kriterion)