Gyergyóbékáson is megemlékeztek Szent Istvánról

0
852
Fotók: Bernád Rita-Magdolna

Augusztus 21-én a gyergyóbékási, Szent István tiszteletére szentelt kis templom és a jövő évre 110 éves plébánia búcsúját ünnepelték. A mindössze húsz lélekből álló római katolikus közösség, akik közül még csak egy személy beszéli törve a magyar nyelvet, égi patrónusukra, az országalapító Szent István magyar királyra emlékeztek.

A Neamţ megyéhez tartozó település katolikusait Gyergyószentmiklósról látják el lelki táplálékkal, a havonta egyszeri alkalommal végzett szentmisét – amelyet általában minden hónap első vasárnapjára szerveznek – román nyelven tartják. A kis közösség tulajdonképpen a Stasisin (egykor Sztaszyszyn) és a Gherghelaş családokból áll. Az 1900-ban 352 hívőből álló békási katolikus lakosság fiataljai részére magyar iskolát is építettek a 20. század első éveiben. Az erdélyi forrásokban először 1734-ben említett Békás katolikusait a Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia idején idetelepített határőrök és vesztegintézeti hivatalnokok családjai képezték. A 19. században a magyar királyság és a Moldvai fejedelemség közti egyik fontos határátkelőhelynek számító Békás katolikusait felváltva a tölgyesi és a gyergyószentmiklósi plébániáról gondozták. A második világháború után bő évtizedig magára hagyott egyházközség pasztorációját végül Gyergyószentmiklósról oldották meg, így rendszeresedett a havi egyszeri misézés itt. A gyergyóbékási templom főoltárát Benczúr Gyula 1875-ben festett Vajk megkeresztelése c. festményének másolata díszíti.

Az István-ünnepi búcsú főcelebránsa, Fülöp Zsombor segédlelkész szentbeszédében hangsúlyozta, hogy Szent Istvánt három irányban tanúsított hűsége tette szentté: hű volt népéhez, hű volt családjához és nem utolsó sorban hű maradt Istenhez. Buzdította a híveket, hogy váljanak hasonlóvá Szent Istvánhoz a hűségben és kérjék bátran a közbenjárását ebben. Homíliájában a győztes és a vesztes ellentétes gondolkodásmódját vázolta:

„…A győztesnek: mindig van egy terve … A vesztesnek: mindig van egy kifogása.

A győztes: “Engedd, hogy segítsek Neked!”. A vesztes: “Nem az én feladatom!”

A győztes: minden problémára talál megoldást, a vesztes: minden megoldásban talál problémát.

Egy győztes szembeszáll a kihívásokkal. Egy vesztes kitér előlük és nem mer szembeszállni velük.

Egy győztes ígéretet tesz, szavát adja és meg is tartja azt. Egy vesztes ígéreteket tesz, de nem ad semmi biztosítékot, és amikor hibázik, akkor igazolásokat keres.

Egy győztes valamivel többért érzi felelősnek magát, mint csupán a munkájáért. Egy vesztes nem vállal fel semmit és mindig azt mondja: ”Csupán a munkámat végzem“.

Egy győztes a megoldásnak egy része. Egy vesztes a problémának egy része. …

A búcsús szentmise koncelebránsa Mihai Husaru helyi görögkatolikus plébános volt, aki ugyanebben a templomban görögkatolikus liturgiát végez a hónap többi vasárnapjain a gyegyóbékási görög szertartású katolikus közösségnek. A ceremóniát záró köszöntésében kiemelte, hogy számára fontos helyet képvisel Szent István magyar király, aki nemcsak kereszténnyé tette a magyar népet, de apostoli királyi címet is nyert a pápától. Hangsúlyozta, hogy a történelmi ellentétektől függetlenül az itt élő nemzeteknek a békére kell törekedniük és a jelenben megvalósítaniuk azt, amire ma a világnak a legnagyobb szüksége van: a békés együttélésre.

Bernád Rita-Magdolna