A temesvári egyházmegye fiataljai a Fokoláre Mozgalom nyári iskolájában jártak

0
689
Fotók: gerhardus.ro

A temesvári egyházmegye képviseletében fiatal teológiai hallgatók és világi személyek alkotta héttagú csoport vett részt Olaszországban a Fokoláre Mozgalom által szervezett nyári iskolában július 24-30. között. Mivel mindannyian Isten képére és hasonlatosságára teremtettünk, mindannyiunkban megvan a szeretet képessége. Alapvető fontosságú, hogy a társadalomban előmozdítsuk az „igen” kultúráját – ez volt a találkozó egyik fontos tanulsága.

A rendezvénynek La Thuile (Valle d’Aosta) adott otthont, amely nyugaton a Mont Blanc és a Monte Rosa hegységgel, északon a Wallis kantonnal, keleten a Rhône-Alpes régióval, délen pedig Piemont régióval határos. A nyári iskolán, amelynek mottója: „Ifjú, mondom neked, kelj föl!” (Lk 7, 14) , a világ különböző országaiból több mint 50 fiatal vett részt. Az oktatási program változatos volt: a résztvevők előadásokat, tanúságtételeket hallgattak és kiscsoportos beszélgetésen vettek részt. A fiatalok a természet szépségeit is megcsodálhatták, mivel a tevékenységek egy részét és a szentmiséket a szabadban tartották.

„Jézust helyezni a középpontba” – ez volt a konferenciák fő témája. A megvitatott kérdések között szerepeltek: Istent választani – mit jelent az ő hívása, a mi erre adott válaszunk, az ő követése mellett való döntés, továbbá az, hogy ezt a döntést életmóddá tegyük. Egy másik téma az eucharisztia és a fiatalok hivatása volt. Az első témával kapcsolatban a résztvevők megértették, hogy az élet a felelősségvállalással kapcsolatos döntések sorozata. A legfontosabb választás az, amelyik örömet szerez. Mivel mindannyian Isten képére és hasonlatosságára teremtettünk, mindannyiunkban megvan a szeretet képessége. Alapvető fontosságú, hogy a társadalomban előmozdítsuk az „igen” kultúráját, amelyben mindannyian meghívást kapunk arra, hogy naponta megújítsuk a szeretet követésére vonatkozó döntésünket. Az élet Istenben maga a szeretet. Isten választásának világossággá kell válnia annak életében is, aki meghozza ezt a döntést, ám mindenekelőtt a körülötte élők számára. Minden mások iránti elkötelezettséget a Szentlélek tesz lehetővé. Az egyház tagjai közötti közösség az elsődleges és legfőbb jele annak, hogy a teremtett világ Krisztusban van. A közösség lelkisége nélkül nem létezhet az egyház struktúrája. Az egyház közösség és közösséget teremt.

Az eucharisztia és a hivatás témájával kapcsolatban a konferenciákon elhangzott, hogy az eucharisztiában elfogadjuk Jézust, aki befogad minket az ő országába. Az eucharisztia segít nekünk, hogy a lélek szemével lássunk. A hivatás pedig azt jelenti, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel sikert érünk el abban, amit Isten vár tőlünk. Hogyan lehet Isten akaratát megérteni? Úgy, hogy Jézust állítjuk a középpontba, mert Isten akarata az, hogy a szeretetet megéljük a mindennapokban. Isten megtapasztalása megváltoztatja a külső és belső látásmódot. A belső és a külső élet mélyen összefügg. Minél többet adunk magunkból másoknak, annál jobban növekszik a belső életünk. Mindenki közvetítő Isten és a másik ember között. A testvérhez való leszállás valójában azt jelenti, hogy együtt emelkedünk fel az Atyához. Alapvetően a belső kegyelem külső jelévé válunk.

Forrás: Thabitta Kozilek, a temesvári egyházmegye sajtóirodája