Gyerekzsivaj Marosszentgyörgyön és Csejden

0
771
Fotók: Gyulafehérvári Caritas

A marosszentgyörgyi nappali foglalkoztató központban a legjellemzőbb érzés a vidámság. „Ha egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik” – egyfajta mottójuk ez az idézet, hiszen alig zárta be kapuit az iskola, a Hand in Hand csapata Marosszentgyörgyön és Csejden teljes gőzerővel folytatja tevékenységeit. Június 14-étől megkezdődtek a nyári programok: minden nap színes foglalkozás-kavalkádot kínálnak az óvodás és 0-IV. osztályos gyerekeknek.

A foglalkozásokkal lehetőséget biztosítanak számukra a kikapcsolódásra, önfeledt vidámságra, kreatívkodásra, szocializálódásra, képességek és készségek feltárására, valamint az érzelmi fejlődésre. A szakképzett munkatársak – Dósa Hanna-Blanka pszichológus, Benkő Zsuzsanna, Farkas Krisztina, Orbán Erzsébet és Kovács Beáta szociálpedagógus, Hodor Délia gyógypedagógus, Tilinger Mónika pszichológus, Farkas Enikő szociális munkás és Récsei Mária központvezető – tudásukat egyesítve olyan széleskörű programot állítottak össze, amelyet valóban szívesen látogathatnak a gyerekek. A témákat napokra osztották, így szerveztek kreatív, kommunikációs, nagymozgásos, pasztorációs (lelkigondozás) és szocializálódásról szóló napokat egyaránt.

Az óvodás gyerekek minden nap utazást nyernek a mesék világába, de közösen feltárnak és megélnek bibliai történeteket is. Megtanulnak hálát adni a körülöttük történő jó dolgokért, és megköszönik a mindennapi kenyeret. Betekintenek az egészséges életmód, higiénia, gasztronómia világába is, muffint és pizzát sütnek, gyümölcsöket kóstolnak és gyümölcssalátát készítenek. Elmaradhatatlan lesz a vizeslufis szórakozás is, szabadtéri és csapatjátékok, valamint a táncos-mozgásos tevékenységek sokasága.

Az óvodások tevékenységei után a 0-IV. osztályos gyerekeké lesz a főszerep. A napi tábor témái megegyeznek a nyáriovi témáival, de mellettük gyakoriak lesznek a séták, barangolások, mini kirándulások a közelben, mint például a marosszentgyörgyi Máriaffy-kastély udvarára, a csejdi tisztásra a falu végén, ahol csapatjátékok, piknikezés és gulyásozás vár rájuk. A Gyulafehérvári Caritas Superar kórusának próbáit is naponta folytatják a tábori tevékenységek után, így fejlesztik a gyerekek zenei készségeit. Ritmusgyakorlatok, szolmizációs játékok, hangjegyekkel való ismerkedés, gyakorlatok az ukulelével és néhány új dal tanulása lesz a fő cél, amelyek elsajátítása után a kórustagok bátran-büszkén, emelt fővel indulhatnak az augusztus végén tartandó négynapos ukulele táborra. A finom szendvicsek, ízletes falatok is a napi rutin részei lesznek.

„Gyerekhangok sokasága csendül fel nap mint nap a közösen megálmodott, kitalált himnuszunk éneklése közben: Eljöttünk a táborba, ez a tábor himnusza. Mókázunk és mulatunk, jó dolgokat csinálunk: szórakozunk!” – fogalmaz Dósa Hanga-Blanka pszichológus.

Forrás: a Gyulafehérvári Caritas honlapja