Száz éves Európa legnagyobb katolikus egyeteme, az olaszországi Szent Szív Universitas

0
772
Fotó: Vatican News

„Universitas Catholica Sacri Cordis Jesu Mediolani” – hirdeti az egyetem címere latinul a Milánóban 1921-ben, éppen száz éve alapított katolikus intézményt. Jóllehet az alapítás helye az egykori császárváros, Mediolanum, mégis egyedül büszkélkedhet Olaszországban a nemzeti egyetem jellegével, hiszen nemcsak a lombard fővárosban van jelen, hanem öt campusa együttesen adja a területi egyetemességet is: Milánó, Piacenza, Cremona, Brescia és Róma, ahol jelen van a helyi Szent Szív Egyetem mellett az Agostino Gemelli ferences orvosprofesszorról nevezett Policlinico Universitario, az Egyetemi Poliklinika is. Ez utóbbi többek között arról híres, hogy 1981. május 13-án Szent II. János Pál pápát az ellene elkövetett merénylet után ide szállították, itt műtötték meg sikeresen és itt gyógyult meg.

Az alapításon jelen volt Achille Ratti bíboros, a leendő XI. Piusz pápa

Az egyetem honlapján ezt olvashatjuk: „Teljesen beilleszkedtünk az európai egyetemi hagyomány világába, ami olyan küldetést ad nekünk, amely az ember átfogó képzésére irányul. Az elmúlt 100 évben jelentős mértékben hozzájárultunk hazánk, Itália szellemi arculatának a formálásához az intézmények, a politika, a jog képviselői világában, melyekben a nálunk végzett akadémikusok és értelmiségiek, vállalkozók és menedzserek, tanárok és szakemberek, püspökök, papok és újságírók, szerkesztők és írók működtek és tevékenykednek napjainkban. Mellettük van még természetesen sok másik, ismert és kevésbé ismert arc, akik hozzájárultak a haza és a világ minden táján a katolikus egyetem hírnevének öregbítéséhez”.

A történelmi részletek mellett megismerhetjük az egyetem alapító testületét is: „Történetünk 1921-ben kezdődik, amikor a katolikus egyetemet Agostino Gemelli ferences alapította egy katolikus értelmiségi csoporttal, amelynek tagjai: Ludovico Necchi, Francesco Olgiati, Armida Barelli és Ernesto Lombardo. Az előző évben, 1920-ban jött létre a Giuseppe Toniolo Felsőoktatási Intézet, az egyetem alapító testülete. 1921. december 7-én Milánóban hivatalosan felavatták a Szent Szív Katolikus Egyetemet, a város érsekének, Achille Ratti bíborosnak, a leendő XI. Piusz pápának a jelenlétében. 1924-ben nyertük el az állami elismerést, mely önálló egyetemként jegyezte a Szent Szív Egyetemet. 1927-ben Athenaeumunk megszerezte a Szent Ambrus ősi kolostort, amelyet Bramante építész tervezett. 1932. október 30-tól az épület az egyetem központjává vált. A szerkezet átépítését, helyreállítását és új épületekkel való bővítését Giovanni Muzio építészre bízták”.

Az egyetem történelmi szerep a második világháború idején

A II. világháború idején a Sacro Cuore Egyetem Ezio Franceschini bölcsész professzor, a későbbi egyetemi rektor vezetésével részt vett a resistenza, az olasz ellenállás mozgalmában és annak dokumentumait az egyetem földalatti helyiségeiben rejtette le. Az SS egységei hiába kutatták át az egyetemet, szerencsére nem tudták azokat megtalálni. 1943 augusztusának közepén bombatámadás érte az egyetem főbejáratát és a közeli kolostort. Az újjáépítési munkák azonnal elkezdődtek Agostino Gemelli buzdítására. A háború utáni újjáépítés adta meg a milánói egyetem mai formáját.

A Sacro Cuore Milano campusai: Piacenza, Brescia, Cremona és Róma

A háború után tették le Piacenzában a Szent Szív Egyetem ottani agrár campusának alapkövét. A mezőgazdasági fakultás 1951-ben született, a tanítás a következő évben indult el. 1958-ben született meg Rómában a Szent Szív Egyetem orvosi és sebészeti kara, amit kifejezetten Agostino Gemelli szorgalmazott, aki maga is orvosként végzett korábban. 1964-ben felavatták az Agostino Gemelli Egyetemi Kórházat. Végül 1965-ben született meg a bresciai fakultás, majd 1984-ben indultak az első órák a cremonai campuson.

A Szent Szív Katolikus Egyetem öt campusán 12 fakultáson oktatnak, melyek a következők: agrár, közgazdaság, jog, irodalom és filozófia, orvoslás és sebészet, pszichológia, banki-, pénzügyi- és biztosítási-tudomány, oktatástudomány, matematikai-, fizikai- és természettudományok, politikai és szociális tudományok. A diákok és az oktatók munkáját s lelki formálását minden oktatási intézményben kinevezett egyetemi lelkészek folytatják.

Vértesaljai László SJ/Vatican News