Sorsokra világító lángok

Helyzetkép a csíkszeredai tűzesetről - egy hét után

0
2442

Vasárnapra Kovács Gergely gyulafehérvári érsek főegyházmegyei gyűjtést rendelt el a csíkszeredai tűzeset áldozatainak javára, akik – több mint háromszázan – télvíz idején maradtak fedél nélkül. Sokan a semmijüket veszítették el. A megoldáskeresésben és a segítségnyújtás megszervezésében a gyulafehérvári Caritas-szervezet vesz részt a sok jóakaratú ember és jelentkezett szervezet mellett. Az alábbi sorok és képek magukért beszélnek, sorsokról és esélyekről vagy azok hiányáról. Egy biztos: nagy szükség van a szervezett és átgondolt segítségnyújtásra.

Égett minden! Rettenetes volt! Mindenki futott, amerre tudott! Semmit nem tudtunk csinálni, csak mentettük a gyermekeinket! A kutyák és lovak elszaladtak, de a pajtában bent égtek a disznók. Házunk sincs, ruhánk sincs, ételünk nincs, mindenünk odalett! – Így mondják el az egy hete történteket a január hetedikei tűzvész érintettjei. A csíkszeredai Somlyó utca 33. szám alatti romatelep lakói közül azon az estén több mint háromszázan váltak földönfutóvá.

A hatalmas tüzet gondatlanság okozta. Egy túlfűtött kályha szigeteletlen kéménye miatt lobbant lángra a nejlonból, kátrányból tákolt tető, aztán az egész ház. A szélben percek alatt terjedt a tűz a szomszédos építményekre is. A környék települések önkéntesei és a nagy erőkkel helyszínre érkező hivatásos tűzoltók órákon át küzdöttek a lángokkal.

Csíkszereda polgármestere és Hargita Megye Tanácsának elnöke a helyszínről jelentkezve a közösségi portálon kért segítséget. Felhívásukra azonnal százak válaszoltak. Egymást érték a jókora csomagokkal érkezők, és egy óra múlva már jókora kupacokban állt a meleg ruha, cipő, takaró, ágynemű és élelem az Erőss Zsolt Arénában. Önkéntesek válogatták, rendszerezték az adományokat, és hamarosan a matracok is megérkeztek a kijelölt menedékhelyre. A tűzvészből kimenekítetteket autóbuszok vitték a sportcsarnokhoz.

A csíkszeredaiak és környék falvak lakóinak segítségnyújtása másnap és harmadnap is folytatódott. Több civil szervezet, közöttük az egyházmegyei Caritas Szervezet és Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is felajánlották segítségüket. Sógor Enikő alpolgármester és munkatársai gondoskodnak arról, hogy a felajánlott adományokkal kapcsolatosan egyeztessenek a támogatókkal. A sportcsarnok egy hete 261 személynek, közöttük 143 kiskorúnak nyújt menedéket. A legkisebb gyermek mindössze harmadik hetes, mondja a 35 éves nagymamája.

A kényszerhelyzetbe került családok segítésére már az első naptól kezdődően több programot szerveztek. Az óvodáskorú gyermekeket délelőttönként képességfejlesztő játékokra hívják, az iskolásokkal pedagógusok foglalkoznak. Délutánonként önkéntesek tartanak különböző programokat. A napi tisztálkodás is biztosított, és az étkezések előtti kézfertőtlenítés kötelező.

Az étkeztetést is adományokból tudják biztosítani. A családtagok együtt állnak sorba, hogy átvegyék a porciójukat. Az elmúlt napokban a Caritas, a Cornet Kft, a Csíki Panoráma étterem, a Jövőért Egyesület, a székelyudvarhelyi Páva vendéglő, és Csíkszentkirály önkormányzata jóvoltából készült ebéd a rászorulóknak. A hétvégén az FK Csíkszereda bevonásával Vákár Katalin ajánlotta fel segítségét. Még nem tudni, hogy hétfőtől ki vállalja az ebéd elkészítését, de alapanyagot tudnának hozzá adni, mondta Bodor Emese, a Polgármesteri Hivatal szociális osztályának munkatársa.

Az étkezések után és napközben is a támogatottak takarítanak maguk után. Amúgy mindenkinek jut valamilyen feladat a hatalmas közösségben. A felnőttek többségének nincs állandó munkája, a családok szociális támogatásból és alkalmi munkák után kapott bérből élnek. A népes családok egy hete összezárva vannak, és ez több szempontból is tarthatatlan. Az önkormányzat a civil szervezetek segítségével és szakértők bevonásával keresi a megoldást.

A Somlyó utca 33.szám alatt, az ott élők szerint 25 ház égett le. Most mindent betakart a hó, az üszkös romhalmaznak csak részletei látszanak. Az itt történtekhez hasonló szörnyűség más romatelepen is bekövetkezhet. Ugyanis semmilyen tűzvédelmi szabályt nem tartanak be az illegálisan létesített nyomortanyák lakói, az önkényesen elfoglalt területeken egymás mellé épített faházak tulajdonosai. Az illegálisan épített tákolmányok többségében máshonnan kiszuperált vagy improvizált kályhákkal fűtenek. A kéményt a hulladékanyaggal, kátránypapírral födött tetőn vezetik ki, amely egy rápattanó szikrától is pillanatok alatt égni kezdhet.

A pusztító lángok az évtizedek óta szőnyeg alá sepert problémákra is rávilágítottak. Ezek megoldása most a szeptemberben megválasztott csíkszeredai önkormányzat nyakába zúdult. A város korábbi elöljárói is sok mindennel próbálták a roma közösségek segítését. Többek között kiépíttették és finanszírozták az áram és vízellátásukat, a gyermekeknek iskolát létesítettek. Korodi Attila polgármester szerint most a krízishelyzet megoldásának következő lépéseként meg kell találják azokat a válaszokat, amelyek az egész roma közösség helyzetében segíteni tudnak. Integráló programok indítását tervezik, amelyek később is fenntarthatók, és amennyire lehet, a bajba jutott közösség mellett a város többi roma közösségét is bevonják ezekbe, hiszen ők is „kegyetlen körülmények között élnek”.

Csúcs Mária

Fotók: Csúcs Mária, Csúcs Péter