7+1 kérdés: a Fórika házaspár válaszol

0
2699
Fotó: Benedek Helga

Tartsunk lépést az élettel! Tartsuk egymásban a lelket! Tartsuk a kapcsolatot! Fórika Sebestyén akolitust, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatóját és feleségét, Fórika Krisztinát a város önkormányzatának külkapcsolati és kulturális referensét kérdeztük.

1. Mi volt a kedvenc időtöltésetek a karantén hetei alatt?

Kertes házban lakunk, amelyet különösen nagy áldásnak élünk meg a hétköznapokban is, de most különösen, így nagy örömet jelentett a kertészkedés. De új tevékenységként beépítettük a mindennapjainkba az esti filmnézést, miután a gyerek már elaludt, vagy csak a csendes olvasgatást egymás mellett a nappaliban.

2. Mibe kapaszkodtatok (lelkileg) ebben az időszakban?

A tudat, hogy ez csak egy átmeneti állapot és, hogy ez nem háború vagy éhezés… De Ferenc pápa rendkívüli Urbi et orbi áldása is nagyon megerősítő volt.

3. Mi volt a vesztegzár legnehezebb pillanata, és miért?

A város egyik főutcáján lakunk. Minden húsvétvasárnap (többek között) arról szól, hogy a város egyik hegytetején található eledelszentelés után (amelyen már néhány éve Sebestyén szolgál) az ablakból, a kapuból végignézzük az induló határkerülő lovasokat, majd érkezésüket fogadjuk a templomkertben. Mindezt a nálunk reggeliző családdal. A határkerülők fogadása után a tágabb család is összeül egy koccintásra, közös együttlétre. Ez az idei évben elmaradt. Ezt nagyon hiányoltuk, a feltámadási mise közös, templomot megmozgató Álleluja éneklésével együtt.

4. Melyik volt a vesztegzár legszebb napja (és miért)?

Térségünkben nagyon kreatívan oldották meg a barka-  illetve az eledelszentelést. Lovaskocsikkal  járták körbe a várost az atyák. Virágvasárnap az ablakba kiállva vártuk az érkező papot. Bár tudjuk, hogy az áldás a szó szerinti közvetlen szenteltvízzel való érintkezés nélkül is érvényes volt, ez a nap, ez a gesztus, az eledelszenteléssel együtt egy nagyon különleges élmény volt számunkra.

A másik nem is legszebb nap, inkább pillanat, a feltámadási szentmise volt, amikor a nappali sötétjében meggyújtottuk kislányunk keresztelői gyertyáját.

5. Mit szabadított fel, változtatott meg bennetek a bezártság?

A nagy ránk szakadt szabadságban nagyon hamar megtanultunk tervezni. E nélkül szétfolytak volna a napjaink. Így mindig előre elterveztük, hogy az elkövetkező napokban miket szeretnénk csinálni úgy, hogy közben legyen benne háztáji munka, együtt töltött minőségi idő és egyéni idő is.

6. Melyik a jó Istennek az a tulajdonsága vagy a vigasztaló Szentéleknek az az ajándéka, amit jó lenne a „magatokénak tudni”?

A bölcsesség.

7. Mit visztek magatokkal az eltelt hónapok megéléseiből, személyes megtapasztalásaidból?

Életünk minden egyes percét meg kell éljük. Nem szabad semmit elkótyavetyélni belőle. Mind mind ajándék, amivel jól kell sáfárkodnunk, ki kell használnunk.

+1. Ha filmet rendeznétek, könyvet írnátok a március 15-május 15. közötti napokról, milyen címet adnátok neki?

A lehetőség.