Az együttérzés nyelvén is szól Isten

Ferenc pápa kedd reggeli homíliája

0
1203
Fotók: Vatican News

„Ne fordítsuk félre a fejünket a szenvedés láttán, lépjünk ki önzésünkből és a közönyből, próbáljunk Isten nyelvén beszélni: legyünk együttérzőek”.

Ezekkel a szavakkal buzdított a szentatya kedd reggeli homíliájában, a
Szent Márta-ház kápolnájában – tudósít a Vatikáni Rádió. Elmondta, Lukács evangéliumának mai szakasza (Lk 7,11-17) a naimi özvegy fiának feltámasztását beszéli el. Ebben a csodatételben Jézus megmutatja az együttérzés erejét, amelynek mintegy „áldozatául” esik az Úr. Sokan állták körül a síró asszonyt, de Jézus volt az, aki megértette, min megy keresztül. Teljesen magára maradt az életben, miután férje után egyetlen fiát is elveszítette. És éppen az együttérzés révén vagyunk képesek megérteni a valóságot a maga mélységében – mutatott rá homíliájában a pápa. Olyan, mint a szív nagyító lencséje, ráébreszt a valódi arányokra. Az evangéliumban Jézusnak sokszor megindul a szíve, az együttérzés Isten nyelvezete is.

Ez nem azonos a sajnálkozással, amit például egy utcán elhalt kutya láttán érzünk: szegényke – mondjuk rá szánakozva. Az együttérzés az, amikor bevonódunk a másik gondjába, életünk részévé tesszük. Az Úr is ezt teszi velünk. A kenyérszaporítás esete is jól példázza ezt: Jézus azt mondja a tanítványoknak az éhező tömeg láttán, kissé mérgesen: adjatok nekik ti enni! Beleérzi magát az emberek helyébe ahelyett, hogy arra gondolna: menjenek a faluba kenyeret venni maguknak. Az Úr együtt érzett velük, mert látta a sok embert, akik olyanok voltak, mint a pásztor nélküli nyáj.

Ne maradjunk közönyösek

Ha Isten nyelve az együttérzés, akkor az embereké sokszor a közöny – folytatta gondolatmenetét Ferenc pápa. Újra elmesélte azt a fényképet, amit az Osservatore Romano vatikáni fotósa készített: egy szegény asszony koldul az étterem előtt, ahonnan egy jól öltözött asszony kilép, de a kinyújtott kéz láttán félrefordítja a fejét. A kép címe: közöny. Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket: mi vajon félrefordítjuk a fejünket ilyen helyzetekben vagy hagyjuk, hogy a Szentlélek az együttérzés útjára vezessen bennünket, ami Isten egyik erénye?  

A naimi fiú feltámasztásának történetére visszatérve a pápa végül arról beszélt, hogy az életre keltett fiút Jézus visszaadta az anyjának, mintegy igazságot téve ezzel. Az együttérzés tehát az igazságosság útjára vezet bennünket. Mindig adjuk vissza az embereknek, ami jár nekik, és így megmenekülünk az önzéstől, a közönytől, a bezárkózástól.

Gedő Ágnes