Elég volt a háborúból! – Ferenc pápa felhívásai a békére

0
140
Irán drónokkal és rakétákkal támadta Izraelt. Fotó: Vatican News

Vasárnap délben, a Regina Coeli elimádkozása után Ferenc pápa ismételten felemelte szavát a háborúk ellen, sürgette a közel-keleti tűzszünetet és a tárgyalások megkezdését. Megemlékezett az itáliai Szent Szív Katolikus Egyetem fennállásának 100. évfordulójáról és a májusban esedékes gyermekek világnapjáért is kérte a hívek imáit.

Háború helyett párbeszéd és béke

A pápa imáival és aggodalommal, sőt fájdalommal követi a híreket, amelyek az utóbbi órákban jutottak el hozzá az izraeli helyzetről, amely még súlyosabbá vált az Irán részéről történt beavatkozás miatt. A szentatya szívből jövő kéréssel fordult az érdekelt felekhez: állítsanak le minden olyan akciót, amely táplálhatja az erőszak spirálját és amely azzal a veszéllyel jár, hogy a Közel-Keletet egy még nagyobb háborús konfliktusba sodorja.

Senki sem veszélyeztetheti mások létét. Ehelyett minden nemzet álljon a béke oldalára, és segítse az izraelieket és a palesztinokat, hogy két államban élhessenek, egymás mellett és biztonságban. Ez az ő mély és jogos vágyuk, és ez az ő joguk! Két szomszédos állam – hangsúlyozta erőteljesen Ferenc pápa.

Annak a kívánságának adott hangot, hogy kössenek hamarosan tűzszünetet Gázában és határozottak lépjenek a tárgyalások útjára. Nyújtsanak segítséget a humanitárius katasztrófába sodródott lakosságnak és azonnal engedjék szabadon a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszokat! Mennyi szenvedés! – kiáltott fel a pápa, majd ismét arra szólított fel, hogy imádkozzunk a békéért. Elég volt a háborúból, elég volt a támadásokból, elég volt az erőszakból! Igent mondunk a párbeszédre és igent mondunk a békére!

Százéves az olaszországi Szent Szív Katolikus Egyetem

Ferenc pápa megemlékezett róla, hogy vasárnap ünnepelték Olaszországban a Szent Szív Katolikus Egyetem századik országos napját, amelynek témája a következő: Igény a jövőre. Fiatalok a kiábrándultság és a vágyakozás között. A szentatya arra bátorította ezt a nagymúltú egyetemet, hogy továbbra is folytassa fontos szolgálatát az oktatásban, hűen küldetéséhez és figyelemmel a fiatalok és a társadalom mai igényeire.

Ferenc pápa üdvözölte a Szent Péter téren összegyűlt rómaiakat és az itáliai, valamint számos ország zarándokait, külön kiemelve a Los Angelesből és az Amerikai Egyesült Államok más városaiból érkezett híveket. Köszöntötte a lengyeleket, megjegyezve ezen a vasárnapon is, hogy sok lengyel zászlót lát a téren, majd üdvözölte és bátorította a Sant’Egidio Közösségek néhány latin-amerikai országból érkezett felelőseit.

Ferenc pápa végül szeretettel köszöntötte a világ különböző részeiről érkezett gyermekeket, akik azért jöttek el Rómába, hogy emlékeztessenek bennünket rá: az egyház idén május 25–26-án ünnepli a gyermekek első világnapját. A szentatya köszönetét fejezte ki számukra, majd arra kérte a híveket, hogy imádsággal kísérjék az ehhez az eseményhez, az első alkalommal megrendezésre kerülő gyermekek világnapjához vezető utat. Ferenc pápa köszönetet mondott mindazoknak, akik a világnap előkészítésén dolgoznak, a gyermekekhez pedig ezeket a szavakat intézte: „Várlak benneteket! Mindnyájatokat! Szükségünk van az örömötökre és egy jobb világért, egy békés világért való vágyakozásotokra”. Ferenc pápa végül azt kérte, hogy imádkozzunk a háborúk miatt szenvedő gyermekekért, akik olyan sokan vannak Ukrajnában, Palesztinában, Izraelben, a világ más részein, Mianmarban. Imádkozzunk értük és a békéért!

Forrás: Vertse Márta / Vatican News

MEGOSZTÁS