A hit és a tudomány élő kapcsolata

0
1615

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház rendhagyó eseményt szervezett az elmúlt hétvégén Csíksomlyón: kifejezetten orvosok részére tartottak lelkinapot. A rendezvény keretében a gyógyítás, a lelki egészség és a személyes hit kapcsolatát boncolgatták, rávilágítva arra, hogy a tudomány és a krisztusi szemlélet összetartozik.

Negyvennégy orvos vett részt azon a lelkinapon, amelyet a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezett a hétvégén Csíksomlyón. A Motiváltságunk alapja és határai témakörre épülő egész napos program előadója prof. dr. Kellermayer Miklós, a Pécsi Tudományegyetem emeritus professzora volt, a meditációkat és imaalkalmakat Kórodi Csaba református lelkipásztor, kórházlelkész, illetve Szénégető István-Barnabás római katolikus plébános vezényelte.

A gyógyítás, a lelki egészség és a személyes hit kapcsolatát boncolgató rendezvény kapcsán prof. dr. Kellermayer Miklós lapunknak elmondta: Jézus Krisztusban megtestesül a bölcsesség, és az Ő példája mutatja meg azt, hogy a hit kérdései nem zárják ki a tudomány válaszait.
– Sajnos, mellékvágányra került mindaz, amit Krisztus a földre hozott, és napjainkra teljesen szétvált a tudomány és a hit. Holott az orvosi hivatás lényege a transzcendenciában rejlik, én vallom, hogy csak hittel lehet gyógyítani – nyilatkozta Kellermayer Miklós, megjegyezve: tudományos közegben nem egyszerű ezt a nézőpontot képviselni. Leszögezte: az orvosoknak – vallási meggyőződéstől függetlenül – figyelni kell arra, hogy az adott beteg örök életbe vetett bizalmát ne sebezzék meg.

A professzor óriási kezdeményezésként jellemezte a csíksomlyói lelkinapot, amelyen – meglátása szerint – nyitottan gondolkodó orvosok vettek részt.

Megkeresésünkre Kórodi Csaba református lelkipásztor kiemelte: a spirituális kapaszkodók az orvosok számára is fontosak, hiszen a gyógyítás komplex folyamatához energia kell. Megjegyezte: mindenki sajátos módon keresi Istent, ez alól a szakemberek sem kivételek.
– Tizenkét éve dolgozom az egészségügyben kórházlelkészként, és azt tapasztalom, hogy az orvostársadalom egy részében megvan ez az elemi istenkeresés. Ők is emberek, és elfáradnak, ilyenkor számít az, hogy milyen lelki tartalékaik vannak – mutatott rá Kórodi Csaba.

Szénégető István-Barnabás római katolikus plébános az orvosokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákról beszélt a Hargita Népé-nek. Figyelmeztetett: nem szabad általánosítani, hiszen nem minden esetben a pénz jelenti a motiváció kulcsát.
– Vannak orvosok, akik szeretnek imádkozni, tudatosan lelkigyakorlatokra járnak, és őszinte meggyőződéssel élik meg hivatásukat. Csíksomlyón is azt láttam, hogy a jelenlévők le tudtak térdelni, és mertek felsőbb dimenziók felé kopogtatni. Megható és fontos pillanatok ezek, hiszen a beteg és az orvos is Isten gyermeke – fogalmazott a plébános, aki szerint a hívő orvosok képesek a feltárt tudást összeegyeztetni a kinyilatkoztatással. Rámutatott: nem feltétlenül a hit által lesz valakiből jó szakember, de az empátia és a beteg helyzetével való azonosulás képessége kulcsfontosságú szempont.

A lelkinapra Csíkszeredából és környékéről, Sepsiszentgyörgyről, valamint Marosvásárhelyről érkeztek orvosok.

Forrás: Keresztes Bea/ Hargita Népe