Digitális eszközökkel a hitélet szolgálatában

0
1637
Fotók: Gerhardus.ro

A magyarországi Digitális Jólét Program és az Érték Megőrző Hálózat (ÉRME) közös szervezésében október 12-én, kedden délelőtt online szakmai konferenciát tartottak Az aktív hitélet támogatása digitális eszközökkel – Carlo Acutis tiszteletére címmel, amelyet Budapestről közvetítettek, és amelybe a temesvári püspökség sajtóirodájának munkatársai is bekapcsolódtak virtuálisan.

A rendezvény meghívott előadói értekezésükben egyrészt bemutatták, hogy különösen az új típusú koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások idején hogyan sikerült a digitális eszközöket az igehirdetés és az evangelizáció szolgálatába állítani, milyen gondok, problémák merültek fel ezzel kapcsolatosan, illetve hogyan sikerült azokat megoldani. Szó esett arról is, hogy a jövőben milyen szerep jut a digitális eszközöknek, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az online térben való hithirdetés – értesít a temesvári egyházmegye sajtóirodája. A konferencia moderátora, Süveges Gergő újságíró bevezetőjében elmondta: a hitélet digitális eszközökkel való támogatásának jó példája ez a konferencia, amelyet részben offline, fizikai jelenléttel, részben online rendeztek, az előadók is részben a teremben ültek, másrészt videóüzenetet küldtek vagy online jelentkeztek be. A konferenciát Boldog Carlo Acutis halálának évfordulóján az ő tiszteletére rendezték, a fiatal milánói fiút ugyanis az internetezők védőszentjének tartják, aki az online térben sokak figyelmét irányította az eucharisztiára.


A rendezvény előadói egyházi személyek, lelkipásztorok, szerzetesek, ifjúsági lelkészség képviselői, szoftverfejlesztő és kommunikációs szakemberek voltak, akik nem csupán a digitális eszközök használata kapcsán szerzett tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal, hanem építő jellegű kérdéseket is feltettek, válaszkeresésre ösztönöztek. A konferencia végén a moderátor megjegyezte, a félnapos rendezvényen a leleményesség palettája tárult fel a résztvevők előtt, amely sokszínűségével, változatosságával több lehetőséget kínált a továbblépéshez, és arra buzdít, hogy mindenki találja meg, amit egyénileg tenni tud a jövőben az egyházi éelt digitális előremeneteléért.
A konferencia utolsó felszólalója, dr. Fábry Kornél, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára értekezését azzal a felhívással zárta, hogy az eucharisztikus kongresszust megelőzős világméretű szentségimádásokhoz hasonlóan november 20-án, Krisztus Király ünnepe előtti szombaton ezúttal hálaadó nemzetközi szentségimádásba kapcsolódhatnak be a hívek. A konferencia IDE kattintva visszanézhető.