Mentős hétköznapok

0
185

Ma, május 10-én van a mentők napja magyar nyelvterületen, mivel e napon alapította Kresz Géza budapesti kerületi orvos az Önkéntes Mentőegyesületet, amely a mai mentőszolgálat elődje volt 1948-ig. E jeles nap kapcsán fogalmazta meg gondolatait egy sürgősségi asszisztens, Csibi Márti.

Létezik az a mondás, miszerint a szakmát hivatásszerűen űzni maga a boldogság, hiszen amikor dolgozol, akkor is azt teszed, amit szeretsz. A sűrgősségi betegellátásra ez kimondottan igaz, pedig jól tudjuk, amikor mi dolgozunk, akkor valaki szenved.

Hosszú idő telt el, amíg rájöttem, hogy ezt a hivatást csak úgy lehet sérülésmentesen tenni, ha figyelembe veszed, hogy ilyenkor segítesz. Nem mindig tudod megoldani a dolgot, de segítesz. Nem mindig sikerül teljesen rendbehozni a helyzetet, de segítesz abban, hogy jobb legyen.

A mentős hivatásnak, mint helyszíni sürgősségi betegellátásnak, különösen érdekes és fontos része a kreativitás. Minden helyzet más a helyszínen, mást látunk mi, amikor kiérkezünk egy pácienshez, mint amit a kórház sürgússégi osztályán látnak a kollégák.

Mondhatni, az első nagy bumm ott ér bennünket a helyszínen. Legyen az baleset, magas vérnyomás, nehézlégzés, bármilyen krónikus betegség akkutizálása, keringés- és légzésleállás, sokkos állapot, legyen az bármi, az első nagy krízisállapotot a mentőst telibe találja. Ilyenkor nekünk, asszisztenseknek nagyon nagy könnyebbség, ha jelen van egy orvos, aki a tapasztalata és szakmai tudása szerint szinte azonnal fel tudja állítani a diagnózist, majd elmondja a kezelést, és nekünk csak tenni kell, amit mond. Persze néha ez is nagyon kemény helyzet, hiszen egy sokkos állapotban lévő betegnek azonnal vénát biztosítani a gyógyszeres kezeléshez, néha szinte teljesíthetetlen feladatnak tűnik. Kényelmetlen tsthelyzetben, fura pozíciókban, sokszor sárral, vérrel összevegyülve, esőben, hidegben, forróságban, érdeklődő bámészkodók és izgatott hozzátartozók között higgadtan dolgozni sokszor nagyon stresszes feladat. Tudjuk, mi a dolgunk, tudjuk, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni, tudjuk, hogyan zárjuk ki a külvilágot, tudjuk, hogy az azonnali helyes döntés életet menthet, és miközben ezt mint tudjuk, sokszor épp pont azt nem sikerül jól megoldani, ami az elvárás lenne mindenki részéről. De ott van az orvos, aki mint egy hadvezér a háborúban, pontosan tudja a folyamatot, ismeri a megoldási stratégiákat.

Ennél egy fokkal stresszesebb az, amikor nincs orvos velünk. Valamiért nem olyan népszerű az orvosok körében a helyszíni sürgősségi betegellátás, Hargita megyében is nagyon kevesen vannak, akik szándékosan erre szakosodnak. Bizonyos szempontból érthető, hiszen nincs egy jól meghatározott munkaidő, nem teheti le a sztetoszkópot pontban délután négy órakor, amikor bezár a rendelő. Nem tervezhet előre egyetlen hétvégére sem, mert bármikor bármi közbejöhet. Ha sikerül kivennie a szabadságát, akkor is érihetik meglepetések, mert a helyettesítőjével is valami történik. Nincs családi béke, csak egy különösen nagyfokú megértés van a család, a barátok részéről is. Mert ő mentős orvos, aki folyamatos készenlétben van. Nagyon kevesen vállalják fel ezt az életmódot. Így aztán nagyon gyakran megesik, hogy orvos hiányában nekünk, asszisztenseknek kell eldöntenünk, hogy az első helyzetfelismerés alapján mi lehet a diagnózis. A kezelés már viszonylag egyszerű folyamat, mivel ennek oktatását nagyon szigorúan veszik a Hargita Megyei Mentőszolgálatnál. Kurzusokon, gyakorlati oktatásokon veszünk részt szinte havonta, ahol folyamatosan tanulunk. A diagnosztizálás talán a legnagyobb teher és legnagyobb feladat, orvos hiányában, a helyszíni sürgősségi ellátásban. Sokszor különféle betegségek nagyon hasonló tüneteket okoznak, például egy akkut hasi probléma néha pont úgy néz ki, első ránézésre, mint egy szívinfarktus, viszont a kezelés az teljesen más. A higgadtság lehetne talán aze egyik legnagyobb erénye a mentős asszisztensek: szépen nyugodtan sorba venni a teendőket, azt a néhány pontot, amely mindig ott van a fejünkben, melyeket ha végigviszgálunk, akkor pillanatok alatt kideríthetjük, jó eséllyel, hogy mi lehet a probléma okozója és mi legyen rá a kezelés. Nagyon nagy segítség, hogy orvosi jelenlét hiányában is tudunk velünk telefonon egyeztetni. És rendkívül sokat segítenek a mentősofőr munkatársak. Minden stresszes esetben az együttműködés legfontosabb része, hogy ők a kérdéseikkel, válaszaikkal kiegészítik a mi nézőpontunkat, emlékeztetnek rá, ha valami elkerülte a figyelmünket.

A helyszíni sürgősségi betegellátásban, mentős asszisztensként nagyon fontos a higgadtság, a kreativitás, az együttműködés képessége, a segítség kérésének képessége, a hibák felismerése és elismerése. Még az újraélesztésben is lehet hibázni, ha azonnal felismered és elismered a hibát, hiszen így javítható. Nagyon szeretünk orvosok jelenlétében dolgozni, ha épp nincs rá mód, akkor tudjuk, a segítség a mi dolgunk, de nem vagyunk istenek, a megoldás sok esetben nem a mi kezünkben van.

Csibi Márti

Az írás megjelenik a Vasárnap hetilap 2024/19. lapszámának Fókusz rovatában.

MEGOSZTÁS