A művészetek mint a jó hír közvetítői – Megnyílt az Üzenet a szakrálisból kiállítás (Képriport)

0
2893

Nehéz dolga van az újságírónak, ha képzőművészeti kiállításról kell írnia. Hiszen mit lehet erről mondani, ami megragadja a lényeget, ugyanakkor méltatja is a vernisszázs minden mozzanatát és mindenekelőtt a szakralitásról beszélő alkotásokat? Kis túlzással mondhatjuk, a kiállításokról és bármely művészeti alkotásról írni olyan, mint szerelemről vagy istentapasztalatról beszélni – a lényeg átadhatatlan. Most mégis erre teszek egy kísérletet.

Szőcs Csaba és Sabău-Trifu Cristina

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jegyében szervezték meg idén az Üzenet a szakrálisból kiállítást Kolozsváron. Harminchárom képzőművész egy vagy több alkotása szólítja meg a „gyanútlan” szemlélőt, s mesél valamit arról, amire mindannyian figyelünk, és aminek megtapasztalására törekszünk. A beküldött alkotásokat Sabău-Trifu Cristina képzőművész rendezte harmonikus és sokat adó tárlattá.

A kiállítás megnyitására szeptember 2-án 17 órától került sor Kolozsváron, a Szentegyház utca 4. szám alatti katolikus kiállítótérben. A kiállítás kurátora, majd Szőcs Csaba plébános, a Verbum KKE igazgatója és Bodó Márta szerkesztő szólt az egybegyűltekhez. Potyó István, a Szent Mihály-egyházközség kántora és Török Szilvia operaénekes a zene által közvetített üzenetet a szakralitásból.

Minden szemlélőnek mást és mást mesél egy-egy alkotás, ki a színekben, ki a formákban vesz el, néha egy „egyszerű” grafika többet mond, mint egy textilkompozíció vagy nagyplasztika, néha épp fordítva van. Van olyan időszak, amikor a vibráló, életteli színek ragadnak meg, máskor az egyszerűbb, „halkabb” színek és kompozíciók mondják a legtöbbet. Alkalomadtán éppen konkrét alkotásokra van szükségünk, hadd lássék a szög, a Golgota, a templom, máskor csak absztrakt művekre, engedje a művész, hogy azt lássuk, amit bennünk él.

Van, hogy kell egy dallam is, máskor elég maga az alkotás. Bárhogy is legyen, bármilyen lelkiállapotban is legyünk, érdemes felkeresni ezt a sokat és sokféleképpen mesélő tárlatot. Szent II. János Pál pápa a művészeknek írt levelében rámutat arra, hogy micsoda – olykor fel- és el nem ismert – érték hordozói a művészetek úgy általában is, és az egyes alkotások is. Érdemes időt szakítani erre a kollekcióra minden szakralitásra nyitott embernek vallástól és további világnézettől függetlenül. A művészi érzékenységgel szervezett kiállítás mindenki számára közvetíthet új és újabb árnyalatokat a vallásossághoz, istenképhez. Az érdeklődők szeptember 30-áig tekinthetik meg a kollekciót.