A legkisebbeket is várja hétvégén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

0
1375
Fotó: Szőcs Lehel

Felejthetetlen hét áll a Csíkszeredai Régizene Fesztivál mögött, amely július 10-én kezdődött, és a régizene nagyjait gyűjtötte egy csokorba, tartalmas utazásra híva ezáltal az érdeklődőket. A fesztivál idei fő témája az utazás volt. Amit nem volt szabad tennünk az elmúlt másfél évben, azt most megtesszük zenében − mondta Filip Ignác az esemény kezdetén. A július 18-án véget érő rendezvény hétvégi kínálatából mutatunk szemelvényeket.

Július 16-án, azaz ma, pénteken ér véget a XIII. Régizenei Nyári Egyetem, amely idén hat mesterkurzussal jelentkezett: orgona; furulya, fuvola; csembaló, klavikord; viola da gamba és violone; barokk hegedű, valamint ének. A Régizenei Nyári Egyetem utolsó mozzanata a két kurzuszáró hangverseny, ahol a részt vevő diákok megmutathatták megszerzett tudásukat a nagyközönség számára. Az egyik hangversenyt 11 órától a Milleniumi-templomban tartották, a másik 15 órától a Márton Áron Főgimnázium dísztermében zajlik.
Reneszánsz lantzene csendül fel ugyanaznak, pénteken este 10 órától a Mikó-vár fegyvertermében, Caius Hera nemzetközileg elismert lantművész a 16–17. századi angol kéziratokból fennmaradt darabokkal varázsolja el a közönséget.

A fesztivál legkisebb rajongói töltik be a Mikó-vár tágas udvarát július 17-én, szombaton délelőtt 11 órától. Játszóház, számos kézműves foglalkozás, Mátyás korabeli hangulat, harcászati bemutató, illetve közös tánc várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

A Pörgettyű Népi Játszóház Egyesülettel korabeli ékszereket, játékokat készíthetnek a gyermekek gyapjúból, gyöngyből, fából, agyagból és bőrből, a nemezelés, szövés, fonás, sodrás és sirítés technikájával. A Talentum Alapítvány munkatársaival a hangszerkészítést (szaracénkürt, dob), valamint reneszánsz fejdísz, fajátékok, karkötők, Mátyás korabeli játékok készítését próbálhatják ki a gyerekek. Az Arany Griff Rend tagjai pedig a Riverenza Régizene Együttes közreműködésével történelmi táncbemutatóval, táncházzal és hadi bemutatóval szórakoztatják a jelenlévőket.

Szombaton további két koncert is része a programnak: délután 6 órától Vándordallamok nyomába eredünk a Carmina Renascentia régizene-együttessel, este 7 órától pedig az idén fennállásának 25. évét ünneplő Codex régizene-együttes lép színpadra a Mikó-vár udvarán.

A fesztivál zárónapján, július 18-án, vadárnap délelőtt fél 12-től a csíksomlyói kegytemplomban, pápai kisbazilikában találkozhatunk az idén megalakult, csíki zenetanárokból álló Ars pro Toto énekegyüttessel.
A kilencnapos csodás utazás záróakkordjaként este fél 8-tól Tóth Mónika koncertmester, magyar barokk hegedűművész vezetésével lép fel a Barokk Fesztiválzenekar a Szent Ágoston-templomban.

A fesztivál hétvégi programja megtalálható a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-események formájában is elérhető. Jegyek elővételben online megvásárolhatóak a https://magtar.ro/veddahelyit/ oldalon vagy a koncertek előtt egy órával a helyszínen.