Karácsonyi jelenetek a gyulafehérvári székesegyház szentélyének külső homlokzatán

0
1843

A karácsonyi készület során mintegy ráhangódásként és figyelemfelkeltőként Hegedűs Enikő művészettörténész a Gyulafehérvári Érsekség facebook-oldalán több bejegyzésben mutatott olyan részleteket, kincseket a gyulafehérvári székesegyház külső homlokzatáról, amelyeket talán nem sokan vettek észre vagy néznek meg, amikor a főegyházmegye központjába látogatnak. Bár nem elrejtett kincsek ezek, fontos akár újra meg újra felhívni a figyelmet ezekre az értékeinkre, ezekre a szépségekre, kulturális örökségünk e jeles darabjaira. A művészettörténész szakember, a főegyházmegye szakreferense négy, karácsonyhoz kapcsolódó domborművet mutat be, így remélhetőleg amikor olvasóink legközelebb oda látogatnak, már más szemmel keresik meg ezeket a különleges részleteket is. 

Jézus születése-dombormű 

A Jézus születése-jelenet a keleti keresztény hagyományokban gyökerező ábrázolást követi, amely a 11-13. században Európa-szerte elterjedt volt. A kép előterében Szűz Mária fekvő alakja látható, mögötte a kisded Jézus egy kő oltárhoz (szarkofághoz) hasonló jászolban fekszik, mellette az ökör és a szamár is látható. A jelenet szélén Szent József alakja ismerhető fel, amint gondolataiba merül, elgondolkozik a történteken.  

A gyulafehérvári román kori székesegyház 1200 körüli domborműve a szentély külső homokzatán, a pillér felett másodlagos elhelyezést kapott, a 18. század közepén pedig kagylódísszel egészítették ki. A nativitas-jelenet mellett helyet kapott a Háromkirályok-jelenet és két, angyalt ábrázoló dombormű is.

Szent József-dombormű 

Szent József alakja megtalálható Gyulafehérváron egy különálló domborművön. Az előbbi kompozíció alapján feltételezhető, hogy a korábban ülő prófétának vélt ábrázolás valójában Szent Józsefet ábrázolja, és egy születés-jelenetből való.

Hasonló, 12. századi példát láthatunk a poitiers-i Notre-Dame-la-Grande homlokzati frízén, ahol a Jézus születése-jelenetet több faragott kőtömből állították össze. 

Jézus születés-jelenet, Poitiers, Notre-Dame-la-Grande homlokzati frízének részlete 

A gyulafehérvári fennmaradt domborművet az északi kereszthajó homlokzatába építették be másodlagosan. A dombormű állagmegóvása céljából – a kereszthajó 2013. évi restaurálási munkálatai során – egy azonos méretű másolattal kiváltották.

Az eredeti faragott kő a déli toronyban található kiállításon tekinthető meg.

Háromkirályok-dombormű

A Királyok vonulása-jelenet a három királyt ábrázolja félalakban, amint a betlehemi csillagot követik. Az egyik király a csillag felé fordul, egy másik ujjával felé mutat. Mindhárman a kis Jézusnak szánt ajándékot tartják a kezükben.

A 12. század első felében készült dombormű a székesegyház szentélyének külső homlokzatán szintén másodlagosan van beépítve, 18. századi kagylómotívum díszíti.

Hegedűs Enikő