Az eucharisztia a közösség ünnepe

0
1692
Fotók: Magos Gyöngyvér

Mire való az eucharisztia? Eucharisztikus közösség tegnap, ma és holnap címmel tartotta csíksomlyói találkozóját február elsején a Katolikus Magyar Bibliatársulat. Nyolcvan résztvevő hallgatta a Jakab Antal Tanulmányi Ház nagytermében Bodor Attila kudzsiri plébános, teológiai tanár előadását.

Az emberek többségének van egy felszínes tudása, amelyet az elsőáldozási vagy bérmálási felkészítőn szerzett. Ám ebben a korban nem lehet az eucharisztiáról ugyanúgy beszélni, mint például felnőtteknek. Ezért fontosak ezek az előadások, ezek az alkalmak, amikor az Eucharisztiáról tudományosabban beszélhetünk – mondta az előadó, aki szemléletes prezentációjával is segített a résztvevőknek betekintést nyerni az ősegyház gyakorlatába, a Szentírás eucharisztiára vonatkozó részleteit kiemelve. Szó volt arról, hogy Isten miként van jelen a világban Jézus által. Az eucharisztia lényege Jézussal közösségben élni. Az egyház úgy működik, ahogyan kezdetekben is, amikor mindenki egy lélekkel gyűlt össze. Ez a közösség értünk van. Az eucharisztia lényege, hogy a kenyér és a bor Krisztus testévé alakul, az eucharisztikus ima legfőbb kérése pedig az, hogy a közösség is a Szentlélek segítségével egységgé alakuljon. Közösséggé kell válnunk, hogy ezáltal Isten jelen legyen a világban – hangsúlyozta az előadó arra is rávilágítva, hogy az ősegyházban ismert közösség szemben áll a jelenleg gyakran tapasztalható individualizmussal.

Mire való az Eucharisztia 2020-ban? „Egy lehetőség arra, hogy elinduljon bennünk egy megújulás!” – fogalmazta meg válaszát a rendezvény címében is szereplő kérdésre az előadó, azt is hangsúlyozva, hogy az eucharisztia kizár mindenféle individualizmust, mert a hívő közösség ünnepe és tápláléka.

A találkozó résztvevői kiscsoportos beszélgetéseken is elmélyíthették az előadás üzenetét.

Csúcs Mária