„Ezek az én gyermekeim, ez az én közösségem”

0
1806
Fotók: Gerhardus.ro

Többéves hagyomány, hogy Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, október 8-án megtartott zarándoklatra nem csupán a temesvári egyházmegyéből, hanem a szeged-csanádi egyházmegyéből is sok lelkipásztor és több száz hívő érkezik a máriaradnai kegytemplomhoz. Idén Csanádapácáról, Újkígyósról, Gyomaendrődről, Kunszentmártonból, Szegedről, Kevermesről, Csongrádról vett részt népes keresztalja, és ahogy Mária-énekkel sorra bevonultak a kegytemplomba, a többi hívő felállva egy emberként kapcsolódott be az éneklésbe.

A zarándoklaton részt vettek továbbá a Romániai Máltai Szeretetszolgálat kisiratosi filiájának tagjai is. A szentmise főcelebránsa, Pál József Csaba megyés püspök bevezetőjében üdvözölte a templomhajót megtöltő mintegy félezer zarándokot, illetve az őket elkísérő lelkipásztorokat, és úgy fogalmazott: öröm látni, hogy sokan vannak, akik tisztelik a Szűzanyát és hálásak a segítségéért – számol be a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

„Az a hivatásunk, hogy szeretettel szolgáljuk embertársainkat, a boldogságukat és örök üdvösségüket. Ehhez a második tized imádkozásából meríthetünk erőt” – mondta a püspök. A főpásztor ugyanakkor többször is kiemelte a rózsafüzér imádság közösségépítő erejét, mivel a legtöbb esetben hívek csoportja gyűlik össze egy-egy helyen együtt imádkozni. Pál József Csaba megosztotta továbbá egy szép élményét is, amely a brestyei vizitációhoz kötődik: a helyi közösségben szokás, hogy az elsőáldozást követően a gyermekeket azonnal befogadják a rózsafüzér-csoportokba. Kezdetben az édesanyák mondják velük az imát, és így a gyermekek az anyai szeretet által beletanulnak, belenőnek az imádkozásba.

„A Boldogságos Szűzanya arra biztat minket, hogy különös módon figyeljünk oda azokra, akik szenvednek vagy magányosak, hogy olyan közösséget építsünk, amelyben Szűz Mária jól érzi magát és azt mondhassa: ezek az én gyermekeim, ez az én közösségem” – zárta szentbeszédét a főpásztor.

A bazilika orgonáján ezúttal több kántor vezette a zenei szolgálatot, akik az énekkar tagjaival sokak által ismert népénekeket szólaltattak meg. A szentmise végén pedig a pápai himnusz és nemzeti imánk akkordjai csendültek fel. A zarándoklat keresztúti ájtatossággal fejeződött be a kegytemplom mögötti magaslaton felállított állomásoknál.