Matteo Bruni a szentszéki sajtóterem új igazgatója

0
1480
Matteo Bruni a Szentszék sajtótermének új igazgatója. Fotó: Vatican News/ANSA

Ferenc pápa Matteo Brunit július 22-től kinevezte a Szentszék sajtótermének igazgatójává. Alessandro Gisotti eddigi ideiglenes szóvivőt, valamint Sergio Centofantit a pápa kinevezte a Kommunikációs Dikasztérium helyettes főszerkesztőivé.

Matteo Bruni 1976. november 23-án született Winchesterben (Nagy-Britannia). Modern és kortárs külföldi irodalomból és nyelvekből diplomázott a római La Sapienza Tudományegyetemen. 2009 óta dolgozik a Szentszék sajtóterménél, ahol az újságírók akkreditálásával foglalkozott. 2013 decemberében megbízták az Olaszországon kívüli pápai utak sajtókíséretének szervezésével. 2016 elején a szentszéki média és akkreditációs szektor koordinátora lett. Ebben a minőségében irányította az irgalmasság szentéve során a különböző események sajtórészvételét. Jó ideje részt vesz egyházi humanitárius együttműködési projektekben, illetve az időseket segítő programokban. Nős, egy lánya van. Az olaszon kívül angolul, spanyolul és franciául beszél.

Alessandro Gisotti Rómában született. 45 éves, nős és két gyermek édesapja. 1999-ben politikatudományból diplomázott a római La Sapienza Tudományegyetemen, hivatásos újságíró. Az ENSZ római információs irodájánál szerzett tapasztalatot, majd 2000-ben szerkesztőként kezdte meg karrierjét a Vatikáni Rádióban. 2011-2016-ig helyettes felelős szerkesztőként dolgozott. Végigkövette az utóbbi három pápa tevékenységét Rómában és a számos olaszországi, illetve nemzetközi apostoli utakon. 2017-ben kinevezték a Szentszék Kommunikációs Dikasztériuma közösségi média koordinátorának, majd 2018. december 31-én a szentszéki sajtóterem ideiglenes igazgatójának. Újságírást oktatott a római Jezsuita Intézetben és a Pápai Lateráni Egyetemen. Számos cikket és értekezést írt az egyházi kommunikációról. Közülük kiemelendő „A jó kommunikátor tízparancsolata Ferenc pápa szerint”, amely 2016-ban jelent meg Tagle bíboros előszavával.

Sergio Centofanti 59 éves, nápolyi születésű. Nős, három gyermeke és három unokája van. 1986-ban bölcsészdiplomát szerzett a római La Sapienza Tudományegyetemen. 1989 óta hivatásos újságíró. A 80-as évek elején kezdte újságírói karrierjét: közreműködött számos lapnál, mint az Avvenire, a Famiglia Cristiana, a La Discussione, a Popoli e Missione. 1986-tól dolgozik a Vatikáni Rádiónál. Tíz évig a reggel nyolc órás nemzetközi híreket szerkesztette, majd helyettes vezetővé nevezték ki. 1996-ban az esti hírműsor felelőse, 2003-ban a 14 órakor kezdődő, főként a pápai, vatikáni és egyházi tevékenységekről szóló hírek felelőse lett. Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápa számos olaszországi és külföldi utazását követte. 2017-ben a multimediális főszerkesztőség tagjává választották, amely a Vatikáni Rádió – Vatican News különböző nyelvi egységeinek tevékenységét hangolja össze.

Köszönet Gisottinak és bizalom Bruniban

Paolo Ruffini, a Szentszék Kommunikációs Dikasztériumának prefektusa nyilatkozatban kommentálta a kinevezéseket. Mint fogalmazott: a kinevezésekkel – illetve a belső erőforrások kiaknázásán keresztül – újabb fontos lépést tettek a Kommunikációs Dikasztérium arculatának kialakítása felé. A sajtóteremnek új igazgatója van Matteo Bruni személyében, aki tökéletesen ismeri a gépezetet, és az elmúlt években kitűnt emberi és szakmai képességeivel. A múlt decemberben kinevezett főszerkesztő, Andrea Tornielli mellett most két helyettes, Alessandro Gisotti és Sergio Centofanti segíti a vatikáni médiumok összehangolt működését, akik mindketten ebben a környezetben dolgoztak eddig – számol be a Vatikáni Rádió.

Ruffini köszönetet mond Alessandro Gisottinak, aki több mint hat hónapon át ideiglenes szóvivőként szolgálta a Szentszéket, és aki most átadja a stafétát Matteo Bruninak.

„Megterhelő hónapok vannak mögöttünk, és bár Gisotti kezdettől fogva csak korlátozott időre vállalta a megbízatást, rendkívül sok és fontos esemény történt ebben a rövid időszakban, amelyek kiemelkedő kommunikációs erőfeszítést igényeltek. Gisotti mindig teljes odaadással és szakértelemmel folytatta szolgálatát, intelligensen hozzájárulva a vezetőség átszervezéséhez” – fogalmazott. A Szentszék Sajtótermének hamarosan helyettes igazgatója is lesz, aki már egy szinte teljesen kialakult szervezetet talál majd. Ruffini így zárta nyilatkozatát: „Biztos vagyok benne, hogy Matteo Bruni képes lesz hozzáértő, bölcs és előrelátó módon, a csapatszellemnek megfelelően vezetni a sajtótermet, hozzájárulva annak végleges felépítéséhez azzal a céllal, hogy a lehető legjobb szolgáltatást és korrekt információkat nyújtsanak”.

Gedő Ágnes