Ferenc pápa telefonos ima-alkalmazást indított el

0
1749
Forrás: Vatican Media

Ferenc pápa vasárnap, az Úrangyala elimádkozása után a fiatal híveket a panamai világtalálkozón való részvételre buzdította, illetve arra, hogy töltsék le a Click to pray okostelefonos alkalmazást a közös imádkozás lehetőségéért.

Ma két fájdalom van a szívemben: Kolumbia és a Földközi-tenger – mondta el vasárnap Ferenc pápa. Az Úrangyala elimádkozása után a szentatya ezekkel a szavakkal fordult a Szent Péter-téren összegyűlt hívekhez: „Szeretném biztosítani közelségemről a kolumbiai népet a súlyos terrortámadás után, amely csütörtökön történt egy rendőrakadémián. Imádkozom az áldozatokért és hozzátartozóikért és továbbra is imádkozom a kolumbiai békefolyamatért”. A pápa ezt követően a Földközi-tengerben életét vesztett 170 áldozatra gondolt, akik jobb jövő reményében keltek útra, majd a hívekkel együtt elimádkozott egy Üdvözlégy Máriát az elhunytakért és azokért, akik felelősek a történtekért – írja a Vatican News.

Világtalálkozón és mobilapplikáció útján szólítja meg a fiatalokat

A szentatya ezután bejelentette, hogy néhány nap múlva indul Panamába, ahol január 22-től 27-ig tart az Ifjúsági Világtalálkozó. „Ti is ott lesztek?” – kérdezte a pápa, válaszként a térről felhangzó örömkiáltásokra. Arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak ezért, az egyház életében fontos eseményért. Utalt rá, hogy ezen a héten közzéteszik a Tömegkommunikáció világnapjára írt üzenetét, amely idén a közösségi hálózatról és az emberi közösségről tartalmaz megfontolásokat.

„Az internet és a közösségi média korunk erőforrásai, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy kapcsolatot teremtsünk másokkal, osztozzunk értékekben és tervekben, és kifejezzük a vágyunkat, hogy közösséget alkossunk. A hálózat segíthet bennünket abban is, hogy közösségben, együtt imádkozzunk” – fejtette ki beszédében a szentatya, majd az Imaapostolság nemzetközi igazgatójának segítségével bemutatta a Pápai Imavilágháló hivatalos internetes felületét, a Click to Pray , magyarul Kattints és imádkozz honlapot, illetve alkalmazást: www.clicktopray.org. A pápa ide fogja beilleszteni az imaszándékokat és az imakérelmeket az egyház küldetésére.

Ferenc pápa ezután egy koppintással egy táblagépen megnyitotta személyes profilját, amely angolul, olaszul, franciául, spanyolul, portugálul és németül tölthető le okostelefonra. A pápa arra kérte a fiatalokat, hogy telepítsék az applikációt, hogy továbbra is vele együtt imádkozzák a rózsafüzért a békéért, különösen a Panamában hamarosan megkezdődő Ifjúsági Világtalálkozó idején.

Az oktatás legyen ideológiai gyarmatosítástól mentes

A szentatya utalt rá, hogy január 24-én ünnepeljük első ízben az Oktatás Nemzetközi Napját, amelyet az ENSZ jelölt ki, hogy hangsúlyozza és előmozdítsa az oktatás alapvető szerepét az emberi és társadalmi fejlődésben. A pápa bátorította az UNESCO erőfeszítéseit, amelyek arra irányulnak, hogy növeljék a világban a békét az oktatás révén. Annak a kívánságának adott hangot, hogy az oktatás legyen mindenki számára elérhető, legyen átfogó és az ideológiai gyarmatosítástól mentes.

A pápa végül köszöntötte a római híveket, majd a spanyol és lengyel zarándokokat, a Panamából érkezett fiatalokat, külön üdvözölte a Raoul Follereau Barátainak Olasz Egyesülete tagjait és a leprában szenvedő betegeket, valamint gondozóikat és segítőiket.