Örmény emlékek

0
4413
Örmény Kultúra Napja Kolozsváron • Fotó: Orbán S. Katalin

Zakariás Péter volt az utolsó erdélyi örmény, aki beszélt és írt anyanyelvén. Elgondolkodtató és szívbe markoló filmet mutattak be róla Az Örmény Kultúra Napján Kolozsváron szeptember 29-én.

A Néprajzi Múzeumban tartott ünnepségre Sergej Minasyan, Örményország romániai nagykövete is eljött és angol, valamint örmény nyelven szólt a közönséghez. Őt követte Vákár István, a megyei tanács alelnöke, maga is örmény gyökerű ember, aki románul és magyarul szólt. A Romániai Örmények Egyesülete kolozsvári fiókja által rendezett esemény alkalma tulajdonképpen az örmény nemzeti ünnep volt, amelyet szeptember 21-ről halasztottak erre a szombatra.

Örmény Kultúra Napja Kolozsváron • Fotó: Orbán S. Katalin

Bedros Zacharias, ez a kisfilm címe, amely még nem teljes és kész, munkaváltozatát láthatta a kolozsvári közönség. Készítője Armine Vosganian bukaresti rendező, aki maga is beszéli az örmény nyelvet, így a filmen örményül kérdezgeti a már ágyban fekvő, gyenge, öreg Péter bácsit. Az idős ember – aki a film készítése után nem sokkal jobblétre is szenderült – emlékezik, tiszta fejjel idézi fel a családja tagjait, saját tanulmányainak történetét, hiszen Bécsbe került, ott tanulhatott az anyanyelvén, amit egész életében gondosan ápolt, írt és olvasott szinte az utolsó percig, hogy nehogy elfelejtse a nem könnyű, különleges írásjelekkel teli nyelvet. Nem lett foglalkozás szerinti értelmiségi, mert elfogyott a pénz és nem tudott továbbtanulni, kétkezi munkát kellett végeznie, de igazi értelmiségi maradt az utolsó percig. Megdöbbentő a nézőre fordított tekintettel elmondott-elsírt vallomása: bár ő és közössége megtanult minden nyelvet, németet, magyart, románt, és igyekezett a környezetében mindenkivel jó kapcsolatot ápolni, az örményeket nem szerették, csupán elfogadták. Az ok feltételezhetően az a képességük, ami máig legendás, hogy a kevésből is sokat tudtak kihozni.

Örmény Kultúra Napja Kolozsváron • Fotó: Orbán S. Katalin

Aztán a film pereg tovább, látható a gyergyói örmény közösség ünnepen és a mindennapokban, mindenütt a templom a középpontban áll, szinte az első, amiről az adott helyen letelepedő közösség gondoskodik. Armine Vosganian ígérete szerint elkészül majd a romániai örménység, s ezen belül a teljes erdélyi örmény közösséget feltérképező és bemutató részeket tartalmazó film, remélhetőleg két éven belül.

Örmény Kultúra Napja Kolozsváron • Fotó: Orbán S. Katalin

Az ünnepség, amelynek fő szervezője a kolozsvári örmény közösség vezetője, Sebesi Karen Attila, vidámságra és életkedvre hangolta az összegyűlt kolozsvári örmény leszármazottakat és barátaikat: fellépett és örmény táncokat, népviseletet mutatott be az Esztegár Erika által vezetett szamosújvári örmény táncegyüttes, a Kasabian-lányok pedig csodálatos örmény dallamokkal kápráztattak el.