Szent Erzsébet-napi búcsúk, ünnepségek

Gyulafehérvári főegyházmegye:

Direktórium összesítése szerint a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Erzsébet tiszteletére: Nagyenyed, Szászváros, Földvár, Erzsébetváros: örmény templom, Kézdicsomortán, Kommandó, Szamosfalva, Magyarköblös, Úzvölgye, Marosvásárhely: Szent Erzsébet-templom, Gyimesbükk: Tarhavas, Gyergyóhodos, Nagygalambfalva, Székelylengyelfalva, Gyergyószentmiklós: Szent Erzsébet Öregotthon kápolnája, Kőhalom: állomás.

Szatmári egyházmegye:

  • Egriben november 10-én, vasárnap ünnepelik a búcsút. A délután 2 órakor kezdődő szentmise szónoka Román János, az Egyházmegyei Caritas Szervezet vezérigazgatója.
  • Nagybányán 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a búcsús szentmisét, amelyen Magász Jenő, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum spirituálisa mondja a szentbeszédet.
  • Mezőpetriben az ünnep napján, 19-én, kedden délelőtt 11 órától ünneplik a búcsút, Istvánfi Szilárd szamosdarai plébános prédikációjával.
  • Szatmárnémetiben november 19-én a Szent Erzsébet szoborhoz várnak mindenkit, aki közösséget érez a rászorulókkal, szegényekkel. Kedden délután 2 órától rövid előadás hangzik el, majd rózsákat helyeznek el a szobor talapzatán és együtt imádkoznak. A közel félórás rendezvény után az egyházmegye karitatív intézményei, lelkiségi- és segítő közösségei a város négy pontján ételosztásba kezdenek: a Boldog Scheffler János Központ munkatársai a Toamnei utcán; az Egyházmegyei Caritas Szervezet képviselői a 14-es lakónegyedbeli Târnavei sétányon; az Egyházmegyei Kórházpasztorációs Iroda, az Egyházmegyei Pasztorális Iroda és a plébániai szeretetszolgálatok tagjai a Ion Ghica utcai szociális tömbházaknál; a Máltai Szeretetszolgálat Szatmári Kirendeltségének munkatársai pedig az Ostrovului utcai szociális tömbházaknál.

Nagyváradi egyházmegye:

  • November 19-én, kedden délelőtt 11 órakor Böcskei László megyés püspök mutatja be a Szent Erzsébet Idősotthon kápolnájának búcsús szentmiséjét, az intézmény lakói és alkalmazottai körében.
  • Szintén november 19-én, kedden délelőtt 11 órakor tartják a nagyváradi Posticum kápolnájának búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pasca Szilárd csíkszentdomokosi segédlelkész.