Mit játsszunk?

0
375
A könyv bemutatója (Fotó: Mit játsszunk? / Facebook)

Magyar nyelvterületen Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán neve összekapcsolódik a társasjátékok világával. Ha vásárlás előtt tanácstalanok vagyunk, legtöbbször az ő vlogjukat, a Mit játsszunk?-ot hívjuk segítségül. Mi bízunk a meglátásaikban és értékelésükben egy-egy modern társasjáték kapcsán. Frissen megjelent könyvük rendszerezi és közérthető módon adja tovább azt a tudást, amelyet felhalmoztak az idők során.

A Mit játsszunk? kérdés talán különböző szinteken alapvető emberi kérdés. Ezért nagy örömmel vettük a kezünkbe Győriék könyvét, amely gyűjtemény, és alcíme szerint is inspiráció és tudás a modern társasjátékok birodalmából. Rendszerezett tudás, amely személyes tapasztalatokra épül.

A könyv elolvasása után határozottan nagyobb rálátásunk lesz a játékok besorolhatóságára, típusaira, a használt mechanizmusokra, valamint tudatosabban fogunk figyelni arra, hogy milyen vonásokat tükrözünk mi magunk játék közben, vagy játszótársaink hogyan működnek a folyamat során. Ez a könyv helyre tesz néhány játék kapcsán kialakult mítoszt, eloszlat néhány tévhitet. Ezek fényében a Székely Játékok kategóriát már önállóan is képes az olvasó helyén kezelni (remélem). A társasjátékozás aranybánya készségfejlesztés terén, ehhez azonban a melyiket kinek adom a kezébe bölcsességét érdemes kifejleszteni. 

 Megtudható, hogy mi a közös a strandolás és a társasjátékozás között, mi a társasjátékok Oscar-díja, miben áll videójátékok-társasjátékok különbözősége, divathullámok, gamifikáció …

A végén zsebszótár található, amely beavat a szakzsargonba is.

Kimondottan tetszik, hogy a különböző fejezeteknél egy-egy játékos figurával jelzik a szerzők, hogy kettejük közül ki a szerzője annak résznek, vagy éppen hogy együtt dolgoztak azon a részen. Ez a könyv már azzal is inspirál, hogy házastársak, üzlettársak, akik tisztelik egymást, kiegészítik egymást, nyerő párost képesek alkotni.

Játékajánlásaik megfontoltak, számos szempont mentén állnak össze, világosan megérveltek. Az egyéni sajátosságokból és a játékokkal való interakcióból derül ki, hogy számunkra mi a megfelelő játékhalmaz. Felszabadító többedszerre olvasni a személyes hozzáállásukat, hogy nincs jó vagy rossz játék, nekem való, számomra kedves élményt adó van, vagy másnak való, számomra nehezen élvezhető. Ezzel is hangsúlyozva, hogy saját magunk ismerete prioritás.

Választ kapunk arra is, hogy hagyjuk-e a kisebb gyerekeket nyerni…

Szeretem azokat a típusú szakkönyveket, amelyek inspirációt, fogódzót kínálnak. Győriék ilyet írtak nekünk. Reflexív kérdéssoraik nagy segítséget nyújtanak az asztal körül zajló játékunkra való reflektálásban, továbbá számos tippet kapunk a kapcsolataink tudatos, minőségi fejlesztésére. Lapozgatása hasznos lehet azoknak is, akiknek tíznél több társasjátékuk van már otthon, és barátaikat mindenképpen be szeretnék avatni egynéhányba. Ugyanakkor hasznos a társasjátékozást hobbiként űzőknek, szakeladóknak, játékmestereknek, gamereknek, pedagógusoknak.

(Győri-Nádai Réka és Győri Zoltán: Mit játsszunk? Inspiráció és tudás a modern társasjátékok birodalmából, Corvina Kiadó, 2023)

Györgypál Enikő

MEGOSZTÁS