Szabadon hozzáférhetők a Pázmány BTK folyóiratai 

0
273

Hat kiadványát teszi szabadon hozzáférhetővé a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) az Open Journal System weboldalon.

A honlapon hozzáférhető a magyar nyelvű Axis vallás- és eszmetörténeti folyóirat; a magyar–angol kétnyelvű Humán Innovációs Szemle – Human Innovation Review; a 2023-ban alapított, évente kétszer megjelenő bölcsészet- és társadalomtudományi folyóirat, a magyar nyelvű Folia Humanistica et Socialia; a tízévnyi szünet után tavaly újraindított Mester és Tanítvány – Master and Discipline pedagógiai folyóirat; az újlatin nyelveknek teret adó Verbum – Analecta Neolatina, valamint az évente egyszer kiadott angol nyelvű Pázmány Papers.

Ahogy az Axis című vallás- és eszmetörténeti folyóirat 2023-as első számában Birher Nándor dékán írja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának kiemelt célja a kar által kiadott tudományos folyóiratok megtartása és az évek során azokban publikált tudományos eredmények gyarapítása. Ennek érdekében jött létre a PPKE BTK nyílt hozzáférésű periodikáit közreadó weboldal az ojs.ppke.hu címen.

A kanadai Public Knowledge Project (PKP) által fejlesztett, nyílt forráskódú, közvetlenül az egyetem szervereiről hozzáférhető Open Journal Systems (OJS) használatával a folyóiratok maximálisan megfelelhetnek korunk szakmai és technológiai követelményeinek. Az utóbbi években ugyanis bebizonyosodott, hogy a szabad hozzáférés nemcsak gazdaságos és környezetkímélő, hanem rendkívüli módon támogatja az olvasókat abban, hogy könnyebben megtalálják és használják a számukra szükséges szakirodalmat.

A PPKE BTK aktív elkötelezettje a tudományos ismeretek nyílt elérhetőségének, mely elősegíti az interdiszciplináris együttműködéseket, növeli a láthatóságot, miközben az eredmények hosszú távú eléréséről is gondoskodik. Az úgynevezett „gyémánt” utat választva a szerzők – és természetesen az olvasók – számára ingyenesen biztosítják e folyóiratok szabad hozzáférésű (open access) megjelenését.

Az open access modellek között hármat szokás megkülönböztetni, a „zöld”, „arany” és „gyémánt” (vagy „platina”) utakat. A „zöld” modellben a szerző a kézirat valamely formáját helyezheti el szabadon repozitóriumban vagy a saját honlapján. Az „arany” út a tudományos cikkek nyílt hozzáférésű folyóiratokban történő kiadását jelenti, azonban a publikálásért cikkeljárási díjat fizethet a szerző a kiadónak. A „gyémánt” modellben ezzel szemben a szerzők számára ingyenesen biztosított a folyóiratcikkek open access megjelenése.

Forrás és fotó: PPKE BTK / Magyar Kurír (asz)

MEGOSZTÁS