Milyen istenképpel várakoztunk a Kisdedre?

0
824
Fotók: Székely Anett

 Egy istenkép van eltemetve bennem címmel tartott Forró Csaba Roland segédlelkész adventi katekézist felnőtteknek Csíkszentdomokoson, mely az advent három hetében péntek esténként zajlott. A sorozat azt a célt szolgálta, hogy letisztultabb istenképpel készülhessenek a résztvevők a karácsonyra. Az alábbiakban egyik résztvevő beszámolóját olvashatják.

Az eseménysorozatnak a csíkszentdomokosi Márton Áron Zarándokközpont adott otthont. A heti témák istenképem kialakulása és fontossága életemben; istenképek, melyek beteggé tesznek és melyek gyógyítanak; szembenézés saját istenképemmel voltak, melyek tényleg egész hetünket felölelő, gondolkodásra, továbbgondolásra, énemben való kutakodásra késztettek.

A meghirdetett alkalmak mindegyikén nagy érdeklődéssel vettek részt egyházközségünk tagjai. A beszélgetések, előadások által közelebb kerülhettünk önmagunkhoz, ezáltal teremtő Atyánkhoz és a megszületendő, várva-várt Kisdedhez.

Kutatási eredmények igazolják, hogy már magzati kortól elkezdődik a gyógyító vagy megbetegítő  istenkép alakulása. Akartak, elfogadtak, szeretettel fogadtak, vagy nem akartak minket szüleink? Az édesanya által átörökített istenkép igen meghatározó egy kisgyermek istenkép-alakulásaban, de az édesapa, a család viszonya is nagy mértékben befolyásolja azt. Nevetségesnek tűnő, de igen valósagos élethelyzetek példáival értettük meg jobban a lényegét.

Felismertük, felismerhettük, milyen istenkép lakozik bennünk, milyen istenképet örököltünk szüleinktől, családunktól. Gyógyító vagy megbetegítő ez az istenkép, és az utolsó alkalommal megtanulhattuk, hogyan tudjuk alakítani, jobbá, gyógyítóvá tenni a bennünk lévő istenképet.

Az alkalmak meghittek, olykor-olykor megdöbbentőek is voltak, ugyanis az őszinte önmagunkba nézés, a múltunkkal való szembesülés, felismerés nem mindig vidám.  De a tudatos, épülést szolgáló szembesülés, a gyermekkorban kapott ,,örökség” életünk építésének alapköve.

 Akár a gyászfeldolgozás lépéseihez is hasonlítható, többlépcsős istenkép-alakító munka eredményes lehet számunkra. A záró katekézis végén bizonyságtételül hitvallást tettünk.

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian kicsit másként éltük meg ezáltal az ünnepet, és ha másként éljük meg mindennapjainkat is, akkor igazán gyümölcsöző a termése az elhintett magnak.

       Kedves Annamária

   

                

Hitvallás

Hiszem Istenem, hogy teljesen más vagy, mint ahogy elképzeljük,

nem lehet téged kép vagy alak formájában megjeleníteni,

hiszek benned, Szent,

hiszem, hogy a szenvedés és szükség sem szakít el tőled;

hiszem, hogy a földet és az eget te teremtetted,

a mindenséget nap- és bolygó-

rendszerekkel,

és továbbra is életet adományozol,

még ha nem is érzékeljük;

hiszek Jézus Krisztusban,

szereteted emberében,

aki belőled és benned élt és él,

fiadban és testvérünkben;

aki, hozzád és hozzánk, emberekhez való szeretetből

és hűségből meghalt a keresztfán;

eltemették,

és feltámasztottad a halottaiból

veled való örök életre;

hiszek a Szentlélekben,

a teremtő szeretetben;

hiszem, hogy katolikus egyházunkat

megújítod és megszenteled,

hogy nyitott szívünkre vársz,

hogy lakható maradjon a Föld;

hiszek a szentek közösségében,

akik keresnek téged;

hiszen te vagy az isteni teljesség,

aki üdvözít és összegyűjt bennünket;

hiszem, hogy feltétel nélkül elfogadsz bennünket

mint gyermekeket,

mint nőt vagy férfit,

szegényt vagy gazdagot;

hiszem, hogy a bűnöket megbocsátod,

hiszem, hogy a halál alagútja végén

életre és örömre hívsz mindörökre. Ámen.

(Christina Peikert-Flaspöher szövege átdolgozva)

MEGOSZTÁS