Szükség van az elfogadás erősítésére

0
375
Fotók: Gönczy Tamás, Máltai Szeretetszolgálat

Ferenc pápa 2016. november 21-én az irgalmasság évét lezáró szentmisén közzétett apostoli levelében alapította meg a szegények világnapját, amelyet az évközi időszak 33. vasárnapján tartanak. Idén november 19-én irányítja a legelesettebbek felé a figyelmünket a szegények világnapja. Hegedüs Gergőt, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat alelnökét kérdeztük motivációjáról a szegények világnapja kapcsán.

Az én motivációm ebben a munkában mélyről fakad. Az önkéntesség iránti elkötelezettségemet már iskoláskoromban felfedeztem, és az évek során ez a lelkesedés egyre csak erősödött bennem. A Máltai Szeretetszolgálattal való találkozás fordulópontot jelentett az életemben. A szervezet tevékenységei nemcsak tovább mélyítették az elkötelezettségemet az önkéntesség iránt, hanem inspiráltak arra is, hogy szociális munka szakot válasszak, amely ma már az életem küldetésévé vált.

Mit jelent számodra ez a munka?

A Máltai Szeretetszolgálat részeként dolgozni lehetőség arra, hogy valódi változást hozzak azok életébe, akik a társadalom peremén élnek. A mindennapi kihívások, a nehézségek ellenére a legapróbb sikerek és az emberekre gyakorolt pozitív hatások mindannyiunkat erősen motiválnak – ezt az egész csapat nevében kijelenthetem.

Az emberek sorsa és az általuk átélt történetek mindig mély benyomást keltenek bennem. Találkoztam olyanokkal, akik elveszítették az otthonukat, és olyanokkal, akik megmutatták, milyen erő rejlik bennük, hogy újraépítsék az életüket. Sok esetben a segítségünk nélkül a helyzetüket képtelenség lenne javítani, és ezáltal a szervezet munkájának értelmét is látom.

Mesélnél nekünk néhány konkrét esetről, amellyel a munka során találkoztál?

Az egyik helyi oktatási intézmény képviselőjétől értesültünk arról, hogy egy fiatal lány elhagyta az iskolát és kezd veszélyes utak felé terelődni, van, hogy az utcán, a szabad ég alatt tölti az éjszakát. A Máltai Szeretetszolgálat egyik programjának keretében sikerült felvennünk a kapcsolatot vele. A háttértörténete megrázó volt; családi problémák és iskolai nehézségek miatt elveszítette az irányt az életében. A segítségünkkel sikerült újra bekapcsolódnia az oktatási rendszerbe, és egyéni támogatást is biztosítottunk neki az iskolai sikerek eléréséhez. A mentorprogramunk révén olyan felnőtt segítőt kapott, aki a személyes fejlődését és az iskolai teljesítményét is figyelemmel kísérte. Lassan, de biztosan visszatalált az iskolapadokhoz, és ma már büszkén mondhatjuk, hogy sikeresen befejezte az iskolát.

Egy másik különleges esetem egy idős hölgy, akit hosszú évek óta hajléktalan volt. A nehezen kezelhető időjárási viszonyok és az egészségügyi problémák miatt élete veszélyben volt. A Máltai Szeretetszolgálat hajléktalan személyeket segítő programja révén sikerült elérnünk, és a támogatásunkkal sikerült számára meleg, biztonságos szállást és alapvető egészségügyi ellátást biztosítani

Mi a legnagyobb kihívás ebben a munkában?

Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy minden ember más, és különböző szükségleteik vannak. Az egyéni körülmények, traumák és a hosszú időn keresztül fennálló nehézségek mind-mind egyedi megközelítést igényelnek.

Mit gondolsz szakemberként, a társadalmunk hogyan viszonyul a peremen élő emberekhez?

Úgy gondolom, a társadalom hozzáállása a hajléktalanokhoz gyakran megosztott. Van, aki segítőként támogatja az erőfeszítéseinket, és vannak, akik még mindig előítéletekkel és sztereotípiákkal néznek rájuk. A Máltai Szeretetszolgálat önkénteseként azt tapasztalom, hogy az emberek többsége nyitott és segítőkész. Még mindig szükség van az emberek tudatosságának növelésére és a társadalmi elfogadás erősítésére. Fontos azonban folyamatosan az emberek tudatosságát növelni és megmutatni, hogy minden egyes hajléktalan mögött egy emberi történet és méltóság áll. Az önkéntes tevékenységem során látott pozitív változások és sikertörténetek hozzájárulnak ahhoz, hogy áthidaljuk az előítéletekkel és sztereotípiákkal szembeni kihívásokat.

Mi ad neked erőt?

A nehézségek ellenére a munka minden napja értelmet kap, amikor látom, hogy az emberek változnak és fejlődnek. A szolidaritás és az empátia ereje lehetővé teszi számunkra, hogy együtt haladjunk azokkal, akik a leginkább rászorulnak. A csapat, amellyel dolgozom, nagyon különleges és sokszínű. Itt vagyunk egymásnak, hogyha bármilyen nehézséget élünk át, és ez szerintem nagyon fontos és meghatározó.

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/47-es számában a Széljegyzetek a szegények világnapjához, A rászorulók mögött valódi emberek, valóságos történetek állnak című összeállítás részeként.