Kifizetődő a napenergia hasznosítása a temesvári Caritas szociális projektjei számára

Német szakértők ellenőrzik a saját erőből épített napkollektorokat

0
420

Lutz Unbekannt mérnök, a lipcsei Verein für ökologisches Bauen (Egyesület az Ökológiai Építésért) képviseletében 2007-ben érkezett Romániába, hogy megépítse és felszerelje az első napkollektorokat a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye Caritas Szervezetének bakóvári Pater Paulus farmján, ahol hajléktalanokat foglalkoztatnak. A projekt a müncheni Urbis Alapítvány támogatásával jött létre. Az akkoriban a Temesvártól mintegy 30 kilométerre fekvő Bakóváron telepített tizenkét napkollektor jelentette a kezdetét annak a gyümölcsöző német–román együttműködésnek a napenergia-ágazatban, amely a mai napig tart. Az Urbis Alapítvány – egy környezetvédelmi és nemzetközi szolidaritási alapítvány, amely világszerte támogatja a környezetvédelmi projekteket – nagylelkű támogatásának köszönhetően a Caritas több szociális intézményében is napelemes rendszereket telepíthettek, amelyek többszörösére csökkentik az éves melegvíz- és fűtési költségeket. Herbert Grün, a Caritas ügyvezető igazgatója reméli, hogy a jövőben további támogatás érkezik Németországból.
A napelemes berendezések nagy jelentőséggel bírnak a mai világban – mind a társadalom, mind a környezet szempontjából. Fenntartható és környezetbarát energiaforrás, amely hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez és az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A napelemek egyik legfontosabb előnye, hogy képesek tiszta energiát termelni a napfény segítségével. Ez az energia felhasználható például vízmelegítésre vagy az otthonok, vállalkozások és közintézmények villamosenergia-ellátására anélkül, hogy károsanyag-kibocsátást okozna. Ez nemcsak az emberek fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét csökkenti, hanem hozzájárul a levegő minőségének javításához és az egészség védelméhez is.
A Caritas nyugat-romániai szociális intézményeiben az elmúlt 16 évben telepített napelemek a bakóvári saját építésű állomásáról származnak. A „napelemek“ tekintetében a Caritas úttörő volt a Bánságban. A saját műhely 2008-ban indult a Lipcsei Ökológiai Építésért Egyesület szakértőinek támogatásával – az Urbis Alapítvány anyagilag támogatta a projektet. A bakóvári műhelyben mintegy 85 kollektort gyártottak le, amelyeket különböző létesítményekhez szereltek fel – ez körülbelül 200 négyzetméternyi beépített területnek felel meg – tájékoztatott Lutz Unbekannt. „Mindig az érintettekkel együtt állítjuk össze. A különlegesség az, hogy 1995 óta van egy mobil műhelyünk Lipcsében – az összes szerszámot vagy anyagot felpakoljuk egy kocsira, és elautózunk az érdeklődőkhöz, hogy mindent együtt állítsunk fel“ – magyarázta Lutz Unbekannt. A bakóvári farmon egykori hajléktalanok is részt vettek a napelemek felállításában – a farm a Caritas egyik kiemelt projektje, amely a hajléktalanoknak nemcsak szállást, hanem fizetett munkát is kínál.

Bakóváron napelemeket telepítettek a Pater Paul-farmon, a krónikus beteg időseknek otthont adó Szent János- és Szent Ferenc-házban, valamint a gyermekek számára kialakított napközi épületén. Ezen kívül Temesváron több Caritas-létesítményt is felszereltek ilyen rendszerrel, köztük a Szabadfalun található gyermekotthont, a palliatív ellátást nyújtó Isteni Irgalmasság Háza hospice-t, a hajléktalanok éjjeli menedékhelyét, a családon belüli erőszak áldozatainak menedékhelyét és az erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostort. Mivel a nadrági szociális állomásnak egy másik épületbe kellett költöznie (az ADZ beszámolója szerint), az ottani napelemes rendszert leszerelték, és szintén a bakóvári farmra szállították, ahol az adminisztrációs épületre szerelték fel. Ezt a munkálatot a lipcsei Ökológiai Építésért Egyesület két szakértője, Lutz Unbekannt és Helmut Thoma a közelmúltban, augusztus végén a Bánságban tett látogatásuk során végezte el. A két mérnök 25 éve tagja a lipcsei egyesület vezetőségének. Tudásukat minden évben átadták a romániaiaknak is, mert, amikor a Bánságba utaztak, gyakran a temesvári Német–Román Alapítványnál napenergia-technológiai tanfolyamokat tartottak. Az egyesület Németországban tanfolyamokat is kínál a napkollektorok gyártásához. Az egyesület segítségével számos lipcsei, szászországi és szász-anhalti iskolában, de a magánszektorban is építettek már napkollektor-rendszereket Németország-szerte a melegvíz-előállítás és a fűtés támogatására. Lutz Unbekannt és Helmut Thoma a közelmúltban a Bánságban tett látogatásuk során alaposan szemügyre vették a Caritas összes napkollektorát. Mivel a világjárvány miatt nem tudtak a Bánságba utazni, hogy rendszeresen ellenőrizzék ezeket a létesítményeket, következményekkel járt. „Minden létesítmény működőképes, de már most is rendszeresen ellenőrizni és karbantartani kellene őket“ – magyarázta Lutz Unbekannt. A Caritas két alkalmazottja felel a létesítményekért, de számos más feladatot is el kell látniuk. Ezért nehéz számukra az összes napelem karbantartása, mondja Lutz Unbekannt.
„A kollektorokat évente szervizelni kellene, és ha valami nem működik megfelelően, azt meg kellene javítani. Ehhez nélkülözhetetlen volt az Urbis Alapítvány pénzügyi támogatása“ – magyarázza Herbert Grün, a Caritas igazgatója.  „A napelemek nagyon fontosak számunkra, mert májustól novemberig megtakarítjuk a fűtés és a melegvíz költségeit“ – teszi hozzá. A tény az: a Bánságban érdemes napkollektorokat használni melegvíz- és fűtési célokra. Általánosságban elmondható, hogy Romániában körülbelül 30 százalékkal több a napfény, mint Németországban. „A Bánságban egy ilyen kollektor négyzetméterenként és évente 450 kWh-t tud szolgáltatni“ – magyarázza Lutz Unbekannt. A napenergia-berendezések szintén fontos intézkedést jelentenek az energiaátállás előmozdítása érdekében. A megújuló energiák, például a napenergia felé fordulva az emberek támogathatják a fenntarthatóbb energiaellátásra való átállást. „Hálásak vagyunk, hogy az Urbis Alapítványtól ilyen sokáig kaptuk ezt a támogatást, és örülnénk, ha az alapítvány legalább jövőre is támogatná a projektet, mert Nyugat-Romániában még sok a tennivaló“ – mondta Lutz Unbekannt. Herbert Grün, a Caritas ügyvezető igazgatója is reménykedik ebben. „Továbbra is szükségünk van a németországi szakemberek know-how-jára” – hangsúlyozta.

Raluca Nelepcu / Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien. Fordította a temesvári egyházmegye sajtóirodája.

MEGOSZTÁS