Jan Vermeer van Delft: Jézus Mária és Márta házában

0
871
Jan Vermeer van Delft: Jézus Mária és Márta házában (részlet)

Az 1632-ben született Johannes Vermeer élete nagy részét a hollandiai Delft városában töltötte. Bár neve 1675-ben bekövetkezett halála után elhalványult, munkásságát a 19. században „újra felfedezték”.

Vermeer apjától egy fogadó és egy műkereskedés vezetését örökölte meg. Fiatalon tagjává vált a Szent Lukács céhnek és mecénásra tett szert Pieter van Ruijven személyében, akinek a támogatásától függött Vermeer és családja élete a későbbiekben. A fiatal feltörekvő művészt több ízben a céh vezetőjévé választották, így munkái ismertté váltak, főként Delftben és környékén.

1672-ben Hollandia súlyos gazdasági veszteségeket szenvedett el. Vermeer többek között ezen események miatt is kénytelen volt kölcsönből élni élete alkonyán. Az egykori fiatal művész élete a vége felé nehézkessé vált.

Alkotóéveinek csúcsán Vermeer munkáinak visszatérő témái különböző női alakok voltak. Legtöbb alkotásán egy belső térben ábrázolta őket. Ezen írásunkban egy ilyen munkáját szeretnénk bemutatni, ahol az ábrázolt személyek a Szentírás női alakjait elevenítik meg.

A bibliai jelenetben két testvért láthatunk, akik vendégül látják Jézust a házukban. A történeten Márta felszolgál, míg Mária Jézust hallgatja. Bár a történetből sokan a két testvér közötti ellentétet emelik ki, Vermeer másként dönt. Az ellentét helyett a kapcsolatot jeleníti meg az ábrázolt jelenetben. A kapcsolat pedig nem más, mint Jézus személye. Bár Márta felszolgál és Mária a zsámolyon ülve figyel Jézusra, mindketten a Mesterre tekintenek, és érte teszik, amit tesznek. Az egységet és kapcsolatot a művész egy háromszögű kompozícióval éri el. A háttérben ábrázolt fehér terítő kiemelkedik a meleg színektől uralt háttérből, és a festmény fókuszpontjává válik. A középpontot itt így nem Jézus személye, hanem a köztük lévő kapcsolat jelenti. A festményen Jézus arra hívja Mártát, hogy kapcsolatot teremtsen testvérével, Máriával, hogy az ellentét helyett a megértés és az odafordulás jellemezze testvériségüket.

Portik Noémi, M. Klarissza nővér

Az írás megjelenik a Vasárnap 2023/31-es számában.