Imádkozni, megbocsájtani, bűnöket megbánni, bocsánatot kérni

0
1013

Lelkigyakorlatot tartott Mijo Barada a gyergyószentmiklósi Szent István Ereklyéinek Átvitele templomban, július 3-5 között. Pongrácz Tímea személyes hangú gondolatait adjuk közre az eseményről.

Mijo Barada egy horvátországi négygyermekes családapa, aki több témakörben tart nagy hittel és mély alázattal szemináriumokat. A mi lelkigyakorlatunk mottója: „Íme, újjá teremtek mindent!” (Jel. 21, 5) volt. A lelkigyakorlat központi témája: ima a területeinkért, környezetünkért ahol élünk, dolgozunk, tevékenykedünk. 

A lelkigyakorlat három napján volt lehetőségünk Istent dicsőíteni, Mijo tanításait hallgatni, felkészülni a szentgyónásra és ezáltal kiengesztelődni a jó Istennel, megbocsájtani saját magunknak és a minket megbántóknak. Mindhárom nap átelmélkedtük a Mijo által vezetett rózsafüzért, felajánlva minden tizedet különböző szándékra. Közösen ünnepeltünk a szentmisében, majd részt vettünk az imaalkalmakon, amikor a jelenlevő papok és Mijo személyesen imádkozott a résztvevőkért. Utolsó nap a hálaadó záró szentmisén felvehettük a betegek kenetét.

Hálás vagyok a jó Istennek, mert már többször volt lehetőségem részt venni Mijo lelkigyakorlatain.  Mindig nagyon mélyen érint, amiről beszél, de főleg az, amilyen nagy szeretettel és alázattal irányítja vissza a tekintetemet Jézusra. Számomra nagy erő, hogy a lelkigyakorlat mindig szentségi jelenlétben történik, hogy az Eucharisztia többször ki van helyezve a nap folyamán (pl. a rózsafüzér imádkozása során, az esti imaalkalom alatt).

Mijo szemináriumai nem könnyűek, mert nagyon sok olyan témát feszeget, amelyek napjainkban is jelen vannak, és érezzük ezek hatásait az életünkben, gyerekeink életében, vagy egyszerűen ott, ahol vagyunk. A mostani lelkigyakorlat üzenete is ez volt, hogy mennyire vannak ránk hatással az őseink által elkövetett bűnök, milyen szellemi terhek alatt lehetnek-vannak azok a területek, ahol élünk (háborúk következményei, különböző járványok, okkult praktikák, különféle szekták jelenléte, eltorzult szexualitás, öngyilkosságok, gyilkosságok, különféle erőszakos cselekedetek stb.). Azt gondolom, ha megnézzük a területeink történelmét, felismerhetjük, hogy miért kell imádkozni, megbocsájtani, milyen bűnöket kell megbánni, bocsánatot kérni. Mijo nemcsak beszél erről, hanem nagyon sok jó megoldást is javasol ezen bűnök engesztelésért, egyénileg, de közösségileg is. Fontos, hogy konkrét szándékra történjenek ezen imák, például: a területekért való ima, rózsafüzér imádkozása, szentségimádások és szentmisék felajánlása, területeink, lakóházaink megáldása, szentelmények használata.

Örülök, hogy van valaki, aki mer ezekről nyíltan és őszintén beszélni, és annak ellenére, hogy nagyon nehéz területeket mozgat meg, számomra mindig megerősítőek az ő lelkigyakorlatai, mert Jézusra mutatva mindig reményt sugall ebben a felfordult értékrendű világban is. Azt viszont jó, ha megértjük, hogy ez nem úgy működik, mint egy automata, hogy bedobok egy szentmisét, és utána minden helyreáll az életemben. Fontos, hogy legyünk kitartóak az imában, sokszor hónapok, évek imái által tapasztalunk változásokat a saját és a mások életében, környezetünkben.

Hálás vagyok, hogy városunkban is megvalósulhatott ez a lelkigyakorlat. Kívánom magunknak, hogy legyünk kitartóak az imában és hűségesek az Úrhoz, és hiszem, hogy akkor képesek leszünk leesdeni az ő áldását életünkre, területeinkre, családjainkra, az egész teremtett világra.

Pongrácz Tímea

Fotó: Jánossi Imre