A KALOT Egyesület tevékenységeiről

0
436

A KALOT mozgalmat P. Kerkai Jenő jezsuita alapította 1935-ben azzal a céllal, hogy a korszak legkisemmizettebb és legkiszolgáltatottabb társadalmi rétegét, a tanyasi és falusi parasztságot fölemelje. Legfontosabb célkitűzésük a paraszti ifjúság művelése volt. Olyan fiatalokat akartak képezni, akik aztán képesek saját sorsukat irányítani, munkájukkal és jelenlétükkel megváltoztatni környezetüket, a kulturális igénytelenség, a gazdasági problémák megoldásáért tenni képesek.

A KALOT húsz éve működik Csíksomlyó központtal, húsz éve van állandó mondanivalója az itt élők számára. Beszélnek hitről, fejlődésről, növekedésről, a lélek, a kéz, az elme munkájáról. Mindig az adott helyzetre alkalmazva mondják, suttogva, kimért-okosan, hangosan, nevetve, örömmel. Az általuk képviselt értékek az egészséges társadalom alakulásához járul hozzá.

EMKE-díj

Április 15-én adták át Kolozsváron az idei EMKE díjakat, a Balázs Ferenc-díjat a KALOT munkatársa, dr. Fejes Ildikó kapta. Dáné Tibor Kálmán laudációja szerint dr. Fejes Ildikó sokoldalú, széleslátókörű személyiség. ,,Kiterjedt érdeklődését mi sem bizonyítja jobban, mint az eddigi tanulmányai során megszerzett abszolutóriumai. Sepsiszentgyörgyön érettségizett matematika-fizika szakosztályban, ahonnan egyenesen vezetett az út a brassói Transilvania Egyetem matematika-fizika karára. Ezt követően szociológiát végez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen Csíkszeredában, hogy majd a Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Karán Kolozsváron teológiai licenciátust szerezzen. Végül tanulmányait 2015-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi Karának Történelemtudományi Doktori Iskoláján PHD fokozattal koronázza meg Csík vallásosságáról szóló szakdolgozatával. Kiterjedt tanulmányait gazdagon tudta kamatoztatni eddigi munkássága során. Karrierjét matematikatanárként kezdi, majd hat éven keresztül a székely származású P. András Imre jezsuitának – aki akkor a bécsi Magyar Egyházszociológia Intézet vezetője – csíksomlyói munkatársa lesz. Majd oktatóként és kutatóként tevékenykedik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán, miközben számtalan szakmai tanulmány, főleg a vallásszociológia terén, szerzője lett. Egyéni kutatóként, valamint különböző, vallásos jelenségek vizsgálatával is foglalkozó kutatócsoportok tagjaként, a székelyföldi és az erdélyi vallásosság többféle jelenségét vizsgálta. Többek között 2020-ban kutatói szerepet vállalt a Kolozsvári Valláskutató Intézet Hitélet Erdélyben a koronavírus-járvány idején elnevezésű szociológiai felmérésében. Talán ennyi munkásság is bőven elég lenne, hogy Fejes Ildikó kiérdemeljen egy EMKE díjat. […] 2003-ban Fejes Ildikó a népfőiskola szervezéssel és felnőttképzéssel foglakozó csíksomlyói KALOT Egyesület újraalapítója, majd máig irodavezetője, ügyviteli munkájának koordinátora, oktatója, egyszóval: mindenese. Csak elismeréssel lehet szólni erről a merész vállalkozásáról. Hisz az 1940-1944 között az egykor Csíksomlyón működött, de nyolcvan év távlatából is Erdélyben máig érezhető szellemi kisugárzással bíró, KALOT Népfőiskola hagyományainak az újraélesztése, majd modern felnőttképző módszerekkel a mai gyorsan változó világ kihívásai közepette korszerű, nagykorúaknak szóló oktatási intézménnyé fejlesztése, az embert fizikailag és szellemileg egyaránt kemény próbára tevő feladat.”

Lelki egészség klub

A klubtevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozás keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan – mindenki életében nehézséget okozó témákat, mint a félelmek, stressz kezelése, sérelmek, kisebbségi érzés gyógyítása, szülői szerepek, párkapcsolati döntések, férfi és női identitás stb. Czenczer Jolán lelkigondozó szervezésében 2013 novemberében indult az első csoport. Azóta is főszervezőként és házigazdaként vezeti a lelki egészséggel foglalkozó klub munkáját, amit a résztvevők nem tudnak illően megköszönni. Az ő elégtétele az előadások nyomán a résztvevőkben megszülető felismerések, megértések, változások. Az múlt héten zárult a 2023-as tavaszi csoport tevékenysége. Az évad előadóinak, témáinak sokszínűségét, változatosságát az itt következő felsorolásból is jól láthatják.

Czenczer Jolán lelkigondozó: Az itt és most elemzése: szerepeink, szimbólumok, hová tartok?

Fejér Tünde lelkigondozó: Érzelmi intelligenciánk fejlesztése a mesék által (meseterápiás foglalkozás)

Forró Erőss Gyöngyvér pszichológus: A bennünk élő ,,istennők”, női archetípusok

Antal Attila pszichológus: Rejtett indítékok a párkapcsolatban

Benedek Éva lelkigondozó: Életbátorság, veszteségeink integrálása

Papp Márton plébános: Hitünk kapaszkodói a mindennapokban. Belépés húsvét misztériumába

Szász Heron Kinga pszichológus: Az álmok jelentése és fontossága

Bács Béla szociálpedagógus: Lelki táplálék az irodalomból

Silló Erika pszichológus: Ki vagy te? Az önreflexióra való képesség fejlesztése.

Varróklub

A KALOT-nál tíz éves a varróklub. Ezalatt az idő alatt megszámlálhatatlan kötény, konyhakesztyű, szatyor, nesszeszer és ágynemű hagyta az előadótermeket. Bakcsi Katalin és Bakcsi Kata ennyi idő után is töretlen lendülettel, lelkesedéssel tartja a foglalkozásokat, mindenki sikere az ő örömük. Mert a flow kéznél van…

Fotótanfolyam

2006-ban indult a KALOT-nál az első fotótanfolyam. Ennyi év és képzés után is minden csoport újabb örömet, közösséget, elégtételt, büszkeséget jelent. A végzettjek fotói nemcsak előadótermeinket díszítik, hanem a mai fotó-centrikus digitális világban a minőség kultúráját terjesztik.

Pillanatképek a képzésről

Férfi lélekműhely

„Azokat az értékeket, amiket itt szereztem felbecsülni nem lehet!”, vallja egy résztvevő. Nemrég zárult a harmadik férfi lélekműhely. A foglalkozás 2021 őszén indult, célzottan férfiakat a lelki kultúrával bíbelődni hívta ebbe a szellemi műhelybe. Ebben látott kihívást és szolgálatot Erőss Istvan lelkigondozó, aki házigazdája volt mindhárom foglalkozássorozatnak. Mert az Ég és Föld a lélekben találkozik…

Az idei műhelymunkák témái önmagukért beszélnek.
Sebestyén Ottó plébános : Az én mesém
Bács Béla János szociálpedagógus: Identitás – Tervek és terhek – Vágyak
Antal Attila pszichológus: Mitől férfi a férfi?
Bátor Botond pálos szerzetes: Az Élet ára – Remeték bölcsessége
Borota Gábor pszichológus: Én-állapotok
Borota Gábor pszichológus: Én -állapotokból való kommunikáció és játszmák
Borota Gábor pszichológus: Problémamegoldás a kapcsolatainkban
Sebestyén Ottó plébános: Húsvét
Antal Ildikó pszichológus: Lenni vagy látszani a kapcsolatban?
Sebestyén Ottó plébános: Mivel jöttél? Mit kaptál? Mit viszel magaddal?

KALOT Egyesület