Huszonöt éves a sepsiszentgyörgyi Laudate kamarakórus

0
798

A sepsiszentgyörgyi Laudate kamarakórus október 1-jén, szombaton délelőtt 10 órától ünnepelte működésének 25. évfordulóját a jelenlegi felállásban. Az ünnepség 10 órakor a Takó István plébános által celebrált szentmisével kezdődött, amelyen az ünnepelt Laudate kamarakórus szolgált, majd a kórusok bemutatkozásával folytatódott. A köszönések és köszöntések után minden meghívott egy szerény szeretetvendégség keretében oszthatta meg élményeit, gondolatait.

A kórus története régi időkre ível vissza. Sepsiszentgyörgy városának legelőször Kurkó Gyula kántortanító szervezett férfikórust 1921-ben az írásos bizonyítékok tanúsága szerint: 1921/23 szám alatt az akkori püspök engedélyezi egy „férfiakból álló kórus” elindítását (lásd: Szent József plébánia irattára). A kórus további működéséről nincsenek adataink. De a köztudat szerint ez lehetett a város első Férfidalárdája vagy legalábbis a ma működőnek az elődje. Egyéb feljegyzés nem áll rendelkezésünkre, de az idősek nyilatkozatai alapján kórusa mindig volt a Szent József-templomnak.

1929-től Ferenc Jenő kántortanító lett Sepsiszentgyörgy kántora. Az államosításkor választania kellett: kántor vagy tanító. Utóbbit választotta, ezért utána bár több kántor váltotta egymást, a kórust mindenik éltette és mind a mai napig dicséri Istent, azonban a kórusról ezen időből sincs írásos bizonyíték.

1955−1983 között Papp Ibolya (Ibike néni) énekelteti a kórust és bővítette a repertoárt. Például ő tanította meg a passiókat Werner Alajos feldolgozásában. Évente, nem rendszeresen, csupán 4-5 alkalommal énekeltek (karácsony, húsvét, templombúcsú stb.).

1983-tól Csedő István kántor idejében már más helységek templomában is énekeltek. Elsősorban Kőröspatakon, de Bükszádon, illetve Csíkszentmilkóson is. Ezekben az években az épületek külső megújulása, a szervezés volt előnyben a kántori teendők mellett. Ezért akkor sem volt kimagasló a kórus tevékenysége.

1990-től a kórust Rózsa Imre kántor vezeti. Szakmai, szellemi támogatói, Szilágyi Zsolt, László Attila, Sipos Zoltán, Kerezsi János. A fejlődés azzal indul, hogy meghívják a kórust egy-egy rendezvényre, ahol megszületik a vágy a fejlődésre. A magasabb szinten levő kórusokból kezdenek besegíteni – jobb lesz a hangzás.

Sepsiszentgyörgyön a római katolikus híveket 1990 után öt plébániára osztották, a kórus a Szent József-templomban működött.

1991-ben a felnőttek kórusa mellett egy ifjúsági kórus is indult, és a vasárnap délutáni gyerekmiséken egy gyerekcsapat is működött. Így 1992-ben három kórus (egyenként, önállóan) énekelte a Werner-passiót, (szereplők és 3 szólam): 9-kor a gyerekcsapat, 10,30-kor a felnőttek kórusa és 12-kor az ifjúsági kórus. 

A 1997-es kecskeméti kiszállás (először külföldre) után a felnőttek kórusa és az Ifjúsági kórus egyesülten felvette a Laudate nevet. Díjai nincsenek, mert a versengés helyett fontosabb a szolgálat. Ettől a dátumtól számítva idén töltötte a 25. évet.

Fő és igazi célja az istentiszteletek, liturgiák szebbé tétele. Ezt az is bizonyítja, hogy évente legalább 30−35 alkalommal énekelnek a Szent József-templomban. Ehhez pedig heti három óra próbát tartanak. A próbák rendszeressége által egy összeforrt közösségről beszélhetünk.

Énekgyűjteménye többnyire egyházi műveket tartalmaz, hisz egész évben az ünnepekhez igazodva állítják össze repertoárjukat. 1999-től több hanglemez (CD) jelent meg a kórus előadásában. 2002-től kórusfesztiválokat szervez, határon túlról meghívott kórusokkal.

2007 őszétől a kórust Lőfi Gellért vezeti és a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom lesz az új otthonuk. A fiatal vezetővel megfiatalodik a Laudate, bővül és tágul a repertoár. Erőteljesebben vesz részt Sepsiszentgyörgy és Erdély kulturális életében. Vokálszinfonikus művekkel közös koncerteken vesz részt a Vox humana és a Pro musica kamarakórusokkal.

Összegezve: a Rózsa Imre alapító karnagy, majd az együttes vezetését átvevő Lőfi Gellért irányította együttes méltó és elismert helyet vívott ki magának a háromszéki, sőt, a Kárpát-medencei kórusmozgalomban. És ezt nem csupán a magas színvonalú, mi több, egyedi jelekkel bíró előadásmódjuknak köszönhetik, hanem annak is – amint azt a jelen lévő és egy közös éneklés erejéig közönség elé álló egykori tagok nagy száma is bizonyítja –, hogy tevékenysége révén több mint félszázan ismerhették meg és művelhették az együtt éneklés örömét.

Rózsa Imre, a Laudate alapító karnagya