Tudtad-e, hogy… Érdekességek a Kisebb Testvérek nagykáptalanjairól

0
1783
  1. A Kisebb Testvérek nagykáptalanja az idei évben Rómában kerül megrendezésre; 88 év után ez az első az Örök Városban! (Az utolsó római nagykáptalan 1933-ban volt, amikor a világ politikai és gazdasági válságon ment keresztül, amely a második világháborúval csúcsosodott ki).
  2. A  „káptalan” (capitulum) szó pontosan ugyanaz, mint amit egy könyv „fejezetére” használunk! (A monasztikus szerzetesek a VIII. száradban a délelőtti imaóra után összegyűltek, hogy meghallgassák Szent Benedek Regulájának egy fejezetének felolvasását).
  3. Az „általános káptalan” kifejezést valójában a ciszterek alkották meg 1195-ben! (Minden cisztercita apát évente egyszer találkozott a franciaországi Cîteaux-ban).
  4. Az idei általános káptalan a 189. rendes káptalanja a Kisebb Testvérek Rendjének! (A több mint 800 éves feljegyzések nem egészen teljesek, és bizonytalanságok vannak az egyházon belüli történelmi szakadások és a rendben bekövetkezett megosztottságok miatt).
  5. A rend első, hivatalosan Capitulumnak – Káptalannak nevezett káptalanja az 1212-es pünkösdi káptalan volt! (Véletlen egybeesés, ez volt az az év, amikor Szent Klára is csatlakozott Szent Ferenchez, és elfogadta az evangéliumi életet).
  6. A jelenlegi Miniszter Generális, Michael Perry atya a 120. generális Assisi Szent Ferenc óta! (Ezért az a testvér, akit a következő káptalanon megválasztanak miniszter generálissá, Szent Ferenc 121. utóda lesz a miniszter generálisi székben).
  7. Szent Ferenc után a rend első Miniszter Generálisa Giovanni Parenti testvér volt, egy tanult laikus testvér, aki fiával együtt lépett be a rendbe! (A hagyomány szerint Cattani Péter és Cortonai Illés 1220 és 1227 közötti hivatali ideje nem szerepel a számításban, mivel ők vikáriusok voltak, nem pedig miniszter generálisok).
  8. A történészek véleménye megoszlik arról, hogy hol tartották az 1232-es nagykáptalant! (Egyesek szerint Rómában, mások szerint Rietiben tartották).
  9. Az első általános káptalan, amelyet Rómában tartottak, az 1239-es volt! (Ez volt az a káptalan, amelyen Cortonai Illés testvért leváltották, és Pisai Albert testvért választották meg).
  10. Szent Ferenc után a rend első két miniszter generálisa laikus testvér volt! (Csak az 1239-es nagykáptalan óta a klerikus a miniszter generális).
  11. Egy alakalommal a pápa hívta össze a nagykáptalant, amit a ferencesek nem akartak megtartani! Ez volt az a káptalan, amelyet X. Leó pápa az 1517-es Ite Vos pápai bullával hívott össze, amely bulla elrendelte a ferences első rend egyesítését).
  12. Az 1535-ben Rómában tartott nagykáptalanon jelentették be a kapucinus reform hivatalos elismerésének hivatalos kezdetét az Első Rend részéről! (Idén hálásak és boldogok vagyunk, hogy Rómában, a kapucinus testvéreink Nemzetközi Kollégiumában tarthatjuk meg a Nagykáptalanunkat).
  13. A római Antonianum ferences egyetem, közvetlenül az építése után, egy történelmi nagykáptalan székhelye volt!(Az 1889-es káptalan volt az, amelyen fontos témákat vitattak meg a k onstitúciókkal kapcsolatban, ami végül az 1897-es Leó pápa féle unióhoz vezetett).
  14. Végül az 1985-ös Assisiben megtartott Nagykáptalan után az Apostoli Szentszék jóváhagyta az Általános Konstitúcióinkat, 90 évvel a Leó pápa féle unió után! (Általános Konstitúcióinkat 1897-ben, 1913-ban, 1921-ben, 1953-ban, 1970-73-ban, 1985-ben módosították és felülvizsgálták, és végül 1987-ben rendelettel hagyták jóvá).
  15. A Kisebb Testvérek jelen Nagykáptalanja jelentős évfordulók évében zajlik! (2021-es évfordulók: a meg nem erősített Regula 800. évfordulója, Evangelica testificatio – Apostoli buzdítás a szerzetesi élet megújításáról a II. Vatikáni Ökumenikus Zsinat előírásai szerint 50. évfordulója és a Fratelli Tutti enciklika 1. évfordulója).
MEGOSZTÁS