Teológiai végzettek teljesítményét ismerte el a kolozsvári egyetem

0
1617

Alumni gála, végzettek díjazása, kiváló szakmai teljesítmények elismerése: mindez a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem egykori diákjainak összefogására szolgáló rendezvény programja és egyben célja.

A június 10-én elkezdődött, háromnaposra tervezett rendezvény első napján Daniel David rektor megnyitó beszédében arról szólt, miért és hogyan tart ott az egyetem, ahol tart, tudományos kutatások és a tanítás színvonala terén, majd jelezte, rektori jelentése olvasható az online térben, ezek közül vázolta terveinek egyik vonulatát, amely a diákok és egykori diákok közösségének kialakítását, erősítését szolgálja. A BBTE Románia egyik legnagyobb és legjelesebb egyeteme, lehetőségeihez és kereteihez képest nemzetközileg is jegyzett. A rektor elmondta: amerikai egyetemek mintájára szeretné az alma materhez fűződő viszonyt elevenné tenni, nem csak a nosztalgia és a múlt egy szeleteként tárolni, hanem élő közösséggé formálni azt az 55000-et kitevő tömeget, amely a BBTE-hez kapcsolódik. Ezt a célt szolgálta a csütörtök délutáni négy meghívott rövid előadása is, közülük hárman online, míg a negyedik az egyetem központi épületében levő nagyteremből beszélt tanulmányai elvégzése utáni szakmai útjáról és arról, mi mindenért hálás kibocsátó egyetemének. A négy megszólaló sorrendben: Jürgen Brem, aki ma az oxfordi egyetemen antibiotikumok kutatásával foglalkozik, Daniel Metz, aki az NTT informatikai világcég romániai vezetőtanácsának tagja, Cosmin Mihaiu Angliában tevékenykedő közgazdász, vállalkozó és Gabriela Szabó olimpiai bajnok, 11 világbajnoki cím elnyerője. Pályaképük lebilincselő volt még a tízperces keretben is, és az a mai diák, aki figyelmesen hallgatta a megszólalókat, ötletet és bátorságot meríthetett elindulni a szakmai kihívásokkal tarkított úton.

Az Alumni-napok egyik célja volt az is, hogy minden kar egy-egy kiemelkedő végzettjét díjazza, ezzel jelezze, hogy kibocsátó intézményként számon tartja végzettjeit. A Római Katolikus Teológia Kar vezetősége ebben az évben Hodor Erika hitoktatót javasolta a díjra. Az indoklásban, amit a díjátadón nyilvánosan ismertettek, elhangzott: Hodor Erikát kiemelkedő pedagógiai tevékenységéért és a kar hírnevének öregbítéséért részesítik az elismerésben. Hodor Erikát a RKTK jelenlegi vezetése jelölte díjazásra az iskolai hitoktatás területén kifejtett húszéves tevékenysége okán. Miután 2000-ben elvégezte a teológia-magyar szakot, 2011-ben pedig magiszteri diplomát is szerzett pasztorális tanácsadás szakon, a Báthory István Elméleti Líceum római katolikus valláskatedráján címzetes tanár lett, és rendkívül sokoldalú pedagógiai és szervezőmunkát folytatott, ezzel az egyetem és a kar hírnevét is öregbítve. Kezdetben sokat dolgozott a vallásoktatás metodológiájának kidolgozásán, tankönyvet írt, minden évben tanítványait felkészítette és felkészíti a hittanversenyekre, résztvett a tantárgyverseny megyei szakaszának megszervezésében, évekig kísérte és segítette a pedagógia gyakorlatot folytató diákokat beletanulni a tanítási folyamatba, fogadta őket próbatanításra, szakmai gyakorlatukban irányította őket.

Bemutatták az Alumni-galériát is, amelyben a kutatás területén kiemelkedő végzettek kaptak helyet, köztük a RKTK három végzettje is: a teológiai tanulmányait 2009-ben végzett, doktori kutatásait Leuvenben folytató, azokat 2017-ben végzett Lukács Ottilia, a teológiai képzést 2005-ben végző, majd 2009-ben doktorált és 2014-ben Bécsben habilitált Csiszár Klára, valamint a teológiai tanulmányait 2009-ben befejező és a Pápai Biblikus Intézetben Summa cum Laude eredménnyel 2020-ban doktorált Bodor Attila.

Az Alumni-napok (szervezője a Babeș–Bolyai Tudományegyetem a Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központ segítségével) rendezvényei június 11-én az egyes karokon folytatódnak. Péntek délután a magyar tagozat online is közvetített előadássorozata keretében a humán-, társadalom- és természettudományi témákban elhangzó prezentációk célja, hogy a végzettek betekintést nyerjenek az egyetemen zajló legfrissebb, legérdekesebb kutatásokba. A Római Katolikus Teológia Kar este 7 órától online találkozót tart a kar végzettjeivel, meghívott dr. Holló László egyetemi tanár, aki a jelenlegi alumni-felelős dr. András Szabolcs előtt 25 éven át tartotta a kapcsolatot a végzettekkel, számontartva pályájuk alakulását, és személyesen is kapcsolatot tartva velük.

A szombatot kizárólag a kikapcsolódásra szánják a szervezők, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem volt hallgatói és családjuk ingyen sétálhatnak a Botanikus Kert ösvényein, piknikezhetnek a Iuliu Hațieganu Sportparkban. Emellett a Botanikus Kertben diákéveket felidéző élmény- és fotókiállítás, illetve a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar diákjainak zenés fellépése színesíti a kínálatot. Esős idő esetére, vagy azoknak, akik nem tartózkodnak a kincses városban, virtuális egyetem- és városnéző túrával, online megtekinthető fotó- és élménykiállítással, egyetemi tematikájú kincskereséssel készültek a szervezők, hogy egy kis időre mindenki ismét diáknak érezhesse magát. Az Alumni Days programjairól érdemes a http://alumni.ubbcluj.ro/alumni-days/ linken tájékozódni.