Kolozsvári Magyar Napok: idén a Szent Mihály-templom kerítésének restaurálására gyűjtenek

0
1484

Sissi, a magyar királyné című operettel elkezdődött Kolozsváron a magyar kultúrát, erdélyi magyar életet ünneplő és felmutató közel egyhetes rendezvénysorozat. A 12. Kolozsvári Magyar Napokat „kerekedő” mottóval szervezték meg idén, arra utalva, hogy egyre inkább kerekedik a rendezvény, ugyanakkor a járvány előtti idők gazdag programkínálatára is utalva.

Huszka Jenő és Szilágyi László Sissi, a magyar királyné című operettje, a magyarországi Monarchia Operett előadásával indultak az idei Kolozsvári Magyar Napok az Kolozsvári Állami Magyar Operában augusztus 17-én este.

Az előadás a Kolozsvári Magyar Napok hivatalos megnyitója volt egyben, előtte hangzottak el az ünnepi megnyitó beszédek. Gergely Balázs főszervező Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényéből idézett, ezzel is érzékeltetve: a kolozsváriaknak a város, a főtér, a Mátyás-szobor a „grund”, ahol otthon érzik magukat, amit megvédenek. „Hozzászoktunk harminc éven keresztül, és még előtte is hosszú időn át, hogy mindig van egy ellenség, akitől meg kell védenünk a terünket, a grundunkat. Az idén először szembesülünk azzal, hogy mi magunk vagyunk a legnagyobb ellenfél, le kell győznünk a belső félelmeinket” – mondta, a járványhelyzetre és az abból adódó félelmekre is utalva.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a Kolozsvári Magyar Napok megmutatja a városban élőknek, a nem magyar nemzetiségűeknek, az egyetemes magyarságnak, hogy itt vagyunk, a város történetéhez, kultúrájához tartozunk. Kiemelte, hogy a Kolozsvári Magyar Napok több erdélyi város, magyar közösség számára kínált mintát, hogy maguk is megszervezzék helyi magyar napjaikat.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke arról szólt, hogy egy közösség állapotáról a válság és az ünnep pillanatai árulnak el a legtöbbet, a Kincses Kolozsvár Egyesület mindkét helyzetben segített helytállni a magyar közösségnek.

Kelemen Hunor, az RMDSz ügyvezető elnöke kormányzati feladatai miatt nem tudott személyesen eljönni a megnyitóra, gondolatait Horváth Anna tolmácsolta. Az RMDSz ügyvezető alelnöke előbb saját tapasztalatát osztotta meg a Kolozsvári Magyar Napok fiatal önkéntes-generációjáról, azok, majd felolvasta Kelemen Hunor üzenetét.

Gergely Balázs bejelentette: az idén a különböző felajánlásokból a magyar napok alatt begyűlő összeget jótékony célra, a Szent Mihály-templom körüli, Pákei Lajos-tervezte kerítésének restaurálására ajánlják fel, hiszen a 19. század végén a katolikus egyház átadta a teret a köznek, illő, hogy most a köz gyűjtsön az egykori katolikus épületek helyét is jelző jelképes kerítés helyreállítására.

Néhány, katolikus egyházi vonatkozású program a 12. Kolozsvári Magyar Napok változatos kínálatából:

Pálosan szép az élet – mozgó kiállítás az Egyetem utcai parkolóban (naponta 10-20, illetve 10-16 óra között) a Magyar Pálos Rend szervezésében.

Pünkösdi szalagos zarándoklat: Bogya Zoltán bemutatója (augusztus 19 11 óra, a Református Kollégium udvarán). 2021 különleges év marad a történelemben. Minden a virtuális világba szorult, a gondolatok, vágyak, száguldoztak, de a fizikai síkon nem igazán mert senki mozdulni. A zarándoklat csak lelki tevékenységgé korlátzódott. Néhány ember felvállalta ,hogy fizikailag is végigviszi a Mária úton azok vágyait imáit, akik ezt maguk nem tehették. Így jött létre e lelki futárszolgálat. Szalagok képében utaztak a kívánságok, gondolatok, lelki sugallatok. A futárok nem mindennapi emberek voltak. Hatalmas élmény lett számukra és az őket követők számára is ez a különleges zarándoklat. 

A város és az akadémia. A kolozsvári jezsuita kollégium az 1581-es alapítástól az 1698-as újjáalapításig (Szabók bástyája – Bethlen u. 2. sz., augusztus 20., 21., du. 2 órától). Magyar nyelvű tárlatvezetés Lukács József muzeográfussal, egyetemtörténésszel.

NEK2020 – az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus köszöntése (augusztus 20., du. 4 óra, Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galéria, Szentegyház u. 4. sz.). A Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának tárlata, a Magyar Művészeti Akadémi, valamint Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Szent Mihály plébánia szervezésében.

Szent István-napi búcsú a Donát-úti Szent István-templomban (du. 5 óra).

UniCante hangvarázs – kóruskoncert a Szentháromság (piarista) templomban (augusztus 19., du. 6 óra). A kórust 2009 őszén alapította egy igencsak színes társaság Fekete Miklós vezetésével. A bölcsészettudományi, építészeti, gyógypedagógiai, óvó-tanítói, közgazdasági, mérnöki, informatikai, orvosi, színművészeti, művészettörténeti és zeneművészeti karok hallgatóit, doktoranduszait, tanárait, végzettjeit elsősorban az éneklés öröme, a rendszeres keddi kóruspróbák, a táborok és a koncertek kötik össze. A reneszánsz művektől a kortárs magyar és idegen nyelvű alkotásokig minden olyan komolyat-vidámat, egyházit-világit, régit-újat, hangzatosat-fülhegyezőt szívesen énekelnek, ami örömmel tölt el, és igényes kórusmuzsika. A mostani fellépés repertoárjának gerincét a 20. században keletkezett hangzatos, dallamos művek képezik, közbeiktatva pár reneszánsz kórusgyöngyszemet. Szólót énekel Kovács Eszter és Szabó Szilvia.

MEGOSZTÁS