Példaképünk a Szent Család – megtartották a Boldog Özséb-plébánia ministránstáborát

0
2297
Ministránstábor. Fotók: Boldog Özséb-plébánia

A Szent Család vasárnapján, 2020. december 27-én Ferenc pápa által meghirdetett család évéhez (ami 2021. március 19-én, Szent József liturgikus ünnepén vette kezdetét) kapcsolódott a tematikája a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánia július 8. és 10. között megtartott ministránstáborának.

Július 8-án, csütörtök reggel kigurult a városból a két kisbusz teli jókedvű és izgatott gyermekkacajjal, majd az erdőbe érve a táborhely felé vették az irányt. Miután mindenki lepakolt, összerázó játékok következtek. Egy gomolya indult és kézből kézbe adogatva megtapasztalhattuk a közösség összetartását, hiszen nem szabadott elengedni a fonalat. Ezután a szentmisére kezdtünk készülődni, a szentmise befejeztével elfogyasztottuk az ízletes ebédet.

A tábor témája a Szent Család volt, így a három nap alatt követendő példaképként szemléltük a Szent Család tagjait. Az első nap délutánján Szűz Mária életéről hallhattunk egy előadást, amelyet Nánia Hanna ministránsvezető tartott. Az este a Krisztus gyermekkoráról szóló film megtekintésével telt, valamint a táborban készített chips elfogyasztásával.

A másnap reggel imával, tornával és szobaszemlével kezdődött. Délelőtt a ministránsok útra indultak, képzeletben bejárva azokat a helyeket, ahol Jézus született, élt, megkeresztelkedett, tanított és meghalt. A kitűzött csillagokat követve először Betlehembe értek, ahol énekeltek a kis Jézusnak. A Jordánban láthatták Krisztus megkeresztelkedését, majd találkoztak két apostollal, akikkel egy keresztrejtvényt megfejtve többet tudhattak meg Jézusról és tanításáról. Végül a Golgotára érve egy feladatot kaptak: sorrendbe kellett helyezzék a keresztút állomásait. A hosszú út után „visszatértünk” a táborhelyre. Az aznapi szentmise után egy izgalmas akadálypálya következett, amelyen mindenki egyenként végigszaladt, majd ez a program egy vizes játékba torkollott. Az uzsonna sokak egyik kedvenc csemegéje lehetett: főtt kukorica. Tábortűz előtt még egy kisebb focibajnokság is megrendezésre került, valamint közösen elkészítettük a vacsorát, amely zsiványpecsenye volt. Vacsora után bibliodrámával indult az este, még a tábor elején kialakított kiscsoportok a nap támájához kötődően Jézussal kapcsolatos történeteket adtak elő. Hangos énekszóval üldögéltünk, játszottunk az utolsó esti tábortűz körül. A falra kivetített magyar népmesék hallgatása zárta a napot.

Szombat délelőtt kiértékelésre került az őrangyalos játék, amely még első nap vette kezdetét. A játék során vigyázhattunk egymásra, figyelmet fordítva társainkra, segítve, akár egy öleléssel is megajándékozva őket. Ezután Kovács József segédlelkész előadása következett a Szent Család harmadik tagjáról, Szent Józsefről. A jócselekedetek zsetonokkal voltak díjazva, amelyekkel vásárolni lehetett hazaindulás előtt. Pakolás után a három nap szentmisével zárult.

A tábor során számtalan új élménnyel lettünk gazdagabbak. Hálás vagyok minden mosolyért, és azért, hogy ott lehettem. Úgy gondolom, „ministránsokhoz méltó módon” vettünk részt a táborban: szabadon, örömmel és szeretettel.

Fülöp Dóra-Beáta ministránsvezető