Szent Antal-búcsú a Bekecs-tetőn

0
2380
Fotók: Major Beáta

Szombaton, június 12-én ünnepelték a nyárádmenti hívek a bekecsi kápolna búcsúünnepét.

A Bekecs-tetői, Szent Antal tiszteletére szentelt kápolnához közel 300 zarándok érkezett annak örömével átitatva, hogy kezd visszatérni a régi kerékvágásba az élet, hiszen ha óvatosabban is, de ismét összegyűlhetnek Istenhez imádkozni és együtt ünnepelni. A kápolnához vezető meredek út mentén kialakított kálvária több zarándokot is arra csábított, hogy a szentmisére való készületképpen végigelmélkedje Krisztus keresztútját. 

Az ünnepi szentmisét a környékbeli papság képviselőivel közösen Szőcs Csaba szászfenesi plébános mutatta be. Beszédében kiemelte, hogy mennyire kifejező gesztus és igazi élmény feljönni a hegyre, fentről látni mindazt, amit eddig lentről láttunk. Mintha kicsit Isten szemszögéből néznénk a dolgokat, a problémákat, az életünket. Innen pedig jobban lehet látni az összefüggéseket, és ez a nézőpontváltás nagyon fontos az életben. Az evangéliumban Jézus szavait hallhattuk: az aratnivaló sok, a munkás kevés. Mindannyian meghívást kaptunk, hogy Jézus követői legyünk. Mindenikünk meg kell találja a saját küldetését, hogy legjobb tehetsége szerint, békében élve építhessük Isten országát.

A szentmise után virágokat szenteltek és megáldották a gyermekeket. Liliom helyett a környéken gyönyörűen nyíló fehér bazsarózsákat áldották meg, majd kiosztották azokat a jelenlevő gyerekeknek. 

A szentmise után a Szent Antal-kilenced zárásaként közösen elvégezték a Szent Antal-litániát.

Az ünnep végén Lukács János nyárádselyei plébános arra biztatta a zarándokokat, hogy ne siessenek le a hegyről, hanem maradjanak együtt, közösségben, és hagyják, hogy az ünnep öröme átitassa és teljesen eltöltse őket.

Molnár Izabella

MEGOSZTÁS