Könyvünnep

0
1595
Ünnepi könyvhét a Bánffy palota udvarán. Fotó: Rohonyi D. Iván

Tavaly kétszer is elnapolták, idén végre megtarthatták a tizedik ünnepi könyvhetet Kolozsváron. Huszonöt kiadó jelentkezett be, a szervezők: a Romániai Magyar Könyves Céh, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL), az Iskola Alapítvány, társszervezők: a Filmtett Egyesület, a Balassi Intézet, Magyarország kolozsvári főkonzulátusa.

A bőséges és értékes kínálattal jelentkező rendezvényen kiadónk, a Verbum is jelen lehetett egy könyvbemutató erejéig: Koncz Attila televíziós szerkesztő Communicare necesse est című, az egyházi kommunikáció különböző vonatkozásait tárgyaló kötetét mutattuk be igen szép érdeklődés mellett a Vallásszabadság Házában. Ez azért is kiemelendő, mert a hétvégi eseményen kiválóbbnál kiválóbb és érdekesebbnél érdekesebb programok követték egymást, jeles, széles körben ismert szerzők voltak jelen (Bereményi Géza, az idei díszvendég, Závada Pál, Nyáry Krisztián, Berg Judit, Nádasdy Ádám, hogy a vendégek közül csak néhányat említsünk).

Bemutatták Böjte Csaba Füveskönyvét (Helikon, 2020), Böjte Csaba és Csender Levente kötetét, a szerzőkkel Szilágyi Szabolcs beszélgetett a ferences kolostor felújított refektóriumában, Nyáry Krisztián himnuszokról szóló, izgalmas könyvéről a szerzővel Ferencz Zsolt, a Kolozsvári Rádió szerekesztője beszélgetett.

A megnyitón Markó Béla, akinek verskötetét is bemutatták, elmondta: „Minden járvány legfőbb ellenszere a képzelőerő. Bármilyen lázadás előfeltétele, hogy el tudjuk képzelni a szabadságot. Senki sem szabadabb, mint aki könyvet olvas.” A járványhelyzet utáni lelkiállapotra jellemző tényezők közül a maszkviselésre utalva úgy fogalmazott: a maszkkal eltakart emberi arc olyan lett, mint egy becsukott könyv: el kell képzelni, hogy ki van a maszk mögött.

Oláh Emese kolozsvári alpolgármester arról beszélt, az idei könyvhét kettős jubileum, újraindítása óta ez a 10., és az első, 1941-es rendezvény óta 80 év telt el. A megnyitó végén a Kolozsvár Társaság Kolozsvár büszkesége-díjat adott át Uray Zoltán biológusnak, Essig Kacsó Klára művész-pedagógusnak, a zsoboki képzőművészeti tábor alapítójának és Simon Gábor nyugdíjas operaigazgatónak. Kicsi és nagy talált számára érdekes programot (ismét volt Könyvfaló olvasójáték) és a Bánffy palota termeiben berendezett alkalmi könyvstandokon olvasnivalót. Öröm volt látni, hogy olvasnak és érdeklődnek a gyermekek, lelkesednek és jól tájékozottak olvasmányaik terén. A kiadók is készültek, érdekesebbnél érdekesebb munkákkal jelentkeztek, a járvány ideje alatt felgyűlt értékeket mutattak meg.

Ismét csak a teljesség igénye nélkül emelünk ki egy könyvritkaságot, amely monumentális munka: Jakab Elek háromkötetes, valamint három kiegészítő kötettel teljes Kolozsvár története igazi csemege, könyvritkaság, a baróti Tortoma Kiadó látta el az érdeklődőket vele.

És volt emellett több helyszínen találkozás, örömfőzés, verselőadás, filmbemutató, a kultúrakedvelő közönség a lezárás miatt még nyitottabban, lelkesebben tolongott a rendezvényeken. A fő helyszín a nemrég felújított Bánffy palota volt, méltó keretet adva a könyvünnepnek. Ekkorra időzítettek a szervezők egy másik kulturális eseményt is: az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjak átadó gáláját, amelyet a magyar kultúra napján, januárban a pandémia miatt nem tarthattak meg. A három díjazott: Felméri Cecília filmrendező, László Noémi költő és Zoltán Béla képzőművész. A díjátadó után Laczkó Vass Róbert színművész és Szép András zongorista Radnóti versekből összeállított műsorának tapsolhattak a nézők.