Ferenc pápa megérkezett Thaiföldre

1
1350
• Fotók: Vatican Media

Valamivel több, mint 11 óra repülőút után a pápa megérkezett a bangkoki repülőtérre, ahol politikai és vallási vezetők fogadták. Ezután a nunciatúrára ment, ahol megebédelt, majd a pihenőt követően magánszentmisét mutat be. Az első nyilvános programjai csütörtökön kezdődnek a kormányházban, majd a thai szerzeteseknél és a legfőbb pátriárkánál – áll a Vatikáni Rádió tudósításában.

Ferenc pápa szerdán magyar idő szerint 6 órakor, helyi idő szerint délben érkezett meg Bangkok repülőterére. Ezzel megkezdte 32. apostoli utazását, amely egészen november 26-ig tart. Először Thaiföldet, majd Japánt keresi föl. Utazásának célja, hogy megerősítse a hitben a kisszámú katolikus közösséget, erősítse a párbeszédet és a vallásközi találkozást, előmozdítsa a békét, az élet és a környezet védelmét. Ezek lesznek tehát apostoli útjának fő irányvonalai szeretett előde, Szent II. János Pál nyomdokában.

November 19-én, kedden Ferenc pápa Róma Fiumicino repülőteréről indult Thaiföldre, utazása első állomására, ahová november 20-án, szerdán 12.02 perckor érkezett meg és ahol november 23-ig tartózkodik. Thaiföldi utazásának mottója: „Krisztus tanítványai, missziós tanítványok” – emlékeztet az egykori Thaiföld, Sziám apostoli vikariátusának 350 évvel ezelőtti, 1669-es megalapítására. A pápa hivatalos fogadására Bangkok második katonai légi kikötőjében került sor.

November 21-én, csütörtökön a pápa a Kormányházba megy, amelynek udvarán kerül sor ünnepélyes fogadtatására. A palota „Belső Elefántcsont Termében” találkozik a miniszterelnökkel, majd a „Belső Santi Maitri” teremben beszédet mond, találkozik a hatóságokkal, a polgári társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival. (A maitri szanszkrit szó, a buddhizmus egyik alapgondolatát fejezi ki: szeretetteli kedvességet, határtalan együttérzést jelent).

Ugyancsak november 21-én Ferenc pápa felkeresi a legfőbb buddhista pátriárkát a Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram templomban és köszönti őt. A délelőtt folyamán találkozik a Szent Lajos kórház orvosi személyzetével és meglátogatja a betegeket és a fogyatékkal élő személyeket. A nunciatúrán elfogyasztott ebéd után az Amphorn Királyi Palotába megy, ahol magánlátogatást tesz X. Ráma Maha Vadzsiralongkorn királynál. A nap utolsó programja a Nemzeti Stadionban bemutatásra kerülő szentmise.

November 22-én, pénteken Ferenc pápa a bangkoki Szent Péter plébánián papoknak, szerzeteseknek, szerzetesnőknek, szeminaristáknak és katekétáknak mond beszédet, majd találkozik a thaiföldi püspökökkel és az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének (FABC) tagjaival a Boldog Nicholas Boonkerd Kitbamrung kegyhelyen és beszédet intéz hozzájuk. A kegyhelyhez kapcsolódó épület egyik termében, amint ez gyakran előfordul Ferenc pápa utazásai során, magántalálkozáson vesz részt a Jézus Társasága tagjaival. Ebéd után találkozik a keresztény és más vallások vezetőivel és beszédet intéz hozzájuk a Chulalongkorn Egyetemen. A pápa ezt a napot is szentmisével zárja: a fiataloknak mutat be szentmisét a Szűz Mária Mennybevétele székesegyházban.

November 23-án, szombaton Ferenc pápa a bangkoki repülőtéren vesz búcsút Thaiföldtől és Japánba indul, ahol november 26-ig tartózkodik. „Megóvni minden életet” – ez a látogatás jelmondata. A pápai út angol nyelvű logóján a protect – védelmezni, megóvni szó középső T betűje keresztként emelkedik ki a szövegből. A mottó idézet a Laudato si’ k. enciklika záró imájából, amely a teremtett világért mondott keresztény ima.

Forrás: Vatikáni Rádió

1 HOZZÁSZÓLÁS