Segít hordozni a keresztet

0
1992
Fotók: Simó Ágnes

Az erdélyi Hit és Fény közösségek életében az év legjelentősebb eseménye az országos zarándoklat, amikor lehetőség adódik arra, hogy sorstársaikkal találkozzanak a sérültek és családjaik.

Az idei zarándoklat színhelye Marosszentgyörgy volt. Szatmárról, Nagyváradról, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Csíkszeredából, Gyergyóditróból, Marosvásárhelyről és Marosszentgyörgyről mintegy 180 résztvevő töltötte meg a helyi templomot. Baricz Lajos házigazda plébános üdvözlő beszédében elmondta, ritkán gyűlnek össze ennyien ebben a régmúltra visszatekintő templomban, majd néhány szóban az istenháza történetéről is beszélt.

Az ünnepi szentmisét Szőcs Csaba – aki egyebek mellett az erdélyi Hit és Fény lelki vezetője – celebrálta. Koncelebránsként Bálint Emil, a csíkszeredai Szent Ágoston plébánosa, László Szabolcs nagyernyei plébános és Baricz Lajos plébános segédkezett. Mivel ez a találkozó a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére esett, Szőcs Csaba elmélkedésének központi témája a kereszt volt. Úgy fogalmazott: nehéz a kereszt, amit hordoznak a sérültek, a szülők. Sokszor morgolódunk a nehézségek miatt, de a morgolódás nem teszi könnyebbé a kereszthordozást. Ha Istenre bízzunk életünk, Ő nem veszi el a keresztet, de segít a viselésében – hangzott el a szentmisén.

Mivel a Hit és Fény az ökumené színhelye is, a szentmise után Ardai Erika református lelkész is szolgált, aki az isteni meghívásról beszélt. Elmondta: az emberi kapcsolatok viszonzásra épülnek. Aki jó hozzánk, ahhoz mi is jók vagyunk, ha valaki megbánt minket, annak tüskéjét sokáig hordozzuk. Az Úristen Jézus Krisztus által üdvösségre hív sántákat, vakokat, lelki sántákat, lelki vakokat.

Az ebédet követően a közösségek énekkel, versekkel mutatkoztak be. A találkozó befejezése előtt Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere is köszöntötte a zarándoklat résztvevőit. Jövőre a 30 éves sepsiszentgyörgyi közösség várja az erdélyi Hit és Fény közösségek tagjait.

Simó Ágnes